Παρά το όργιο καταστολής, νέες επεισοδιακές διαδηλώσεις ξέσπασαν στην κινεζική πόλη Γκουάνγκζου, με τις τοπικές αρχές να ανακοινώνουν χθες χαλάρωση των αυστηρών μέτρων για την αντιμετώπιση του Covid-19

Την Τρίτη το βράδυ έγιναν νέες διαδηλώσεις, που σημαδεύτηκαν από βίαια επεισόδια, στην Γκουάνγκζου, μία πόλη 19 εκατ. κατοίκων. Πολίτες συγκρούστηκαν με αστυνομικούς που φόραγαν ολόσωμες λευκές προστατευτικές στολές και κράταγαν ασπίδες πάνω από τα κεφάλια τους για να μην τους χτυπήσουν αντικείμενα που εκτοξεύονταν εναντίον τους, όπως δείχνουν πλάνα που κυκλοφορούν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης. Σε άλλο βίντεο, εικονίζονται συλληφθέντες με χειροπέδες.

Η περιοχή της Χαϊτζού στην Γκουάνγκζου, όπου ζουν περισσότεροι από 1.800.000 άνθρωποι, αποτελεί το επίκεντρο νέας εστίας κρουσμάτων Covid-19 και έχει τεθεί σε λοκντάουν από τα τέλη Οκτωβρίου.

Οι αρχές της πόλης ανακοίνωσαν χθες τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων. Με δεδομένη την αύξηση ρεκόρ των κρουσμάτων σε εθνικό επίπεδο, η χαλάρωση στα περιοριστικά μέτρα που έχουν ανακοινώσει τοπικές αρχές δεν φαίνεται να σηματοδοτεί ριζική αλλαγή στην πολιτική «μηδενικού Covid» του προέδρου Σι.

Ο Σι έχει υποστηρίξει πως η πολιτική «μηδενικού Covid» έχει σώσει ζωές, χαρακτηρίζοντάς τη στο πρόσφατο συνέδριο του Κ.Κ. ως ένα από τα βασικά του πολιτικά επιτεύγματα.

Τα νέα βίαια επεισόδια στην πόλη Γκουάνγκζου ξέσπασαν την ώρα που η Επιτροπή Πολιτικών και Νομικών Υποθέσεων του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, η οποία επιβλέπει τις δυνάμεις της τάξης, ζητούσε «να κατασταλούν αποφασιστικά, σύμφωνα με τον νόμο, οι εγκληματικές δράσεις που έχουν στόχο τη διάλυση της κοινωνικής τάξης, ώστε να προστατευτεί με αποφασιστικότητα η κοινωνική σταθερότητα».

Το Κινεζικό Παρατηρητήριο Παρακολούθησης Διαφωνίας, το οποίο διαχειρίζεται το χρηματοδοτούμενο από την αμερικανική κυβέρνηση Freedom House, από το Σάββατο έως τη Δευτέρα, ανακοίνωσε ότι πραγματοποιήθηκαν στην Κίνα τουλάχιστον 27 διαδηλώσεις. Το αυστραλέζικο think tank ASPI εκτιμά πως πραγματοποιήθηκαν 43 διαδηλώσεις σε 22 πόλεις.

Στη Ζενγκτσού, όπου βρίσκεται το μεγάλο εργοστάσιο της Foxconn, που κατασκευάζει iPhones για την Apple και έγινε πρόσφατα επίκεντρο εργατικών ταραχών, ανακοινώθηκε «συντεταγμένη» επαναλειτουργία των επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των σουπερμάρκετ, των γυμναστηρίων και των εστιατορίων.

Παρ’ όλα αυτά, δημοσίευσαν έναν μακρύ κατάλογο κτηρίων τα οποία θα παραμείνουν υπό καθεστώς λοκντάουν.

Κυνήγι διαδηλωτών

Την ώρα που επιχειρείται να κατευναστεί η οργή του κόσμου με τη χαλάρωση κάποιων μέτρων, οι αρχές επιδίδονται στο κυνήγι όσων πήραν μέρος στις διαδηλώσεις.

«Η αστυνομία εμφανίστηκε στην εξώπορτά μου για να με ρωτήσει για τις διαδηλώσεις και να υπογράψω κατάθεση» ανέφερε κάτοικος του Πεκίνου, που δεν θέλησε να δώσει στοιχεία, στο πρακτορείο Reuters.

Ένας άλλος κάτοικος δήλωσε πως ορισμένοι φίλοι οι οποίοι ανέβασαν βίντεο από τις διαδηλώσεις στα κοινωνικά δίκτυα, προσήχθησαν στο αστυνομικό τμήμα και τους ζητήθηκε να «μην το ξανακάνουν».

Δεν είναι σαφές το πώς οι αρχές εντόπισαν τα άτομα που ήθελαν να ανακρίνουν, ούτε με πόσα άτομα ήρθαν σε επαφή οι αρχές.

Χθες, οι υγειονομικές αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν ελαφρά μείωση των κρουσμάτων Covid, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, κάνοντας λόγο για 37.828 μολύνσεις. Δεν αναφέρθηκε επίσης κανένας θάνατος εξαιτίας επιπλοκών του Covid-19, για δεύτερη συνεχόμενη μέρα.

Απεβίωσε ο Ζιάνγκ Ζεμίν

Πέθανε χθες σε ηλικία 96 ετών πρώην πρόεδρος της Κίνας Ζιάνγκ Ζεμίν, ο οποίος οδήγησε τη χώρα στην ταχεία οικονομική ανάπτυξη μετά την καταστολή της εξέγερσης της πλατείας Τιεν Αν Μεν το 1989. Ο Ζιάνγκ απεβίωσε ως αποτέλεσμα λευχαιμίας και πολυοργανικής ανεπάρκειας.

Ο εκλιπών διετέλεσε Γενικός Γραμματέας του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος από το 1989 έως το 2002, πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας από το 1993 έως το 2003 και πρόεδρος του Εθνικού Λαϊκού Συνεδρίου και του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού από το 1989 έως το 2004.

Ανήλθε στην εξουσία μετά τις αιματηρές διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας στην Πλατεία Τιεν Αν Μεν στο Πεκίνο το 1989, αλλά έβγαλε τη χώρα από τη συνεπακόλουθη διπλωματική απομόνωσή της, αποκαθιστώντας τις γέφυρες με τις Ηνωμένες Πολιτείες και επιβλέποντας μια χωρίς προηγούμενο οικονομική άνθηση.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")