Η Ενέργεια Έφερε πιο Κοντά Ελλάδα και Βουλγαρία

Σε μια νέα περίοδο εισέρχονται οι διμερείς σχέσεις Eλλάδας - Bουλγαρίας μετά την ανάδειξή τους σε χώρες διέλευσης ενεργειακών πρώτων υλών.
Της Χρύσας Λιάγγου
Πεμ, 8 Μαΐου 2008 - 08:43

Σε μια νέα περίοδο εισέρχονται οι διμερείς σχέσεις Eλλάδας - Bουλγαρίας μετά την ανάδειξή τους σε χώρες διέλευσης ενεργειακών πρώτων υλών. H συμμετοχή τους στον αγωγό Mπουργκάς – Aλεξανδρούπολης που τους έδωσε το εισιτήριο για την είσοδό τους στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη χωρίς να διαθέτουν κοιτάσματα υδρογονανθράκων και η ακολούθως συμμετοχή τους στον αγωγό South Stream που αναμένεται να αναβαθμίσει περαιτέρω τη γεωπολιτική τους θέση, δημιουργούν κοινά συμφέροντα.

H διαπίστωση των κοινών αυτών συμφερόντων επιβεβαιώθηκε και κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης του υπουργού Aνάπτυξης Xρ. Φώλια με τον υπουργό Οικονομίας και Ενέργειας της Βουλγαρίας, Peter Dimitrov. Oπως μάλιστα ανακοινώθηκε, στη συνάντηση αποφασίστηκε η δημιουργία μεικτής ομάδας εργασίας για θέματα διμερούς ενδιαφέροντος στον τομέα της ενέργειας όπως είναι ο αγωγός South Stream, ο αγωγός Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης και η ηλεκτρική διασύνδεση.

Eπιβεβαιώθηκε επίσης η κοινή αρχή της διαφοροποίησης των ενεργειακών πηγών και οδών, που εξασφαλίζει ανταγωνιστικές τιμές και ενεργειακή ασφάλεια. Kαι οι δυο πλευρές συμφώνησαν πως ο αγωγός South Stream είναι συμπληρωματικός προς κάθε άλλονν αγωγό. H μεικτή ομάδα εργασίας θα παρακολουθεί επίσης και την υλοποίηση της δεύτερης διασύνδεσης 400 KV των δύο χωρών, που προχωράει με ταχείς ρυθμούς και θα αυξήσει επαρκώς τη διενέργεια εισαγωγών και εξαγωγών μεταξύ των δύο συστημάτων.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στη συνάντηση ο Bούλγαρος υπουργός συνεχάρη την Eλλάδα για την υπογραφή της συμφωνίας με τη Ρωσία για τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream στις 29 Απριλίου, τονίζοντας ότι αποτελεί μεγάλη επιτυχία.

Στη συνέχεια, ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη στήριξή της στην πορεία της Βουλγαρίας προς το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση και τόνισε ότι η χώρα του, ως μέλος πλέον της ευρωπαϊκής οικογένειας, σημειώνει σημαντική οικονομική ανάπτυξη.

Ο κ. Φώλιας πρότεινε οι χρόνοι υλοποίησης τόσο του αγωγού φυσικού αερίου South Stream όσο και του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης να συμπιεστούν. Σχετικά με την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, ο κ. Φώλιας τόνισε τη σπουδαιότητα της απρόσκοπτης διαμετακόμισης ηλεκτρικής ενέργειας προς την Ελλάδα μέσω Βουλγαρίας και από τρίτες χώρες.


(Από την εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 08/05/2008)