Μερίδιο σε Πάνω Από 20 Καναδικές Εταιρείες Εξόρυξης Κρίσιμων Μετάλλων Κατέχει η Κίνα

Μερίδιο σε Πάνω Από 20 Καναδικές Εταιρείες Εξόρυξης Κρίσιμων Μετάλλων Κατέχει η Κίνα
energia.gr
Δευ, 14 Νοεμβρίου 2022 - 14:18

Μερίδιο σε πάνω από 20 μεταλλευτικές εταιρείες του Καναδά έχει αποκτήσει η Κίνα, μέσω κρατικών της ομίλων. Μάλιστα, κάποιες από τις καναδικές αυτές  εταιρείες εξόρυξης αποτελούν μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα του κλάδου. Πρόσφατα, πάντως, η καναδική κυβέρνηση έχει προβεί σε ενέργειες για περιορισμό των ξένων επενδύσεων σε κρίσιμα ορυκτά

Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg, τουλάχιστον 27 δημόσιες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Teck Resources Ltd., Ivanhoe Mines Ltd. και First Quantum Minerals Ltd. έχουν μετόχους που συνδέονται με την Κίνα. Η προσέλκυση τέτοιων επενδυτών -- ή η ενθάρρυνση τους να αυξήσουν τις συμμετοχές τους -- θα είναι πλέον πολύ πιο δύσκολη δεδομένων των τελευταίων προσπαθειών του Καναδά να προστατεύσει τον ορυκτό του πλούτο. 

Εταιρεία

Κορυφαίοι Μέτοχοι με Δεσμούς με την Κίνα

% στο Μετοχικό Κεφάλαιο

Nickel North Exploration Corp.

 Sinotech Hong Kong Corp.

49.7%

Ivanhoe Mines Ltd.

 Citic Metal Africa, Zijin Mining Group

39.5%

First Quantum Minerals Ltd.

 Jiangxi Copper Co.

18.3%

Fission Uranium Corp.

 CGN Mining Co.

14.2%

Teck Resources Ltd.

 China Investment Corp.

10.4%

Lithium Americas Corp.

 GFL Lithium Co.

11.1%

πηγή: δεδομένα που συνέλεξε το Bloomberg, πληροφορίες που παρείχαν οι εταιρείες

 

«Ο Καναδάς έχει δηλώσει ότι δεν θέλει να δει εισροές κεφαλαίων από επενδυτές που βρίσκονται υπό κρατική επιρροή», δήλωσε ο Subrata Bhattacharjee, ο οποίος ειδικεύεται στο δίκαιο ξένων επενδύσεων στην Borden Ladner Gervais LLP. «Αυτό θα φέρει ορισμένες εταιρείες εξόρυξης σε αδιέξοδο όσον αφορά την εύρεση εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης».

Κινεζικές εταιρείες συμμετείχαν σε 89 εξαγορές και επενδύσεις σε καναδικές εταιρείες μετάλλων και εξόρυξης που έχουν ανακοινωθεί την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Η αξία αυτών των συναλλαγών ανέρχεται σε 14 δισεκατομμύρια δολάρια. Πολλές συμφωνίες αφορούν εταιρείες που συνδέονται με τα 31 ορυκτά που ο Καναδάς έχει χαρακτηρίσει ως κρίσιμα.

Μέταλλα όπως το λίθιο, ο χαλκός, το νικέλιο και το κοβάλτιο είναι απαραίτητα συστατικά για τις μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων, τους ηλιακούς συλλέκτες και τις ανεμογεννήτριες -- και η διασφάλιση της πρόσβασης σε αυτά είναι το κλειδί για τη μείωση του κινδύνου ελλείψεων στον εφοδιασμό. Ο Καναδάς συνεργάζεται με τις ΗΠΑ και άλλα φιλικά κράτη για την ανάπτυξη αλυσίδων εφοδιασμού για αυτά τα ορυκτά και τη μείωση της εξάρτησης από την Κίνα, η οποία κυριαρχεί στη βιομηχανία και έχει μεγάλα μερίδια σε εταιρείες πόρων .

