Η Βρετανία Mπαίνει με 700 εκατ. Στερλίνες στη Νέα Πυρηνική Μονάδα που Χτίζει η Γαλλική EDF στην Ανατολική Αγγλία

Η Βρετανία Mπαίνει με 700 εκατ. Στερλίνες στη Νέα Πυρηνική Μονάδα που Χτίζει η Γαλλική EDF στην Ανατολική Αγγλία
energia.gr
Τρι, 29 Νοεμβρίου 2022 - 13:21

Τα φιλόδοξα σχέδια του Ηνωμένου για ανάπτυξη των πυρηνικών ενεργειακών του δυνατοτήτων έκαναν ένα βήμα μπροστά την Τρίτη, με το βρετανικό κράτος να εισέρχεται στο μετοχικό κεφάλαιο του πυρηνικού εργοστασίου Sizewell C, που στήνει η γαλλική κρατική Electricite de France στην ανατολική Αγγλία, συνολικού κόστους 20 δισ. βρετανικών λιρών (στερλινών), μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg. Η βρετανική κυβέρνηση θα επενδύσει 700 εκατ. στερλίνες ή το 50% των εργασιών ανάπτυξης της μονάδας, δίπλα στην EDF.

Πρόκειται για την πρώτη άμεση συνεισφορά του Λονδίνου σε νέο πρότζεκτ πυρηνικής ενέργειας εδώ και πάνω από τρεις δεκαετίες στο Η.Β. Η είδηση έρχεται μία ημέρα μετά την έγκριση του χρηματοδοτικού μηχανισμού με κρατικές εγγυήσεις.

Το Η.Β. επιδιώκει να έχουν ολοκληρωθεί συνολικά οκτώ νέοι πυρηνικοί αντιδραστήρες στη χώρα μέχρι το τέλος της δεκαετίας - απαιτώντας έτσι ρυθμό ρυθμιστικών εγκρίσεων ενός αντιδραστήρα τον χρόνο κατά μέσο όρο.

Ανάλογο κατασκευαστικό πρόγραμμα δεν έχει επιτευχθεί στην Ευρώπη από τη γαλλική ανάλογη προσπάθεια τη δεκαετία του 1970 και υπάρχουν αμφιβολίες για τις δυνατότητες του βρετανικού κράτους να επιτύχει τους στόχους εγκρίσεων μέχρι το 2030.

"Οι νέες πυρηνικές μονάδες θα προστατεύσουν τη Βρετανία από τις ευμετάβλητες αγορές φυσικού αερίου και θα βοηθήσουν να κρατηθούν οι λογαριασμοί μέσα σε λογικά πλαίσια, για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις της χώρας", δήλωσε η Simone Rossi, CEO του βρετανικού βραχίονα της EDF. 

Τη Δευτέρα, ο υπουργός Επιχειρήσεων Γκραντ Σαπς το ρυθμιστικό μοντέλο για την κεφαλαιακή βάση του πρότζεκτ, ανοίγοντας τον δρόμο για την προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών σε αυτό. Ανάλογο μοντέλο έχει χρησιμοποιηθεί και για άλλα μεγάλα έργα υποδομών, όπως ο τερματικός σταθμός 5 του αεροδρομίου του Χίθροου.

Η προσθήκη νέων πυρηνικών μονάδων αποτελεί σημείο-"κλειδί" στα σχέδια της Βρετανίας να εκμηδενίσει την εκπομπή ρύπων από το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειάς της. Η πυρηνική ενέργεια μπορεί να προσφέρει μια σταθερή και προβλέψιμη προσφορά ενέργειας χαμηλών εκπομπών ρύπων ως δικλείδα ασφαλείας στον ταχέως αναπτυσσόμενο στόλο ανεμογεννητριών της χώρας.

Όταν το Sizewell C θα έχει ολοκληρωθεί, τόσο το βρετανικό κράτος όσο και η EDF θα κατέχουν μερίδιο 20% έκαστος, με τους ιδιώτες επενδυτές να ελέγχουν το υπόλοιπο 60%.

Ο Σαπς έχει δεσμευθεί να φέρει στο κοινοβούλιο του Η.Β. το νομοσχέδιο για τη Βρετανική Ενεργειακή Ασφάλεια, το οποίο είχε μπλοκάρει ο προκάτοχός του, Τζέικομπο Ρις Μογκ.

capital.gr