Η Gazprom προανήγγειλε κλείσιμο της ουκρανικής διόδου φυσικού αερίου λόγω της στάσης του Κιέβου

 
Με ολική ενεργειακή ασφυξία απειλεί πλέον την Ευρώπη η Μόσχα, κλείνοντας και την τελευταία ανοιχτή «στρόφιγγα» των ροών φυσικού αερίου προς τις δυτικοευρωπαϊκές χώρες - τον αγωγό που μεταφέρει ρωσικό αέριο μέσω Ουκρανίας.

Η ουκρανική δίοδος είναι ο τελευταίος κρίκος που συνδέει τη Ρωσία με τη Δυτική Ευρώπη μετά την κλιμάκωση του ενεργειακού πολέμου, η Gazprom όμως προειδοποίησε χθες ότι από την επόμενη εβδομάδα θα μειώσει τις ποσότητες του αερίου που διοχετεύονται μέσω του συγκεκριμένου αγωγού. Οι αναλυτές θεωρούν ότι η μείωση αυτή δεν θα είναι παρά η απαρχή του ολοκληρωτικού πια «σφραγίσματος» των ρωσικών αγωγών - μια εξέλιξη που, όπως επισημαίνει το Bloomberg, έρχεται στο πιο κρίσιμο timing: την ώρα που το ψύχος εντείνεται, οι θερμοκρασίες οδεύουν προς τα χαμηλότερα χειμερινά επίπεδα και οι Ευρωπαίοι έχουν ήδη αρχίσει να αντλούν αέριο από τα αποθέματά τους. Σύμφωνα με το Reuters, οι ευρωπαϊκές δεξαμενές έχουν σήμερα πληρότητα 95%, έναντι 95,61% που ήταν το υψηλότερο επίπεδο στο οποίο είχαν φθάσει στις 13 Νοεμβρίου.

Το επιχείρημα που επικαλείται επισήμως η Gazprom για την επικείμενη μείωση των ροών μέσω Ουκρανίας είναι πως το Κίεβο παρακρατεί μεγάλες ποσότητες αερίου οι οποίες προορίζονται για τη Μολδαβία. Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή της στο Telegram, η Gazprom υποστηρίζει ότι μεγάλοι όγκοι φυσικού αερίου που προορίζονται για τη Μολδαβία παραμένουν στην Ουκρανία και αναφέρει ότι μέχρι στιγμής το Κίεβο έχει συσσωρεύσει παράνομα 52,52 εκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου που έπρεπε να καταλήξουν στη Μολδαβία. Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι αν αυτή η «στρέβλωση» δεν αποκατασταθεί, η Gazprom θα μειώσει από τις 28 Νοεμβρίου τις ροές, μέσω του αγωγού, σε επίπεδα ισόποσα με εκείνα που παρακρατούνται από την Ουκρανία.

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός στέλνει σήμερα περίπου 43 εκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου ημερησίως στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας. Από τον Οκτώβριο οι ροές μέσω του ίδιου αγωγού προς τη Μολδαβία έχουν μειωθεί στα 5,7 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα.

Οι αιτιάσεις της Gazprom για παράνομη παρακράτηση αερίου από το Κίεβο έρχονται την ώρα που οι ουκρανικές αρχές εκπέμπουν σήματα κινδύνου για παρατεταμένα μπλακάουτ λόγω των μεγάλων καταστροφών που έχουν προκαλέσει στο δίκτυο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας οι ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις - καταστροφών τις οποίες ο διαχειριστής του εθνικού δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας χαρακτήρισε χθες «κολοσσιαίες». Στις δυτικοευρωπαϊκές πρωτεύουσες ωστόσο οι ρωσικές αιτιάσεις εκλαμβάνονται ως προσχηματικές και είναι εδραία η πεποίθηση ότι υπάρχει ειλημμένη πολιτική απόφαση του Κρεμλίνου να σφίξει τον κλοιό του ενεργειακού εκβιασμού της Ευρώπης όσο η ήπειρος οδεύει προς την καρδιά του χειμώνα.

Ψυχραιμία στο ταμπλό

Παρά ταύτα, η κίνηση αυτή της Μόσχας ήταν αναμενόμενη εδώ και καιρό και δείχνει να έχει προεξοφληθεί από την αγορά, η οποία χθες αντέδρασε μάλλον συγκρατημένα. Οι τιμές του φυσικού αερίου στο ολλανδικό χρηματιστήριο, που αποτελούν και την ευρωπαϊκή τιμή αναφοράς, εκτινάχθηκαν αρχικά χθες κατά 4,2%, στη συνέχεια ωστόσο η άνοδος περιορίστηκε στο 1,1%, με τα futures του επόμενου μήνα να βρίσκονται το απόγευμα στα 116,80 ευρώ ανά MWh.

Πάντως, παρά τη σοβαρή αποκλιμάκωση του τελευταίου διαστήματος, οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου διατηρούνται σε επίπεδα σχεδόν τετραπλάσια από τον πάγιο μέσο όρο κατά τη συγκεκριμένη περίοδο του έτους.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")