Την περασμένη Παρασκευή, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο ήταν κάτι περισσότερο από σαφής στο ευρωπαϊκό φόρουμ για την πυρηνική ενέργεια που πραγματοποιήθηκε στην Πράγα.

Την περασμένη Παρασκευή, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο ήταν κάτι περισσότερο από σαφής στο ευρωπαϊκό φόρουμ για την πυρηνική ενέργεια που πραγματοποιήθηκε στην Πράγα.

«Η πυρηνική ενέργεια μπορεί να έχει μεγαλύτερη συμβολή στη μάχη εναντίον των κλιματικών αλλαγών», τόνισε, χωρίς να παραλείψει να αναφερθεί στην οικονομική διάσταση: «Πρόκειται για μία από τις πιο φθηνές πηγές ενέργειας κι επομένως μπορεί να προστατεύσει την ευρωπαϊκή οικονομία από την κούρσα των τιμών». Είκοσι δύο χρόνια από το πυρηνικό ατύχημα στο Τσερνόμπιλ, η πυρηνική ενέργεια αποκτά μια δεύτερη ευκαιρία ως «πράσινη», οικονομική, και παράγοντας ενεργειακής αυτοτέλειας. Όπως σημειώνει η εφημερίδα «Le Μonde», ο πρόεδρος της Κομισιόν κατέγραψε μια τάση που διαμορφώνεται στην Ευρώπη. Οι χώρες που αρνούνται να επενδύσουν σε αυτόν τον τομέα, όπως η Γερμανία, η Αυστρία και η Ελλάδα, μειώνονται συνεχώς.

Ιταλική στροφή

Αντίθετα, η Βρετανία, η Γαλλία, η Σλοβακία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία έχουν ήδη ανακοινώσει την κατασκευή νέων πυρηνικών σταθμών.

Αναμφίβολα, πάντως, η πιο εντυπωσιακή στροφή ήταν της Ιταλίας. Είκοσι χρόνια μετά το δημοψήφισμα που εξόρισε την πυρηνική ενέργεια από τη χώρα, ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης Κλάουντιο Σκαγιόλα ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη ότι μέσα στην επόμενη πενταετία θα τεθεί ο πρώτος θεμέλιος λίθος μιας νέας γενιάς πυρηνικών σταθμών. Ενεργειακά, η Ιταλία- υπενθύμιζε ο ιταλικός Τύπος μετά την ανακοίνωση του υπουργού- είναι μία από τις πλέον εξαρτημένες χώρες στην Ευρώπη, καθώς το 4% του ΑΕΠ διατίθεται στις εισαγωγές άνθρακα, φυσικού αερίου και πετρελαίου. Κι έπειτα από εκείνο το σχεδόν καθολικό «όχι» στο δημοψήφισμα του 1987, η κοινή γνώμη εμφανίζεται σε ποσοστό άνω του 50% υπέρ της επιστροφής στο πυρηνικό παρελθόν.

Η τάση στην Ε.Ε. υπέρ της πυρηνικής ενέργειας ενισχύθηκε σαφώς μετά τη διεύρυνση, καθώς τα νέα κράτη-μέλη της Ε.Ε. από την Ανατολική Ευρώπη φοβούνται περισσότερο απ΄ όλους την ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία. Στο φόρουμ της Πράγας, οι τρεις βαλτικές χώρες (Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία) και οι χώρες της «Ομάδας του Βίζεγκραντ» (Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία και Σλοβακία) κάλεσαν την Ένωση να δεσμευθεί ότι θα ακολουθήσει τον δρόμο τής πυρηνικής ενέργειας, για να διασφαλίσει την ενεργειακή αυτοτέλειά της και να πετύχει τους περιβαλλοντικούς στόχους της.

Νέα εποχή και για τις ΗΠΑ

Δυό γεγονότα σηματοδοτούν στις ΗΠΑ τη νέα εποχή της πυρηνικής ενέργειας: η κατασκευή ενός πυρηνικού σταθμού στην Τζόρτζια- του πρώτου μετά το πυρηνικό ατύχημα στο Θρι Μάιλς Άιλαντ της Πενσυλβάνιας, πριν από τριάντα χρόνια- και η άφιξη στην αμερικανική αγορά της γαλλικής εταιρείας Εlectricite de France. Την ίδια ώρα, η πυρηνική ενέργεια κερδίζει έδαφος και στη σχετικά εχθρική κοινή γνώμη. Σύμφωνα με δημοσκόπηση, το 44% του Αμερικανών διάκειται ευνοϊκά στην πυρηνική παραγωγή, ενώ το ποσοστό που αντιτίθεται σε μια τέτοια προοπτική μειώθηκε μέσα σε δύο χρόνια από 53% σε 48%. «Έρχονται στο προσκήνιο γενιές των οποίων η στάση δεν σφραγίστηκε από το Τσερνόμπιλ ή το Θρι Μάιλς Άιλαντ», τόνισε ο εκπρόσωπος του Αμερικανικού Ινστιτούτου Ατομικής Ενέργειας Σκοτ Πίτερσον.

(Από την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, 26/05/2008)