Σημαντική συµφωνία ετοιμάζεται να ανακοινώσει εντός της εβδομάδας ο γαλλικός όμιλος Renault, η οποία θα αφορά τη μείωση του μεριδίου του στον ιαπωνικό εταίρο Nissan Motor, καθώς και τον μετασχηματισμό μιας συμμαχίας που μετράει είκοσι χρόνια

Ο δεύτερος θα ενισχύσει τον πρώτο με 500-750 εκατ. δολάρια για την κατασκευή ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Η συμφωνία θα δώσει τη δυνατότητα στη γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία να προχωρήσει σε μια προγραμματισμένη κατάτμηση των δραστηριοτήτων της στον τομέα των ηλεκτρικών οχημάτων. Και οι δύο πλευρές πρόκειται να υπογράψουν μια μη δεσμευτική συμφωνία, αφότου οι λεπτομέρειες οριστικοποιήθηκαν σε μεγάλο βαθμό στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, είπε το στέλεχος το οποίο ζήτησε να μην κατονομαστεί, επειδή τα σχέδια δεν είναι δημόσια. Αν και προγραμματίζεται μια εκδήλωση στο Τόκιο στις 15 Νοεμβρίου για να ανακοινωθούν οι εξελίξεις, οι συζητήσεις συνεχίζονται και η τελική συμφωνία μπορεί να καθυστερήσει ακόμη, ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές.

Κατά τις πρωινές συναλλαγές, η τιμή μετοχής της Renault σημείωσε άνοδο έως και 3,2% στο Euronext. Σύμφωνα με το σχέδιο, η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία θα μειώσει τη συμμετοχή της στη Nissan με την πάροδο του χρόνου στο 15% από το σημερινό 43%. Σε αντάλλαγμα η Nissan θα επενδύσει 500 έως 750 εκατομμύρια δολάρια για να αποκτήσει μερίδιο περίπου 15% στην επιχείρηση ηλεκτρικών οχημάτων της Renault, με την κωδική ονομασία Ampere. Η εν λόγω επιχείρηση διαχωρίζεται από τις δραστηριότητες των οχημάτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης και σύστημα μετάδοσης της κίνησης υπό τον διευθύνοντα σύμβουλο της Renault, Λούκα ντε Μέο. Αξίζει να σημειωθεί πως η ιδιοκτησιακή αλλαγή θα μετριάσει μια ανισορροπία, που γίνεται αφορμή σοβαρών τριβών ανάμεσα στους δύο εταίρους επί σειρά ετών. Αν και η Renault έχει συγκριτικά μεγάλο μερίδιο στη Nissan, η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία πούλησε 4 εκατομμύρια οχήματα το 2021 έναντι 2,7 εκατομμυρίων της πρώτης. Ο Κάρλος Γκοσν είχε σταλεί στην Ιαπωνία να αναλάβει τη Nissan πριν από 20 χρόνια, όταν τη διέσωσε η Renault και σταδιακά αναπτύχθηκε η συμμαχία τους. Ωστόσο, η σύλληψη του Γκοσν το 2018 άρχισε να δείχνει πως πλέον είχε φθάσει ο καιρός για να μεταμορφωθεί η συνθήκη αυτή.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")