Η Teck, η οποία παράγει χαλκό και ψευδάργυρο σε ορυχεία στη Βόρεια και Νότια Αμερική, αναφέρει το κρατικό επενδυτικό ταμείο China Investment Corp. ως τον κορυφαίο μέτοχο, όπως δείχνουν τα στοιχεία που επικαλείται το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο. Η εταιρεία Ivanhoe Mines, που ιδρύθηκε από τον δισεκατομμυριούχο μεγιστάνα εξόρυξης Robert Friedland, περιλαμβάνει την κινεζική Zijin Mining Group Co. και μια μονάδα της κρατικής Citic Metal Group μεταξύ των μεγαλύτερων μετόχων της.

Αναφορικά με τις μικρότερες εταιρείες του μεταλλευτικού κλάδου στον Καναδά, ο μεγαλύτερος επενδυτής στη Lithium Americas Corp. είναι θυγατρική της κινεζικής Ganfeng Lithium Group Co., ενώ ο μεγαλύτερος μέτοχος της Fission Uranium Corp. συνδέεται με την κινεζική κρατική China General Nuclear Power Corp., σύμφωνα, πάντα, με τα στοιχεία του Bloomberg. Η Nickel North Exploration Corp., με έδρα το Βανκούβερ, αναφέρει τη Sinotech Hong Kong Corp. ως τον κορυφαίο επενδυτή της. Οι παραγωγοί χρυσού περιλαμβάνουν επίσης την κυβέρνηση και τις κρατικές εταιρείες της Κίνας στους μετόχους τους, αν και έχουν ασήμαντες επενδύσεις.

Οι Ivanhoe Mines, Teck και First Quantum αρνήθηκαν να σχολιάσουν το θέμα, σε σχετική ερώτηση του Bloomberg. Επίσης, τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και οι κλήσεις προς το Fission Uranium και το Nickel North δεν απαντήθηκαν. Αλλά και η Lithium Americas δεν σχολίασε.

Ας σημειωθεί ότι ο Καναδάς ανακοίνωσε αυστηρότερους κανόνες σχετικά με τις επενδύσεις σε κρίσιμα ορυκτά της χώρας τον περασμένο μήνα, καθιστώντας δυσκολότερο για τις ξένες κρατικές επιχειρήσεις να επιδιώξουν εξαγορές ή να επενδύσουν στη βιομηχανία. Οποιεσδήποτε συναλλαγές στον τομέα αντιμετωπίζουν τώρα «αυστηρή» επίβλεψη εθνικής ασφάλειας, εάν υπάρχει σε αυτές κάποια ξένη συμμετοχή. «Η πολιτική αυτή ισχύει για μελλοντικές συναλλαγές», δήλωσε ο Alex Wellstead, εκπρόσωπος του υπουργού Βιομηχανίας του Καναδά Francois-Philippe Champagne. Το υπουργείο αρνήθηκε να αναφερθεί σε συγκεκριμένες εταιρείες.

«Η καναδική κυβέρνηση ακολουθεί πιο σκληρή γραμμή για τις επενδύσεις, όχι μόνο από κρατικές εταιρείες, αλλά και εταιρείες με δεσμούς με ξένες κυβερνήσεις», δήλωσε η Sandy Walker, δικηγόρος ξένων επενδύσεων και ανταγωνισμού με έδρα το Τορόντο στην νομική εταιρεία Dentons. «Θα μπορούσατε να είστε ιδιώτης επενδυτής και, παρ’ όλ’ αυτά να θεωρείστε κρατική επιχείρηση ή τουλάχιστον ότι υπόκεισθε στην επιρροή μιας ξένης κυβέρνησης».

Η αλλαγή πολιτικής του Καναδά μπήκε ήδη σε εφαρμογή την περασμένη εβδομάδα, όταν οι κινεζικές εταιρείες έλαβαν εντολή από την κυβέρνηση της χώρας να αποχωρήσουν από τρεις εταιρείες που διεξάγουν έρευνες για μέταλλα που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή μικρών μπαταριών, συμπεριλαμβανομένης της Lithium Chile Inc με έδρα το Κάλγκαρι.

«Ολόκληρος ο καναδικός τομέας λιθίου έχει χάσει τώρα την υποστήριξη του πραγματικά σημαντικού παίκτη στον κλάδο», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Lithium Chile, Steven Cochrane σε συνέντευξή του. «Ο αντίκτυπος θα γίνει αισθητός από όλους».