Το ευρωπαϊκό πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου είναι απαραίτητο διαφορετικά τα κεφάλαια που επενδύονται θα τροφοδοτούν μόνο την κερδοσκοπία, δήλωσε η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, η οποία ελπίζει ότι σύντομα θα υπάρξουν κοινές λύσεις από την ΕΕ

Η ιταλική κυβέρνηση ενέκρινε την Τρίτη έναν οικονομικό ελιγμό ύψους 35 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 21 δισ. ευρώ θα διατεθούν για ενεργειακά μέτρα, με την Μελόνι να δηλώνει ως προτεραιότητες την ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Μια εθνική απάντηση σε ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα, την ενεργειακή κρίση, η οποία χρειάζεται μια απάντηση της ΕΕ για την αντιμετώπιση των αυξήσεων των τιμών που θέτουν σε κίνδυνο οικογένειες και επιχειρήσεις.

Η Μελόνι ελπίζει ότι «θα βρεθούν λύσεις στην ΕΕ» και εξηγεί ότι έχει ξεκινήσει συνομιλίες με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ με τα οποία θα επιχειρηματολογήσει για «ένα μέσο όπως το «Sure», που χρησιμοποιήθηκε για την πανδημία, και για πιθανή ευελιξία στη χρήση των υφιστάμενων διαρθρωτικών ταμείων».

«Δεν υπάρχει η αντίληψη ότι η Ιταλία παρακολουθείται», διευκρίνισε η Μελόνι με σκοπό να διαλύσει τις αμφιβολίες για το κύρος της κυβέρνησής της στην Ευρώπη.

Την ίδια ημέρα, η Επιτροπή πρότεινε ένα ανώτατο όριο τιμών 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα για το φυσικό αέριο που θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2023 και θα ισχύσει για ένα έτος.

Η επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Κάντρι Σίμσον εξήγησε ότι δεν πρόκειται για «ρυθμιστική παρέμβαση», αλλά μάλλον για έναν «μηχανισμό έσχατης ανάγκης» που θα λειτουργήσει διορθωτικά εάν οι τιμές υπερβούν το ανώτατο όριο για ένα δεκαπενθήμερο.

«Αυτοί είναι πόροι που θα ήθελα να ξοδέψω διαφορετικά. Είναι ένα βαρέλι δίχως πάτο αν δεν υπάρχει ευρωπαϊκή λύση», πρόσθεσε η Μελόνι.

Εκκρεμεί η αξιολόγηση της Επιτροπής για την Ιταλία

Η Επιτροπή παρουσίασε τη δέσμη των αξιολογήσεών της σχετικά με τους νόμους περί προϋπολογισμού και τη διαχείριση των εθνικών δημόσιων λογαριασμών και η Ιταλία κρίθηκε ότι βρίσκεται σε εκκρεμότητα λόγω του υψηλού λόγου του ελλείμματος προς το ΑΕΠ.

Στην έκθεση του μηχανισμού επαγρύπνησης, η Επιτροπή θέτει την Ιταλία και άλλες 17 χώρες υπό επιτήρηση για υπερβολικές μακροοικονομικές ανισορροπίες, οι οποίες θα αποτελέσουν αντικείμενο εμπεριστατωμένης εξέτασης για την αξιολόγηση της εξέλιξης της κατάστασης.

Η Επιτροπή επισημαίνει ότι «οι χώρες με υψηλότερα ποσοστά χρέους» θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν «υψηλούς κινδύνους για τη δημοσιονομική βιωσιμότητα» και είναι «ιδιαίτερα ευάλωτες σε αλλαγές στις συνθήκες χρηματοδότησης», με την Ελλάδα να είναι μια από αυτές τις χώρες.

«Τα κράτη μέλη θα πρέπει να αξιοποιήσουν πλήρως τα Εθνικά Ταμεία Ανάκαμψης και τη χρηματοδότηση RePowerEu για να πραγματοποιήσουν σημαντικές επενδύσεις, ενώ παράλληλα θα πρέπει να συνεχίσουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφσκις, προτείνοντας να «αποφευχθούν δημοσιονομικά κίνητρα μεγάλης κλίμακας».

Ο ιταλικός προϋπολογισμός εγκρίθηκε κάποια στιγμή μεταξύ Δευτέρας και Τρίτης το βράδυ και ο επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ Πάολο Τζεντιλόνι δήλωσε ότι θα εξεταστεί μόλις φτάσει στις Βρυξέλλες, δηλαδή μεταξύ Τετάρτης και Πέμπτης.

«Πρέπει να δούμε τον προϋπολογισμό, τα κείμενα και να τα αξιολογήσουμε» δήλωσε ο Τζεντιλόνι για τον Ιταλικό προϋπολογισμό προσθέτοντας ότι «νομίζω ότι είναι επίσης καθήκον να αντιμετωπίσουμε όλες τις χώρες ισότιμα».

(από euractiv.gr)