Ολοκληρώθηκε χθες στο Παρίσι η Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου της Επιτροπής Αναπτυξιακής Βοήθειας (DAC) του ΟΟΣΑ, στο επίκεντρο της οποίας τέθηκαν, μεταξύ άλλων, η παγκόσμια διατροφική κρίση και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην αναπτυξιακή συνεργασία.

Ολοκληρώθηκε χθες στο Παρίσι η Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου της Επιτροπής Αναπτυξιακής Βοήθειας (DAC) του ΟΟΣΑ, στο επίκεντρο της οποίας τέθηκαν, μεταξύ άλλων, η παγκόσμια διατροφική κρίση και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην αναπτυξιακή συνεργασία. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ Angel Gurria, ο Διοικητής του UNDP Kemal Dervis, ο Επίτροπος για θέματα Αναπτυξιακής Συνεργασίας Louis Michel, η επικεφαλής της USAID, Henrietta Fore, καθώς και Υπουργοί και Υφυπουργοί από το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, την Ολλανδία, την Πορτογαλία τη Σουηδία την Τσεχία και την Κορέα. Την χώρα μας εκπροσώπησε στη συνάντηση ο Γενικός Γραμματέας ΔΟΣ&ΑΣ κ. Θόδωρος Σκυλακάκης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ παρουσίασε τις προβλέψεις του Οργανισμού για τις εξελίξεις στο θέμα των τιμών των τροφίμων. Σύμφωνα με αυτές, κατά το επόμενο 18μηνο οι τιμές θα παραμείνουν σε πολύ υψηλά επίπεδα, ενώ στο διάστημα που θα ακολουθήσει, και με ορίζοντα δεκαετίας, οι τιμές θα σημειώσουν πτώση. Παρόλα αυτά, εκτιμάται ότι θα παραμείνουν 30% με 40% υψηλότερες της μακροχρόνιας μέσης τάσης, η οποία ήταν μέχρι πρότινος πτωτική.

Με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε ο ΟΟΣΑ, η σημερινή κρίση είναι, προς το παρόν, κρίση τιμών και όχι παγκόσμιας διαθεσιμότητας τροφίμων. Μπορεί όμως να εξελιχθεί, σε συγκεκριμένες αναπτυσσόμενες χώρες, και σε κρίση έλλειψης τροφίμων, εφόσον σε 26 χαμηλού εισοδήματος χώρες, με βάση στοιχεία που παρουσίασε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τα συναλλαγματικά αποθέματα έχουν πέσει κάτω από το όριο ασφαλείας της δυνατότητας πληρωμής εισαγωγών τριών μηνών (από τις χώρες αυτές οι 18 είναι καθαροί εισαγωγείς τροφίμων).

Η ελληνική αντιπροσωπεία επισήμανε, από την πλευρά της, ότι ένας από τους ελάχιστους τρόπους που διαθέτουμε βραχυπρόθεσμα για να μειώσουμε τις τιμές των τροφίμων είναι η μείωση των επιδοτήσεων για βιοκαύσιμα πρώτης γενεάς, που θα διοχετεύσει σημαντικό μέρος της παγκόσμιας παραγωγής στις αγορές τροφίμων, αυξάνοντας την προσφορά και μειώνοντας τις τιμές, προς όφελος των δισεκατομμυρίων φτωχών που διαθέτουν μεγάλο μέρος του εισοδήματός τους για τρόφιμα. Θέση που επιβεβαιώθηκε και από τους ειδικούς του ΟΟΣΑ, οι οποίοι και επεσήμαναν ότι, από την προβλεπόμενη μακροπρόθεσμα αύξηση των τιμών των τροφίμων κατά 30% με 40% το ένα τρίτο θα οφείλεται στα βιοκαύσιμα.

Όσον αφορά στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, η ελληνική αντιπροσωπεία ανέδειξε τη σημασία της αύξησης της βοήθειας προς τις Λιγότερο Ανεπτυγμένες Χώρες και τα Μικρά Νησιωτικά Αναπτυσσόμενα Κράτη, που, ενώ έχουν τη μικρότερη ευθύνη για τη δημιουργία του προβλήματος, όπως επισημάνθηκε, αντιμετωπίζουν ήδη – λόγω γεωγραφικής θέσης και εγγενών αδυναμιών τους – τις βαρύτερες επιπτώσεις.