Το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο λόγω της αυξανόμενης επικριτικής στάσης για τα βιοκαύσιμα και την παγκόσμια επισιτιστική κρίση που μπορεί να επιφέρει η ανάπτυξή τους, ζήτησε τη διεξαγωγή περεταίρω ερευνών σχετικά με την επίδραση των βιοκαυσίμων στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο λόγω της αυξανόμενης επικριτική στάσης για τα βιοκαύσιμα και την παγκόσμια επισιτιστική κρίση που μπορεί να επιφέρει η ανάπτυξή τους, ζήτησε τη διεξαγωγή περαιτέρω ερευνών σχετικά με την επίδραση των βιοκαυσίμων στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Σε κείμενο που υπερψηφίστικε με 556 ψήφους υπέρ έναντι 61 κατά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συνιστάται πρόσθετη διερεύνηση στις επιδράσεις των βιοκαυσίμων και των συνεπειών τους ως προς την αύξηση της αποψίλωσης των δασών, την επέκταση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων και τα παγκόσμια αποθέματα τροφής.

Πρέπει να θυμίσουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει ως στόχο ως το 2020 τα βιοκαύσιμα να αποτελούν το 10% της ενέργειας που καταναλώνεται από τα οχήματα, ως ένα ακόμα μέτρο για την καταπολέμηση ης κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο η πρώτη γενιά βιοκαυσίμων έχει επανειλημμένα επικριθεί, καθώς χρησιμοποιούνται καλλιεργήσιμες εκτάσεις που είναι απαραίτητες για την καλλιέργεια τροφίμων, ενώ θεωρείται ότι έχει συντελέσει στην αποψίλωση πολλών δασικών εκτάσεων.