Κρίσιμη Σύνοδος των Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. για το Φ. Αέριο - Καταρρέουν οι Τιμές του TTF

Κρίσιμη Σύνοδος των Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. για το Φ. Αέριο - Καταρρέουν οι Τιμές του TTF
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τρι, 25 Οκτωβρίου 2022 - 08:02

Σε μια κομβική περιόδο για ολόκληρη την Ευρώπη, συνεδριάζει σήμερα, Τρίτη, 25 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες, το Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε., στον απόηχο της συνάντησης των ηγετών των χωρών-μελών, την προηγούμενη Πέμπτη, 20 του μήνα, προκειμένου να εξειδικευθούν τα μέτρα που εντάχθηκαν στο κείμενο συμπερασμάτων στο οποίο κατέληξε η πρόσφατη Σύνοδος Κορυφής

για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Το έργο των Υπουργών Ενέργειας, μεταξύ των οποίων και ο Κώστας Σκρέκας, αναμένεται δυσχερές, καθότι δεν έχουν εξαλειφθεί οι διαφωνίες σε εθνικό επίπεδο για τα μέτρα που θα πρέπει να αποφασιστούν, καθώς το κείμενο συμπερασμάτων καθαυτό αφήνει περιθώρια για πολλαπλές ερμηνείες για το ποια θα ήταν η βέλτιστη λύση για έξοδο από την κρίση και την πάταξη της ακρίβειας στις τιμές της ενέργειας.

Σημειώνουμε πως κατά τη Σύνοδο Κορυφής της περασμένης Πέμπτης, συμφωνήθηκε να συμπεριληφθούν σε ένα γενικό κείμενο όλες οι προτάσεις που είχαν υποβάλει τους προηγούμενους μήνες τόσο οι χώρες-μέλη ξεχωριστά ή κατά ομάδες, όσο και η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, χωρίς όμως να δίνεται μια σαφής κατεύθυνση για το ποια λύση θα ήταν πρόσφορη υπό τις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί, ιδίως από την αρχή του έτους.

Τουλάχιστον, η πρόταση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη για επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου δεν έχει απορριφθεί παρά τις αντιδράσεις από Γερμανία και Ολλανδία. Σε κάθε περίπτωση, τα όποια μέτρα αποφασιστούν, θα έχουν ισχύ από το νέο έτος και να αρχίσουν να αποδίδουν καρπούς από το τέλος του 2023.  

Επίσης, καθώς οι ηγέτες των χωρών-μελών έδειξαν αποφασισμένοι να κάνουν κάτι πιο ουσιαστικό από το παρατηρούν αμέτοχοι τις εξελίξεις, παρά τα εγγενή προβλήματα στη λήψη αποφάσεων που χαρακτηρίζει την Ε.Ε. αλλά και καθώς οι αποθήκες αερίου στην Ευρώπη έχουν γεμίσει κατά περισσότερο από 90% της χωρητικότητάς τους εν όψει της χειμερινής περιόδου,  είχε άμεσο αποτέλεσμα, αφού η χονδρεμπορική τιμή του καυσίμου στον ολλανδικό κόμβο αναφοράς, TTF, που είχε αρχίσει να υποχωρεί από τον Αύγουστο, έφθασε χθες να διαμορφωθεί στα 99, 170 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τα futures Νοεμβρίου.

Η κατάρρευση των τιμών του αερίου, έχει ευεργετική επίδραση και στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας. Έτσι, η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος στην Αγορά Επόμενης Ημέρας στην Ελλάδα διαμορφώνεται για σήμερα, Τρίτη, 25 Οκτωβρίου,   στα 155,34 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από 234,07 την Δευτέρα. Στην Γαλλία η αντίστοιχη τιμή ήταν χθες 87,51 ευρώ ανά μεγαβατώρα και στην Γερμανία ακόμη χαμηλότερα, στα 80,62 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Εν τω μεταξύ, χθες, Δευτέρα 24 Οκτωβρίου,  ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, συμμετείχε στη Σύνοδο Δυτικών Βαλκανίων που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο, στην οποία συζητήθηκε όλο το φάσμα των θεμάτων που αφορούν στην ενεργειακή ασφάλεια και την «πράσινη» μετάβαση στις χώρες της περιοχής μας.

