Tο πρώτο Δημόσιο Κτίριο με Φωτοβολταϊκά στη Γερμανία!

Αναδημοσιεύουμε επιστολή του κ. Ιωάννη Χατζηβασιλειαδη η οποία δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Η Καθημερινή» στο φύλλο της Τρίτης 20 Μαΐου 2008, εκτιμώντας ότι αυτή έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους αναγνώστες του energia.gr
Energia.gr
Τρι, 20 Μαΐου 2008 - 03:52


Αναδημοσιεύουμε επιστολή του κ. Ιωάννη Χατζηβασιλειαδη η οποία δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Η Καθημερινή» στο φύλλο της Τρίτης 20 Μαΐου 2008, εκτιμώντας ότι αυτή έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους αναγνώστες του energia.gr

Κύριε διευθυντά

Με μεγάλη ικανοποίηση είδα στην «Καθημερινή» της Κυριακής 11.05.08 τη μακέτα του νέου κτιρίου της Ελληνικής Πρεσβείας στο Βερολίνο, που μελετήθηκε από δύο ελληνικές εταιρείες και μία γερμανική και αξίζει να προβληθεί. Στο κέλυφος του κτιρίου φαίνεται να ενσωματώνονται φωτοβολταϊκά (Φ/Β) πλαίσια σαν δομικά στοιχεία, με έξοχο αισθητικό αποτέλεσμα, παράγοντας ηλεκτρική ενέργεια. Ισως, είναι το πρώτο δημόσιο κτίριο της χώρας με ενσωμάτωση Φ/Β και προηγμένες ενεργειακές τεχνολογίες.

Αυτό θα μπορούσε να γίνει μόνο εκτός Ελλάδος, γιατί δεν χρειάζεται άδεια ούτε από τη ΡΑΕ ούτε από το ΥΠΕΧΩΔΕ, αλλά ούτε πολύχρονη αναμονή για σύνδεση στο δίκτυο. Ετσι, δίδεται μια διέξοδος στους Ελληνες αρχιτέκτονες να σχεδιάζουν με επιτυχία τα κτίρια του μέλλοντος έξω από τη χώρα τους, όταν ο κτιριακός τομέας καταναλώνει σήμερα το 40% της συνολικής ενέργειας.

Στην Ελλάδα του ήλιου, οι διαδικασίες αδειοδότησης Φ/Β, άνευ λόγου, με τις μύριες αβεβαιότητες, διαρκούν πολύ περισσότερο χρόνο απ’ όσο χρειάζεται η κατασκευή του κτιρίου, ενώ οι κατοικίες πρακτικά αποκλείονται. Επομένως, η ενσωμάτωση των Φ/Β στα νέα κτίρια είναι ουτοπία στη χώρα μας σε αντίθεση π.χ. με την Ισπανία όπου διά νόμου είναι υποχρεωτική η ενσωμάτωση φωτοβολταϊκών και ηλιακών θερμικών στα νέα κτίρια.

Τόσο η ΡΑΕ με το πρόγραμμα των Φ/Β εφαρμογών και τη συμβολή του νόμου για τις ΑΠΕ, όσο και το ΥΠΕΧΩΔΕ με το σχέδιο ΚΥΑ για τη χωροθέτηση των ΑΠΕ, εξοστρακίζουν τα Φ/Β από το αστικό περιβάλλον και τα κατευθύνουν στα χωράφια, σε αντίθεση με όλες τις άλλες χώρες που τα εγκαθιστούν κυρίως στα κτίρια (το 90%) με σωστούς κανόνες αγοράς.

Η καλή σχεδίαση τoυ προγράμματος εφαρμογών (με έμφαση στα κτίρια και στα νησιά) μεγιστοποιεί τα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη. Ετσι, π.χ. για κάθε 1.000kW φωτοβολταϊκών δημιουργούνται 50 νέες θέσεις εργασίας.

Η λειτουργία μιας βιώσιμης αγοράς, που επιτυγχάνεται με τη σωστή σχεδίαση του τιμολογίου αγοράς, είναι απαραίτητη για να οδηγήσει σε βιομηχανικές δραστηριότητες, σε μείωση του κόστους και σε εφαρμογές των νέων τεχνολογιών στα επόμενα χρόνια. Ενα πρόγραμμα εφαρμογών, όμως, συνδέεται απαραίτητα με ένα πρόγραμμα έρευνας.

Αναμένεται πριν από το 2015, κόστος ηλεκτροπαραγωγής από Φ/Β για τις νότιες χώρες της Ευρώπης, ανταγωνιστικό εκείνου των συμβατικών μονάδων.

Στα θέματα ενέργειας και περιβάλλοντος χρειάζεται όραμα, κοινό τουλάχιστο για τους αποφασίζοντες, με προγραμματισμό και αποφάσεις για το αύριο.

(Aπό την εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 20/05/2008)