Ισοδυναμούν με Γενοκτονία οι Επιθέσεις της Ρωσίας στην Ουκρανική Ενεργειακή Υποδομή;

Ισοδυναμούν με Γενοκτονία οι Επιθέσεις της Ρωσίας στην Ουκρανική Ενεργειακή Υποδομή;
energia.gr
Δευ, 28 Νοεμβρίου 2022 - 11:41

Η Γενοκτονία (εκ των ελληνικών λέξεων γένος + κτείνω (=φονεύω)) αποτελεί όρο του διεθνούς δικαίου που καθιερώθηκε μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και αναφέρεται στη συστηματική δίωξη ενός έθνους ή φυλής με απώτερο σκοπό την εξαφάνισή των. Σύμφωνα λοιπόν με κορυφαίο Ουκρανό αξιωματούχο, οι επιθέσεις της Ρωσίας στην ουκρανική ενεργειακή

υποδομή ισοδυναμούν με γενοκτονία. Τα χτυπήματα σε βασικές εγκαταστάσεις στόχευαν «το πλήρες ουκρανικό έθνος» και ήταν μια προσπάθεια να αναγκαστεί το Κίεβο να παραδοθεί, δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας της χώρας στο BBC. Από την πλευρά της, η Μόσχα φυσικά αρνείται ότι έχει τέτοιο στόχο.

Όμως αυτή τη στιγμή εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη την Ουκρανία διαβιούν σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών σε συνδυασμό με τις εκτεταμένες διακοπές ρεύματος έπειτα από συνεχείς ρωσικές επιθέσεις στις ενεργειακές υποδομές της χώρας.

Σε κάθε περίπτωση συνεχίζονται οι προσπάθειες για επανασύνδεση κατοικιών που έχουν αποκοπεί από το ρεύμα. Αξιωματούχοι λένε ότι η Χερσώνα έχει πλέον ανεφοδιαστεί πλήρως, μετά την ανακατάληψη της πόλης από τα ουκρανικά στρατεύματα νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Ωστόσο, οι άνθρωποι σε 14 περιοχές και την πρωτεύουσα Κίεβο παραμένουν υπό περιορισμούς χρήσης, σύμφωνα με τον πρόεδρο Volodymyr Zelensky.

Η γενοκτονία περιλαμβάνει «την πρόθεση καταστροφής, εν όλω ή εν μέρει, μιας εθνικής, εθνικής, φυλετικής ή θρησκευτικής ομάδας», σύμφωνα με έναν ορισμό που παρέχεται από τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τη Γενοκτονία.

Μεταξύ των πράξεων που μπορεί να πληρούν τις προϋποθέσεις είναι η δολοφονία ή η πρόκληση σοβαρής βλάβης σε μέλη αυτής της ομάδας - ή η βίαια μεταφορά των παιδιών της αλλού.

Στη συνέντευξή του στο BBC, ο γενικός εισαγγελέας της Ουκρανίας Andriy Kostin είπε ότι, όπως και οι επιθέσεις στο ενεργειακό δίκτυο, 11.000 παιδιά της Ουκρανίας απελάθηκαν βίαια στη Ρωσία.

Ο κ. Kostin είπε ότι το γραφείο του ερευνά αναφορές για περισσότερα από 49.000 εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα επιθετικότητας από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την ευρεία εισβολή της στις 24 Φεβρουαρίου.

Το «ίδιο μοτίβο συμπεριφοράς» παρατηρείται σε κάθε ουκρανικό οικισμό που καταλαμβάνεται από τις ρωσικές δυνάμεις, παρατήρησε.

Ένα έγκλημα πολέμου συνιστά παραβίαση των λεγόμενων «κανόνων» πολέμου που ορίζονται από διεθνείς συνθήκες, συμπεριλαμβανομένων των Συμβάσεων της Γενεύης.

Μεταξύ άλλων, οι Συμβάσεις ορίζουν ότι οι πολίτες πρέπει να προστατεύονται. Η Ρωσία έχει κατηγορηθεί επανειλημμένα για παραβίαση αυτού του κανόνα.

Βομβαρδισμοί κτιρίων κατοικιών στο Ντνίπρο το Σαββατοκύριακο άφησαν πίσω τους έναν νεκρό και άλλους 13 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της ευρύτερης περιοχής.

Εν τω μεταξύ, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι 32 άμαχοι σκοτώθηκαν από επιδρομές στη Χερσώνα από τότε που τα ρωσικά στρατεύματα εγκατέλειψαν τη νότια πόλη νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Ειρωνία, το Σάββατο, η Ουκρανία είχε  την 90ή επέτειο του Χολοντόμορ - του λιμού που σκότωσε εκατομμύρια ανθρώπους κατά τη διάρκεια της σοβιετικής κυριαρχίας.

Από τα εγκλήματα πολέμου που διαπιστώθηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο, ο κ. Κόστιν είπε ότι 260 άτομα είχαν κατηγορηθεί και 13 ετυμηγορίες είχαν εκδοθεί από ουκρανικά δικαστήρια.

Ζήτησε τη δημιουργία ενός «διεθνούς ad-hoc δικαστηρίου», που θα υποστηρίζεται από χώρες «όλου του πολιτισμένου κόσμου» που αντιτάχθηκαν στην εισβολή για να λογοδοτήσει η Ρωσία.