Η Κατεψυγμένη Αντιπολίτευση!

Στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο Βερολίνο, στο Παρίσι, στο Λονδίνο και στις άλλες πρωτεύουσες της Ευρωζώνης οι εθνικές κυβερνήσεις αναθεωρούν δραματικά προς τα κάτω τις προβλέψεις για την ανάπτυξη και προς τα πάνω για τον πληθωρισμό.
Του Νίκου Νικολάου
Τρι, 6 Μαΐου 2008 - 00:13

Στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο Βερολίνο, στο Παρίσι, στο Λονδίνο και στις άλλες πρωτεύουσες της Ευρωζώνης οι εθνικές κυβερνήσεις αναθεωρούν δραματικά προς τα κάτω τις προβλέψεις για την ανάπτυξη και προς τα πάνω για τον πληθωρισμό. Πέρυσι την άνοιξη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έβλεπε την ανάπτυξη του 2008 στις 18 χώρες της Ευρωζώνης στο 2,6%, το φθινόπωρο του 2007 στη νέα της έκθεση τη μείωσε στο 2,1% και τώρα, στην έκθεση που παρουσίασε ο Χοακίμ Αλμούνια τη Δευτέρα, την κατέβασε στο 1,7% για εφέτος και 1,5% για το 2009. Κατρακύλα δηλαδή, ενώ ο πληθωρισμός που πέρυσι ήταν 2,1% εκτοξεύθηκε τον Μάρτιο στο 3,2%. Και δεν αποκλείεται και νέα αναθεώρηση προς τα κάτω, αργότερα, διότι, όπως είπε ο Κοινοτικός επίτροπος, βρισκόμαστε σε μια περίοδο μεγάλης αβεβαιότητας με την απειλή ενός πληθωριστικού σοκ ενόψει.

Δεδομένου ότι η οικονομική αυτή καχεξία της Ευρώπης οφείλεται κατά βάση στη διάχυση της χρηματοπιστωτικής κρίσης, που ξεκίνησε πέρυσι το καλοκαίρι από τις Ηνωμένες Πολιτείες, διερωτώμαι πώς στις υπόλοιπες 17 χώρες της Ευρωζώνης, εκτός της Ελλάδος, τα κόμματα της αντιπολίτευσης βλέπουν τις δυσμενείς αυτές εξελίξεις και τι προτείνουν ώστε να προστατευθεί το εισόδημα των οικονομικά ασθενεστέρων τάξεων. Και έχω αυτή την απορία γιατί στην Ελλάδα μέσα στο συγκρουσιακό πολιτικό κλίμα που επικρατεί, η αντιπολίτευση και δη η αξιωματική, που αύριο - μεθαύριο μπορεί να είναι η κυβέρνηση της χώρας, ξέμπλεξε με το θέμα στο τάκα - τάκα, σχολιάζοντας την έκθεση Αλμούνια ως απόδειξη της αποτυχίας τής οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης! Προφανώς θέλουν να πουν ότι αν ήταν το ΠΑΣΟΚ εξουσία, η διεθνής κρίση δεν θα επηρέαζε τη χώρα μας, η οποία θα συνέχιζε αμέριμνη την ευημερία της υπό την προστασία των σοσιαλιστικών τειχών! Ενώ τώρα, αυτός ο κακός Καραμανλής και ο κάκιστος Αλογοσκούφης άνοιξαν την κερκόπορτα και η κρίση εισέβαλε στην ελληνική οικονομία!

Προσωπικά ήλπιζα ότι με την ανάληψη της ευθύνης για την οικονομική πολιτική του ΠΑΣΟΚ από την καθηγήτρια κ. Λούκα Κατσέλη και της ενημέρωσης από τον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου θα είχαμε μια αναβάθμιση του πολιτικού λόγου του ΠΑΣΟΚ με κύρια χαρακτηριστικά την εγκατάλειψη του λαϊκισμού στην κριτική προς την κυβέρνηση και την υποβολή συγκεκριμένων προτάσεων για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων του τόπου. Δυστυχώς όμως φαίνεται ότι ούτε ένας ούτε δύο κούκοι αρκούν για να φέρουν την άνοιξη στο κατεψυγμένο στη δεκαετία του ’80 ΠΑΣΟΚ. Πώς θα αντιμετωπίσουμε, λοιπόν, το τσουνάμι της διεθνούς κρίσης όταν ενώ η Επιτροπή αλλά και η αντιπολίτετυση στις χώρες της Ευρωζώνης μιλούν για την ανάγκη αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, η δική μας αντιπολίτευση αντιπροτείνει να μείνει ο ΟΤΕ έρμαιο στα χέρια των συνδικαλιστών και των προμηθευτών, που τον λεηλατούσαν τις τελευταίες δεκαετίες, να μην ιδιωτικοποιηθούν οι εμπορευματικοί σταθμοί στα λιμάνια της Αθήνας και Θεσσαλονίκης που θα συνεχίσουν να φυτοζωούν στο περιθώριο της ακμάζουσας ναυτιλίας και του διεθνούς εμπορίου, να μην προχωρήσει η ΔΕΗ σε νέες λιθανθρακικές μονάδες για να αγοράζουμε πανάκριβο το ρεύμα από τις ξένες χώρες κ.λπ. Δηλαδή, να κλείσει την πόρτα η χώρα στους ξένους επενδυτές και να απομονωθεί από τη διεθνή κοινότητα!

(Από την εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 03/05/2008)