Εκπρόσωπος του Γερμανού Καγκελαρίου Όλαφ Σολτς εξέφρασε τη Δευτέρα την απογοήτευσή του για το αποτέλεσμα της διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα COP27 που πραγματοποιήθηκε στις 6-18 Νοεμβρίου στο θέρετρο της Αιγύπτου Σαρμ ελ Σέιχ

«Τα αποτελέσματα της φετινής Παγκόσμιας Διάσκεψης για το Κλίμα, ειδικά στον τομέα της μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου, ήταν κατώτερα των προσδοκιών μας. Νομίζω ότι πρέπει να το πούμε ξεκάθαρα. Είχαμε καταβάλει μεγάλη προσπάθεια γι’ αυτό, αλλά το αποτέλεσμα είναι αυτό που είναι», δήλωσε ο Steffen Hebestreit κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας συνέντευξης Τύπου της κυβέρνησης στο Βερολίνο.

Ο Hebestreit απηχούσε προηγούμενες δηλώσεις του Αντικαγκελαρίου Ρόμπερτ Χάμπεκ, ο οποίος χαρακτήρισε τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής για το κλίμα ως «ανεπαρκή». «Ένα δύσκολο συνέδριο για το κλίμα έφτασε στο τέλος του, με ένα αποτέλεσμα που δεν μπορεί να μας κάνει πραγματικά ικανοποιημένους», είπε ο Χάμπεκ στις εφημερίδες του ομίλου μέσων ενημέρωσης Funke με έδρα τη Γερμανία.

Εν τω μεταξύ, η υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ, η οποία είναι υπεύθυνη για τη διεθνή πολιτική για το κλίμα, διαμαρτυρήθηκε για «αποκλεισμό από μερικές μεγάλες χώρες εκπομπών ρύπων και πετρελαιοπαραγωγών χωρών».

Μόνο ο κεντροαριστερός κυβερνητικός συνασπισμός είδε τη συμφωνία για τη σύσταση ενός ταμείου μέσω του οποίου οι φτωχές χώρες θα πρέπει να λαμβάνουν αποζημιώσεις σε περίπτωση ζημιών που σχετίζονται με το κλίμα ως πρόοδο.

Εκτός από το ταμείο για τις φτωχές χώρες, οι αντιπρόσωποι αποφάσισαν να θεσπίσουν ένα πρόγραμμα για την ταχύτερη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου, αλλά αυτό ήταν κατώτερο των προσδοκιών των ευρωπαϊκών χωρών.