 

Ο κ. Σκρέκας, παρουσίασε τον στρατηγικό σχεδιασμό της Κυβέρνησης για τη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας και την αλματώδη πρόοδο στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. «Η Ελλάδα μετατρέπεται σε περιφερειακό κόμβο για τη μεταφορά πράσινης ενέργειας. Το μερίδιο αγοράς των ΑΠΕ θα ξεπεράσει φέτος το 46% και μπορεί κάλλιστα να φτάσει το 60% τα επόμενα τρία χρόνια. Εκτιμούμε ότι θα εγκαταστήσουμε εντός του 2022 νέα έργα ΑΠΕ 2GW, μέγεθος το οποίο είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερο συγκριτικά με τις νέες μονάδες ΑΠΕ που εντάχθηκαν στο σύστημα πριν από τρία χρόνια», ανέφερε ο Υπουργός ΠΕΝ.

Παράλληλα, ο κ. Σκρέκας ανέφερε ότι η Ελλάδα προχωρά  στην υλοποίηση καίριων υποδομών που θα ενισχύσουν την ενεργειακή ανταγωνιστικότητα της χώρας. «Διπλασιάζουμε τις ηλεκτρικές μας διασυνδέσεις με την Ιταλία, τη Βόρεια Μακεδονία και τη Βουλγαρία, ενώ θα τριπλασιάσουμε τη δυναμικότητα της αντίστοιχης διασύνδεσης με την Αλβανία, μέχρι το τέλος της δεκαετίας» είπε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στον τομέα του φυσικού αερίου, υπογράμμισε τη σημασία της έναρξης λειτουργίας του ελληνοβουλγαρικού αγωγού, IGB, καθώς και της κατασκευής των νέων πλωτών μονάδων επαναεριοποίησης LNG (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη και την Κόρινθο. Επιπλέον, επισήμανε ότι ολοκληρώθηκε το market test για τον αγωγό φυσικού αερίου με την Βόρεια Μακεδονία, που εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί έως το πρώτο εξάμηνο του 2025 και ο οποίος θα μπορεί να μεταφέρει υδρογόνο.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δήλωσε: «Είμαι πεπεισμένος ότι η ενισχυμένη περιφερειακή συνεργασία αποτελεί το κλειδί για την αντιμετώπιση των κρίσεων, όπως αυτή που βιώνει σήμερα η Ευρώπη. Η Ελλάδα, ενδυναμώνει τη συνεργασία της με τις γειτονικές χώρες, υλοποιώντας στρατηγικές υποδομές που θα προσφέρουν εναλλακτικές πηγές προμήθειας ενέργειας και μεγιστοποιεί την διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Είμαι αισιόδοξος ότι τα Δυτικά Βαλκάνια θα συμπορευτούν με το κοινό ευρωπαϊκό όραμα της πράσινης μετάβασης και θα εργαστούμε με ενότητα, από κοινού, για ένα βιώσιμο μέλλον σταθερότητας και ανθεκτικότητας για τους πολίτες μας».

Στη Σύνοδο συμμετείχαν η κα Belinda Balluku, Υπουργός Υποδομών και Ενέργειας της Αλβανίας, ο κ. Staša Košarac, Υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου και Οικονομικών Σχέσεων Βοσνίας Ερζεγοβίνης, η κα Artane Rizvanolli, Υπουργός Οικονομίας Κοσόβου, ο κ. Ervin Ibrahimović, Αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Κεφαλαιουχικών Επενδύσεων του Μαυροβουνίου και η κα Zorana Mihajlović, Αναπληρώτρια Πρωθυπουργός και Υπουργός Μεταλλείων και Ενέργειας της Σερβίας.