Η ανάγκη επίσπευσης της ενεργειακής αξιοποίησης των οργανικών αποβλήτων στη χώρα μας τονίστηκε από το βήμα του Thessaloniki Helexpo Forum, στη σχετική ενότητα του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου. Όπως επισημάνθηκε, πρέπει να δοθεί έμφαση στο θέμα των δικτύων συλλογής και στην επιτάχυνση των ελληνικών βημάτων στον τομέα του μεθανίου.

 

 

Εκπρόσωποι τόσο του ιδιωτικού τομέα όσο και της αυτοδιοίκησης, όπως και ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μανώλης Γραφάκος είπαν καταρχάς από κοινού ένα μεγάλο «ναι» στην ενεργειακή αξιοποίηση των απορριμμάτων σε σχέση με την ταφή.

Ειδικότερα ο κ. Γραφάκος τόνισε ότι «στόχος και όραμά μας είναι η Ελλάδα το 2030 να έχει κάτω από 10% ταφή απορριμμάτων, με ολοκληρωμένες όλες τις υποδομές και εφαρμογή του “πληρώνω όσο πετάω”». Όσον αφορά το στάδιο της επεξεργασίας, τώρα υπάρχουν 25 μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων σε διαγωνιστική διαδικασία και ακολουθούν η Λάρισα, ο Βόλος και η ανατολική Θεσσαλονίκη - η τελευταία εντός των επόμενων ημερών. Επίσης, έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση για την επόμενη περίοδο μονάδων ανάκτησης - ανακύκλωσης και λύνεται το θέμα χρηματοδότησης στο ΣΔΙΤ Πελοποννήσου, ενώ ο γ.γ. εκτίμησε ότι «στο τέλος του 2023 θα έχουν δημοπρατηθεί τα πάντα».

Πρόσθεσε, πάντως, ότι «έχουμε να κάνουμε δουλειά όσον αφορά τη συλλογή», σημειώνοντας ότι πρέπει να μπει τάξη στα συστήματα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του περιφερειακού ΦΟΔΣΑ ΚΜ και πρόεδρος του Δ.Σ. του δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη Μιχάλης Γεράνης τόνισε πως η αυτοδιοίκηση της Κεντρικής Μακεδονίας είναι η πυξίδα για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων σε όλη τη χώρα, επανέλαβε την πρόταση του φορέα για «Εγνατία της Διαχείρισης Απορριμμάτων» και γνωστοποίησε ότι ο ΦΟΔΣΑ ΚΜ ξεκινάει το μεγάλο εγχείρημα της εκτροπής των οργανικών αποβλήτων σε επίπεδο περιφερειακό.

Ο γενικός διευθυντής του τομέα Διαχείρισης Αποβλήτων της Μotor Oil, Δημήτρης Κονταξής, ανέφερε πως η παραγωγή του βιοαερίου και η ανάκτηση ενέργειας από τα υπολείμματα της επεξεργασίας των απορριμμάτων, αν και δεν λύνουν το ενεργειακό πρόβλημα της χώρας, έχουν πολύ σημαντικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Ο συνιδρυτής της Ergoplanning ΕΠΕ και αντιπρόεδρος στον Ελληνικό Σύνδεσμο Παραγωγών Βιοαερίου (ΕΣΠΑΒ), Σπύρος Τζιάκας, υπογράμμισε ότι υπάρχουν 55 μονάδες παραγωγής βιοαερίου, με εγκατεστημένη ισχύ 65 MW, που βελτιώνουν πολύ το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των περιοχών τους, ενώ και το υπόλειμμα από την παραγωγή βιοαερίου επιστρέφει πίσω στους παραγωγούς ως εδαφοβελτιωτικό.

Ο ιδρυτής της Hydrotube Environmental Constuctions και εκπρόσωπος της Biogas Hochreiter GmbH, Στέλιος Στεργιούλας, επισήμανε πως με την κατασκευή μονάδων βιοαερίου επιτυγχάνεται αξιοποίηση οργανικών αποβλήτων και παραγωγή εδαφοβελτιωτικού για τη γεωργία, με επακόλουθη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Ο υπεύθυνος Δέσμης Έργων Βιοαερίου και Βιομεθανίου του Τμήματος Βιομάζας στο ΚΑΠΕ, Χρήστος Ζαφείρης, ανέφερε ότι στην Ελλάδα ακόμη δεν έχει προχωρήσει καθόλου η παραγωγή βιομεθανίου, ενώ η Ε.Ε. θέτει στόχο παραγωγής βιομεθανίου 35 bcm (350 TWh) έως το 2030, με την Ελλάδα στη 17η θέση με περίπου 0,5 bcm ετησίως.

Σύνθετα καύσιμα

Ο διευθυντής Λειτουργίας Σταθμών Ηλεκτροπαραγωγής Βορείου Ελλάδος της ΗΛΕΚΤΩΡ, Χρήστος Χασαπόπουλος, σημείωσε πως η εταιρεία πρωτοπορεί στην παραγωγή βιοαερίου στην Ελλάδα και διαθέτει 32 MW εγκατεστημένη ισχύ από βιοαέριο, ενώ η εταιρεία προτίθεται να μπει στο βιομεθάνιο και διερευνάται, σε συνεργασία με τον ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, να προχωρήσει μία εφαρμογή για παραγωγή συνθετικών καυσίμων για ΙΧ ή για βαρέα οχήματα.

*Από τη Ναυτεμπορική