Άγκυρα και Τεχεράνη Πυροδοτούν το πετρέλαιο, Πλήττουν το Δολάριο

Ένας εκρηκτικός συνδυασμός γεωπολιτικών κινδύνων και ανησυχιών από τα άλματα του πετρελαίου, μεγέθυνε τους κραδασμούς στις αμερικανικές αγορές παρασύροντας το δολάριο και τις μετοχές στη Wall Street.
Tης Ζέζας Ζήκου
Τρι, 6 Μαΐου 2008 - 03:37

Ένας εκρηκτικός συνδυασμός γεωπολιτικών κινδύνων και ανησυχιών από τα άλματα του πετρελαίου, μεγέθυνε τους κραδασμούς στις αμερικανικές αγορές παρασύροντας το δολάριο και τις μετοχές στη Wall Street. H δραματική απόφαση από τους πασάδες του Μπουγιούκανιτ να κλιμακώσουν από την Παρασκευή τους βομβαρδισμούς κατά στόχων Κούρδων ανταρτών του PKK εντός του Ιράκ, η προκλητική δήλωση της Τεχεράνης και το ψυχοφθόρο για τις αγορές αντάρτικο παιχνίδι στη Νιγηρία, πήραν νέες διαστάσεις πυροδοτώντας τις τιμές του πετρελαίου στην διεθνή αγορά σε νέα επίπεδα–ρεκόρ. Η πυρηνική πρόκληση της Tεχεράνης αναδύθηκε εκ νέου μετά τη δήλωση του Υπέρτατου ηγέτη Αγιατολάχ Αλί-Χαμενεΐ, προχτές Κυριακή, ότι η χώρα του δεν θα υποκύψει στις διεθνείς πιέσεις και και προχωρήσει το πυρηνικό της πρόγραμμα. Tο Iράν είναι η δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγός χώρα του OΠEK, όμως με το εμπάργκο των HΠA και την αυστηρή απαγόρευση των ξένων επενδύσεων αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες στην αύξηση της παραγωγικής του δυνατότητας.

Η αγωνία από την συνεχή εκρηκτική άνοδο των τιμών του «μαύρου χρυσού» στις διεθνείς αγορές πετρελαίου είναι έκδηλη. Στην αγορά της Νέας Υόρκης, η τιμή του αργού εκτινάχτηκε στα νέα ύψη–ρεκόρ των 120,36 δολαρίων ανά βαρέλι (που είναι νέα υψηλότερα από τις 30 Mαρτίου του 1983 που άρχισαν να διαπραγματεύονται τα προθεσμιακά συμβόλαια αργού στην αγορά εμπορευμάτων της Nέας Yόρκης), για να κλείσει με άνοδο κατά 3,14% στα επίπεδα ρεκόρ των 119,97 δολαρίων ανά βαρέλι.

Ενώ η διαχείριση των πρώτων υλών και ενεργειακών πόρων απασχολεί τους πάντες, το πετρέλαιο εξακολουθεί να βρίσκεται στο επίκεντρο του προβληματισμού από κυβερνήσεις, τράπεζες και εταιρείες. Το παγκόσμιο σύστημα ισορροπιών είναι τόσο εύθραυστο ώστε δεν θα χρειαστεί κάποια σοβαρή γεωπολιτική απειλή, για να υπάρξουν νέες σοβαρές πιέσεις στις διεθνείς τιμές. Η στενότητα που εξακολουθεί να υπάρχει στο παγκόσμιο σύστημα παραγωγής - ζήτησης, ενισχύει τις ανησυχίες. Παράλληλα, οι εσωτερικές εξελίξεις σε ορισμένες παραγωγούς χώρες, οι οποίες αντί να προσπαθούν να συμβαδίσουν με τις διεθνείς τάσεις για άνοιγμα των αγορών τους αντίθετα αναπτύσσουν εθνοκεντρικές πολιτικές, επιδεινώνει την κατάσταση.

Στη Wall Street, η φυγή των κεφαλαίων ήταν ισχυρή. Oι πωλήσεις αμερικανικών μετοχών πήραν διαστάσεις χτες, καθώς (εκτός από το άλμα του πετρελαίου) τα «ανησυχητικά» σενάρια και για τις συνέπειες από την πιστωτική κρίση στη αμερικανικές τράπεζες, αναθερμάνθηκαν ξανά. Bεβαίως, οι σοβαροί κίνδυνοι που απειλούν την Aμερική συνεχίζονται παρά την εφαρμογή από την Fed της πλέον επιθετικής τακτικής και στρατηγικής στη νομισματική πολιτική των τελευταίων δεκαετιών. Ο αδύναμος κρίκος της οικονομίας, η αγορά κατοικίας των ΗΠΑ, έδειξε νέα επιδείνωση.

Οι τράπεζες θα εξαναγκαστούν να προβούν σε περαιτέρω διαγραφές ζημιών και ότι κρίση της αγοράς και των πιστωτικών συνθηκών έχουν πλήξει την οικονομία σε χειρότερο επίπεδο από την περίοδο πριν από την ύφεση του 2001. Οι διακυμάνσεις της αμερικανικής οικονομίας έχουν γίνει ακραίες, εξ αιτίας της δεινής κρίσης στην αγορά κατοικίας. Ιδίως στους κόλπους των αμερικανικών τραπεζών, που συσσώρευσαν χρήμα από την έκρηξη της αγοράς κατοικίας των ΗΠΑ και από τα «θαύματα» της χρηματιστικής επενδυτικής καινοτομίας πάνω στα subrime στεγαστικά δάνεια, έχουν γίνει εφιάλτης. Οι τράπεζες έχουν υποστεί καίριο πλήγμα και βαθιές πληγές από τις ζημιές στις subprime επενδύσεις τους και από την πιστωτική κρίση.

(Από την εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 06/05/2008)