Οι υπουργοί εξωτερικών των 27 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκλήθησαν από την Ουκρανική κυβέρνηση να επιβάλουν κυρώσεις επί του Ιράν, δεδομένου ότι η χώρα αυτή εφοδιάζει με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (ΜΕΑ) την Ρωσία και παραβιάζει τ’ ανθρώπινα δικαιώματα. Οπότε ο κ. Αλέξης Τσίπρας ζητεί να επιβληθούν ανάλογες κυρώσεις και στην Τουρκία όπου τ’ ανθρώπινα δικαιώματα παραβιάζονται κατ’ εξακολούθηση

από τον Ερντογάν και τα ΜΕΑ τύπου «Μπαϋρακτάρ» αν δεν έχουν φθάσει στο στρατόπεδο του Πούτιν, ευρίσκονται καθ’ οδόν.

Εν τούτοις, οι κυρώσεις , ακόμη κι αν εφαρμοσθούν στη Τουρκία και στο Ιράν επαρκούν δια να  αλλάξουν την πολιτική τους εναντίον της Δύσεως; Πολύ αμφιβάλλομε.

Η Κούβα «έζησε» με τις Αμερικανικές αυστηρές κυρώσεις επί πεντηκονταετία. Κι’ επέζησε. Η Ρωσία υπέστη αποκλεισμούς και δεσμεύσεις από το ΝΑΤΟ προτού καν εισβάλλει στην Ουκρανία και την ζημία υπέστησαν μόνον… Έλληνες εξαγωγείς ελαιών και φέτας. Όχι οι Γερμανοί βιομήχανοι.

Οι περιορισμοί στις εξαγωγές πετρελαίου και το «πλαφόν» στις τιμές του φυσικού αερίου δεν μείωσαν τις εξαγωγές της Ρωσίας (προς την Κίνα - την μεγαλυτέρα αγορά πετρελαίου) ούτε τις τιμές του φυσικού αερίου από τα δυσθεώρητα ύψη, μήτε εμπόδισαν την Ινδία και την Τουρκία στις συναλλαγές  με τον Πούτιν,  τα συναλλαγματικά αποθέματα του οποίου όπως και η ισοτιμία του ρουβλίου δεν επηρεάσθησαν. Αντίθετα, πρόβλημα έχει η Ιαπωνία και η Βρετανία που βλέπουν τα νομίσματα των να καταρρέουν στις αγορές  συναλλάγματος, αν και οι δύο αυτές χώρες ευρίσκονται στο απυρόβλητο των κυρώσεων άμεσα ή έμμεσα .

Οι κυρώσεις «πονούν» όταν διαταράσσουν τις τιμές των εμπορευμάτων και όχι όταν πλήττουν μόνο την Προσφορά και αφήνουν ανεπηρέαστη την Ζήτηση (όπως πχ. του χρυσού από τις Κεντρικές Τράπεζες).Τότε την ισορροπία αναλαμβάνει να εξασφαλίσει ο μηχανισμός της αγοράς με τις τιμές να επηρεάζονται αναλόγως του ύψους των επιτοκίων και τον εντεύθεν «πληθωρισμό» ή την «ύφεση» .Τότε εκμεταλλεύονται την αγορά τα ποικιλώνυμα «καρτέλ» όπως συμβαίνει συνήθως στην χώρα μας.

Ξεχάστε τις κυρώσεις  κ. Τσίπρα. Δεν εξημερώνουν τα «θηρία». Αντιθέτως τα εξαγριώνουν εις βάρος των αδυνάτων. Επικεντρωθείτε περισσότερο στην ενίσχυση του εσωτερικού, εθνικού μετώπου και μην συμπεριφέρεστε σαν πράκτορας της ΜΙΤ απλώς και μόνο για να κερδίσετε μερικές μονάδες στις σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης. Προσφέρουν παροδική μόνον πολιτική ηδονή!