Μέτρα από Ε.Ε. για τη Βελτίωση της Ασφάλειας και Περιβαλλοντικής Επίδοσης των Οχημάτων

Mια σειρά μέτρων για τη βελτίωση της ασφάλειας και της περιβαλλοντικής επίδοσης των οχημάτων στην Ε.Ε. παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ειδικότερα, η Κομισιόν προτείνει όλα τα νέα οχήματα να διαθέτουν από το 2012 συστήματα ηλεκτρονικού ελέγχου ευστάθειας (ESC) για την αποτελεσματική βελτίωση της ασφάλειάς τους.
Energia.gr
Δευ, 26 Μαΐου 2008 - 23:22

Mια σειρά μέτρων για τη βελτίωση της ασφάλειας και της περιβαλλοντικής επίδοσης των οχημάτων στην Ε.Ε. παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ειδικότερα, η Κομισιόν προτείνει όλα τα νέα οχήματα να διαθέτουν από το 2012 συστήματα ηλεκτρονικού ελέγχου ευστάθειας (ESC) για την αποτελεσματική βελτίωση της ασφάλειάς τους. Επίσης, στα φορτηγά και τα άλλα βαρέα οχήματα θα πρέπει να εγκατασταθούν έως το 2013 προηγμένα συστήματα πέδησης έκτακτης ανάγκης (AEBS) και συστήματα προειδοποίησης απόκλισης από τη λωρίδα κυκλοφορίας (LDW). Τα μέτρα αυτά εκτιμάται ότι θα μειώσουν τον αριθμό των θανατηφόρων τροχαίων κατά 5.000 ετησίως.

Παράλληλα, η Κομισιόν προτείνει να θεσπιστεί από το 2012 υποχρεωτική χρήση ελαστικών χαμηλής αντίστασης τριβής κύλισης, τα οποία μειώνουν σημαντικά την κατανάλωση καυσίμων και τις εκπομπές CO2 και μπορούν επίσης να μειώσουν το θόρυβο, διατηρώντας ταυτόχρονα υψηλό επίπεδο ασφάλειας. Τα εν λόγω ελαστικά εκτιμάται ότι θα μειώσουν τις εκπομπές CO2 έως επτά γραμμάρια ανά χιλιόμετρο και θα συμβάλουν, ως εκ τούτου, σε μεγάλο βαθμό στη στρατηγική μείωσης των εκπομπών CO2 από τα οχήματα, η οποία εγκρίθηκε το Φεβρουάριο του 2007. Η κατανάλωση καυσίμων και οι εκπομπές CO2 θα μειωθούν περαιτέρω μέσω της προτεινόμενης εισαγωγής συστημάτων παρακολούθησης της πίεσης των ελαστικών.

Με την πρόταση της Κομισιόν θα καταργηθούν επίσης περισσότερες από 150 ισχύουσες οδηγίες και θα αντικατασταθούν από έναν κανονισμό, ο οποίος θα έχει άμεση ισχύ στην Ε.Ε. και θα αναφέρεται σε εναρμονισμένα πρότυπα των Ηνωμένων Εθνών.

«Απλοποιούμε τη νομοθεσία. Βελτιώνουμε την οδική ασφάλεια. Προωθούμε τρόπους εξοικονόμησης καυσίμων. Παρουσιάζουμε μια σύγχρονη και ολοκληρωμένη πολιτική προσέγγιση, επωφελή για τους πολίτες, για το περιβάλλον και για τη βιομηχανία», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ε. Επιτροπής, Γκίντερ Φερχόιγκεν, αρμόδιος για τις επιχειρήσεις και τη βιομηχανία.