Kριτήρια βιωσιμότητας για τα βιοκαύσιμα σχεδιάζει να θεσπίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και μάλιστα ήδη τα επεξεργάζεται ad hoc ομάδα εργασίας του Συμβουλίου.

Kριτήρια βιωσιμότητας για τα βιοκαύσιμα σχεδιάζει να θεσπίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και μάλιστα ήδη τα επεξεργάζεται ad hoc ομάδα εργασίας του Συμβουλίου. Την αλλαγή της ευρωπαϊκής στάσης απέναντι στην αποτελεσματικότητα της χρήσης βιοκαυσίμων ανακοίνωσε από το βήμα του συνεδρίου για την κλιματική αλλαγή Athens Summit 2008, ο Έλληνας επίτροπος υπεύθυνος για το Περιβάλλον Σταύρος Δήμας, σημειώνοντας πως οι αρχικές προσδοκίες ότι τα βιοκαύσιμα θα λύσουν ενεργειακά, περιβαλλοντικά και αγροτικά προβλήματα δεν φαίνεται να επιβεβαιώνονται τελικά.

«Ενδέχεται κατά το στάδιο παραγωγής και επεξεργασίας των βιοκαυσίμων, η κατανάλωση ενέργειας και η αντίστοιχη εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα να υπερκαλύπτει την εξοικονόμηση ενέργειας κατά την τελική χρήση τους ως καύσιμη ύλη. Επίσης, η αναμενόμενη ραγδαία αύξηση της ζήτησής τους μπορεί να οδηγήσει στην αναζήτηση νέων καλλιεργήσιμων εκτάσεων, με καταστροφή των τροπικών δασών και αρνητικές επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα προς όφελος ενεργειακών καλλιεργειών», διευκρίνισε ο κ. Δήμας.

Ο Έλληνας επίτροπος αναφέρθηκε, επίσης, στην πρόταση της Ε.Ε. για τη καθιέρωση ενός πανευρωπαϊκού ανώτατου ορίου στα δικαιώματα εκπομπών που θα αντικαταστήσει τα σημερινά εθνικά ανώτατα όρια, καθώς και στη σταδιακή εγκατάλειψη της δωρεάν κατανομής δικαιωμάτων εκπομπών με στόχο την πλήρη δημοπράτηση των δικαιωμάτων εκπομπής. Σύμφωνα με τον επίτροπο, από τη δημοπράτηση των δικαιωμάτων εκπομπής η Ε.Ε. θα εξασφαλίσει σημαντικά έσοδα που υπολογίζεται πως θα αγγίξουν ακόμη και τα 50 δισ. τον χρόνο το 2020.

Ο ίδιος σημείωσε, επίσης, πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προωθεί τη διασύνδεση του ευρωπαϊκού συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπής με συστήματα δικαιωμάτων εμπορίας που έχουν δημιουργηθεί σε άλλα κράτη, ώστε να δημιουργηθεί ένα διεθνές δίκτυο συστημάτων εμπορίας που θα αποτελέσει το θεμέλιο της μελλοντικής παγκόσμιας αγοράς διοξειδίου του άνθρακα.

Παράλληλα, την ανάγκη νέων δράσεων και πρωτοβουλιών σε παγκόσμιο επίπεδο για την έξοδο από την κρίση υπογράμμισαν και οι υπόλοιποι ομιλητές, στη διάρκεια της δεύτερης ημέρας του συνεδρίου στα κρίσιμα ζητήματα της ενεργειακής ασφάλειας και της προστασίες του περιβάλλοντος.

Ειδικότερα, όπως παρουσίασε ο καθηγητής του Μετσόβιου Πολυτεχνείου Αθηνών Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών υπολογιστών τομέας ηλεκτρικής ισχύος Παντελής Κάπρος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει μια διεξοδική δέσμη μέτρων για τη χάραξη νέας ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι κλιματικές αλλαγές και να ενισχυθεί η ενεργειακή ασφάλεια και η ανταγωνιστικότητα της Ε.Ε. Η Επιτροπή πιστεύει ότι η επίτευξη διεθνούς συμφωνίας για το μετά το 2012 πλαίσιο θα οδηγήσει σε μείωση κατά 30% των εκπομπών από τις ανεπτυγμένες χώρες μέχρι το 2020.

Oπως σημείωσε ο κ. Κάπρος, το κόστος των νέων στόχων που έχει θέσει η Ε.Ε υπολογίζεται στο 0,6% του παγκόσμιου ΑΕΠ, ενώ τονίζει ότι το σχέδιο ανταλλαγής ρύπων θα γίνεται με βάση την ισότητα και η κατανομή του βάρους των ρύπων θα εξαρτάται από το ΑΕΠ κάθε χώρας.

Σχολιάζοντας, τέλος, την ανοδική τιμή του πετρελαίου ο Λεωνίδας Ντρόλλας, υποδιευθυντής και επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Κέντρου Ενεργειακών Μελετών, τόνισε ότι υπάρχουν αποθέματα πετρελαίου, ενώ φάνηκε αισιόδοξος ότι σύντομα η τιμή θα πέσει στα 60 δολάρια το βαρέλι, καθώς, όπως υποστηρίζει, οι επενδύσεις δεν θα μπορέσουν να ακολουθήσουν για πολύ ακόμα τις αυξημένες αυτές τιμές.

(Από την εφημερίδα ΕΞΠΡΕΣ, 07/05/2008)