Δεν πρόλαβε να σβήσει η φωτογραφία της ακάρπου συναντήσεως του κ. Νικολάου Παναγιωτόπουλου με τον ομόλογο του υπουργό Άμυνας της Τουρκίας Χολουσί Ακάρ, που ελήφθη  στα πλαίσια υπουργικής συνόδου του ΝΑΤΟ κι εξήλθε «του Πραιτορίου» ο πρώην αρχηγός πληροφοριών του Τουρκικού γενικού επιτελείου Χακκί Πεκίν που δήλωσε ότι αν η Ελλάς προχωρήσει στα 12 μίλια (χωρικά ύδατα) ακόμη και εκτός Αιγαίου, θα υπάρξει σύγκρουση (με την Τουρκία) εφ’ όσον η διπλωματία δεν προχωρήσει. Δηλ. αν στον Σαρωνικό κόλπο ή στα Κύθηρα

 η Ελληνική αιγιαλίτιδα ζώνη δεν είναι 6 αλλά 12 μίλια, θα έχουμε πόλεμο με τους Τούρκους.

Επρόκειτο περί της φημολογηθείσης  προθέσεως της κυβερνήσεως Κυρ. Μητσοτάκη επεκτάσεως της αιγιαλίτιδας ζώνης νοτίως της Κρήτης στα 12 μίλια, ως επιτρέπει το διεθνές δίκαιο της θαλάσσης και που δεν αφορά στην «αιτία πολέμου» (casus belli) που έχει διακηρύξει εδώ και δεκαετίες η Τουρκική εθνοσυνέλευση για το Αιγαίον. Παρανόμως.

Η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια θα ακύρωνε αυτομάτως το παράτυπο Τουρκολυβικό μνημόνιο που καταπατά την ΑΟΖ της Ελλάδος νοτίως της Κρήτης. Δώδεκα περίπου μίλια είναι η Ελληνική αιγιαλίτιδα ζώνη με την Ιταλική και Αιγυπτιακή (υφαλοκρηπίδα) ενώ με την Αλβανία καθυστερεί η σχετική συμφωνία , καθώς ο Αλβανός πρωθυπουργός  Έντι Ράμα προσπαθεί ματαίως να περιορίσει την επήρεια της Ελληνικής νήσου Ερεικούσας στο Ιόνιο πέλαγος και κωλυσιεργεί την παραπομπή της χαράξεως των θαλασσίων ζωνών στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης.

Αφού προηγουμένως η Αλβανία «κατάπιε» την νήσο Σασών, που ανήκε στην Ιόνιο Πολιτεία εκχωρηθείσα υπό της Μεγάλης Βρετανίας στην  Ελλάδα το 1864 αλλά μη ανακτηθείσα μετά τον β’ παγκόσμιο πόλεμο .Τούτο θα επέτρεπε η συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων επί των ηττημένων κρατών – η Αλβανία ήταν η «εμπόλεμος» με τους συμμάχους μας μέχρις ότου ο αλήστου μνήμης πρόεδρος της Ελληνικής δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας κατήργησε την εμπόλεμο κατάσταση  κι άνοιξε την όρεξη των Τσάμηδων γι’ αποζημιώσεις κλπ. κλπ.

«Περασμένα, ξεχασμένα» θα έλεγεν η  ελαστική Ελληνική διπλωματία αλλά η Τουρκική επέτυχε να δεχθεί ασμένως την πρόταση του Ρώσου προέδρου Βλαδίμηρου Πούτιν - αν δεν την προκάλεσε - να καταστεί η ανατολική Θράκη κόμβος (Hub) διανομής του Ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη και συνεπώς της Ελλάδος. Οπότε ο Ερντογάν να μπορεί να κλείσει τον διακόπτη του Ρωσοτουρκικού κόμβου με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την Ελλάδα

Συνεπώς το σκορ είναι 2-0 στον διπλωματικό αγώνα Ελλάδος – Τουρκίας , χωρίς να συνυπολογισθεί το «φάουλ» επανεξοπλισμού της Τουρκικής αεροπορίας με 70 καινουργεί μαχητικά F-16 που επέτρεψε η Αμερικανική κυβέρνηση Τζο Μπάιντεν.

Ευτυχώς , η παρασπονδία αυτή συμψηφίζεται με την αναστολή παραδόσεως , υπό της  Γερμανικής κυβερνήσεως του καγκελαρίου Όλαφ Σολτζ , τμημάτων των 6 υποβρυχίων Γερμανικού σχεδιασμού , που ναυπηγούνται τώρα στην Τουρκία και των  οποίων η κατασκευή θα διαταράξει την ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίον κι’ όχι μόνον.

Οι Τούρκοι εκμεταλλεύονται την προθυμία των Ελληνικών κυβερνήσεων να συζητούν επί των αξιώσεων τους εις βάρος της χώρας μας κι έτσι να δείχνουν στους τρίτους τις δήθεν «ειρηνικές» τους προθέσεις την ίδια στιγμή που παραβιάζουν την Ελληνική κυριαρχία - πραγματική και δυνητική από του Έβρου μέχρις Καστελλορίζου.

-Προς τι λοιπόν να συνεχίζονται οι επαφές με Τούρκους αξιωματούχους που διευκολύνουν την επιθετική των διπλωματία;