Η Γαλλία Ίσως Κληθεί να Πληρώσει έως και € 500 εκατ., για τη Μη Επίτευξη των Στόχων της για ΑΠΕ

Η Γαλλία Ίσως Κληθεί να Πληρώσει έως και € 500 εκατ., για τη Μη Επίτευξη των Στόχων της για ΑΠΕ
energia.gr
Παρ, 2 Δεκεμβρίου 2022 - 11:09

Στην Ευρωπαίκή Ένωση υπάρχουν κανόνες και όποιος μένει στην ...ίδια τάξη πρέπει να πληρώσει και το ανάλογο τίμημα. Θα τιμωρηθεί η Γαλλία για το κακό της ιστορικό στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας; Αυτό είπε ο δήμαρχος της Γκρενόμπλ στις 26 Νοεμβρίου στο France Inter. «Η Γαλλία θα καταδικαστεί και θα πληρώσει πρόστιμο 500 εκατομμυρίων ευρώ, γιατί είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα 

που δεν τήρησε τις δεσμεύσεις της σε ό,τι αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», είπε ο Ερίκ Πιόλ, 

Όπως επισημαίνει ο ίδιος, η Γαλλία είναι ...κακός μαθητής: δεν έχει επιτύχει τον στόχο του 23% των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην ακαθάριστη κατανάλωση ενέργειας το 2020, το μερίδιο αυτό ανέρχεται τότε στο 19,1%, σύμφωνα με τη Eurostat.

Οι υπόλοιπες χώρες μέλη πέτυχαν όλες τους στόχους τους, οι οποίοι είχαν τεθεί το 2009.Για να φτάσουν αυτά τα κατώτατα όρια, ορισμένες χώρες, ωστόσο, ζήτησαν από τους γείτονές τους αγοράζοντας ενέργεια από ΑΠΕ στο εξωτερικό, υπενθυμίζει η Eurostat.

 Αυτό εξήγησε η υπουργός Ενεργειακής Μετάβασης, Agnès Pannier-Runacher, στους βουλευτές στις 21 Νοεμβρίου, σύμφωνα με την Liberation. «Το γεγονός ότι δεν έχει επιτύχει τους στόχους της για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας υποχρεώνει τη Γαλλία να αγοράσει για 500 εκατομμύρια ευρώ ''στατιστικά'' μεγαβάτ φέτος. βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις με την Ιταλία και τη Σουηδία για αυτό το θέμα», δήλωσε ο υπουργός.

«Δεσμευτικούς» στόχους

Πάντως η Agnès Pannier-Runnacher είχε ήδη αναφέρει αυτό το χρηματικό ποσό τον Οκτώβριο κατά τη διάρκεια συνεδρίου του Συνδικάτου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει ότι αντιστοιχούσε στην αγορά στατιστικών μεγαβάτ, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει σύγχυση (αν και η δήλωσή της τότε πέρασε μάλλον απαρατήρητη). «Η Γαλλία είναι η μόνη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν έχει επιτύχει τον εθνικό της στόχο για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ο οποίος θα μας κοστίσει 500 εκατομμύρια ευρώ φέτος», υπενθύμισε. Εάν και το κείμενο που εγκρίθηκε το 2009 από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προβλέπει ότι αυτοί οι στόχοι είναι "δεσμευτικοί", δεν αναφέρει "πρόστιμα". Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορούσε, ωστόσο, να επιβάλει χρηματική ποινή στη Γαλλία, το ύψος της οποίας είναι προς το παρόν άγνωστο, εάν δεν επιτύχει τον στόχο της για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέσω αυτών των αγορών μεγαβάτ, σύμφωνα με το υπουργικό συμβούλιο.