Στον ρωσικό «κλοιό» παραμένει εγκλωβισμένη η Ευρώπη, όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία για τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου και ντίζελ, την ώρα που ο ενεργειακός λογαριασμός της ξεπέρασε τα 700 δισ. ευρώ αυτόν τον μήνα

Η τιμή του φυσικού αερίου πήρε ξανά την ανιούσα, καθώς οι θερμοκρασίες χαμηλώνουν σε ολόκληρη την Ευρώπη, με την Gazprom να προειδοποιεί για τιμές άνω των 3.000 δολαρίων ανά χίλια κυβικά μέτρα. Και ενώ η Γερμανία υπογράφει νέο μακροπρόθεσμο συμβόλαιο για προμήθεια LNG με το Κατάρ, σαφώς σε πλεονεκτική θέση έναντι των υπόλοιπων χωρών της Ε.Ε., η Ρωσία σπεύδει να φτιάξει τις δικές της άμυνες, ενορχηστρώνοντας συμμαχία φυσικού αερίου με χώρες της Ασίας.

Οι ποσότητες ρωσικού LNG που έχει εισάγει διά θαλάσσης η Ευρώπη από τη Ρωσία βρίσκονται σε επίπεδα-ρεκόρ, έχοντας αυξηθεί περισσότερο από 40% την περίοδο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, σύμφωνα με τους FT. Το ρωσικό LNG εκπροσώπησε το 16% των ευρωπαϊκών εισαγωγών διά θαλάσσης στη διάρκεια της παραπάνω περιόδου. Παρότι δε ο συνολικός όγκος των 17,8 δισ. κυβικών μέτρων εκπροσώπησε ένα μικρό μέρος της ροής 62,1 δισ. κυβικών μέτρων μέσω αγωγών στη διάρκεια του δεκαμήνου, καθιστά την Ευρώπη εκτεθειμένη στις προθέσεις του Πούτιν να χρησιμοποιεί την ενέργεια ως πολεμικό όπλο.

Την ίδια στιγμή η Ευρώπη συνεχίζει να στηρίζεται στη Ρωσία για την προμήθεια ντίζελ, λαμβάνοντας σχεδόν το ήμισυ των υδάτινων εισαγωγών ντίζελ από τη Μόσχα τις πρώτες 24 ημέρες του Νοεμβρίου, σύμφωνα με στοιχεία της Vortexa, τα οποία επικαλείται το Bloomberg. Ο βαθμός εξάρτησης εκτοξεύτηκε απότομα από τον Οκτώβριο, όταν οι συνολικές εισαγωγές της περιοχής αυξήθηκαν για να αντιμετωπίσουν τις απεργίες στα γαλλικά διυλιστήρια. Συνολικά, τα δεξαμενόπλοια παρέδωσαν κατά μέσο όρο 1,34 εκατ. βαρέλια ντίζελ την ημέρα από την 1η έως τις 24 Νοεμβρίου σε Ε.Ε. και Βρετανία, ποσότητα χαμηλότερη μεν από τον Οκτώβριο, αλλά υψηλότερη από τον μέσο όρο για τους πρώτους 10 μήνες του έτους.

Ο εξαγωγικός βραχίονας της ρωσικής Gazprom προειδοποίησε χθες ότι οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα 3.000 δολάρια ανά χίλια κυβικά μέτρα (τιμή υπερδιπλάσια της σημερινής στα περίπου 1.416 δολάρια), όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax. Ταυτόχρονα, η Nord Stream αποκάλυψε τη Δευτέρα ότι το αναμενόμενο χρονοδιάγραμμα για το τέλος της διακοπής στην έξοδο που οδηγεί στη γερμανική πόλη Greifswald είναι η 1η Απριλίου 2023.

Δοκιμασία το ψύχος

Άνοδο περίπου 6% σημείωσε και η τιμή του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου παράδοσης Δεκεμβρίου, φθάνοντας κοντά στα 131 ευρώ ανά μεγαβατώρα, καθώς το κύμα ψύχους που πλήττει την Ευρώπη θα αποτελέσει τώρα μία πρώτη δοκιμασία για τις χώρες-μέλη.

Ο λογαριασμός της Ε.Ε. για να εξασφαλίσει τις ενεργειακές της προμήθειες και να θωρακίσει τους καταναλωτές από το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος ξεπέρασε τα 700 δισ. ευρώ αυτόν τον μήνα με το think tank Bruegel να σημειώνει ότι από τον Σεπτέμβριο του 2021 οι χώρες-μέλη έχουν προβεί σε μέτρα στήριξης κατά της ενεργειακής κρίσης ύψους 600 δισ. ευρώ. Πρόκειται για ποσό αυξημένο κατά 50 δισ. ευρώ από τον υπολογισμό του Οκτωβρίου. Τα νούμερα αυτά αναμένεται να επιτείνουν ακόμη περισσότερο τις πιέσεις προς τις Βρυξέλλες, προκειμένου να επιβληθεί ένα αποτελεσματικό πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")