Η Ισπανική Πετρελαϊκή Cepsa Σχεδιάζει να Επενδύσει € 3 δισ., σε έναν Πράσινο Κόμβο Υδρογόνου στην Ανδαλουσία

Η Ισπανική Πετρελαϊκή Cepsa Σχεδιάζει να Επενδύσει € 3 δισ., σε έναν Πράσινο Κόμβο Υδρογόνου στην Ανδαλουσία
energia.gr
Δευ, 5 Δεκεμβρίου 2022 - 13:02

Η Cepsa θα επενδύσει περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία της Ανδαλουσιανής Πράσινης Κοιλάδας Υδρογόνου, για να δημιουργήσει αυτό που θα είναι δυνητικά ένας από τους μεγαλύτερους πράσινους κόμβους υδρογόνου της Ισπανίας και της Ευρώπης. Η εταιρεία θα κατασκευάσει δύο εργοστάσια συνολικής ισχύος 2 GW για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου.

 

Για την παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές που απαιτείται για την τροφοδοσία της παραγωγής πράσινου υδρογόνου, η Cepsa θα αναπτύξει ένα χαρτοφυλάκιο 3 GW έργων αιολικής και ηλιακής ενέργειας με επιπλέον επένδυση 2 δισ. ευρώ.

Η εταιρεία θα συνεργαστεί επίσης με άλλους παραγωγούς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ανδαλουσία και την υπόλοιπη Ισπανία για να προωθήσει την ενσωμάτωση αυτών των νέων μονάδων στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα εργοστάσια, χωρητικότητας 1 GW το καθένα, θα βρίσκονται στο Palos de la Frontera (Ουέλβα) δίπλα στο Ενεργειακό Πάρκο La Rábida της Cepsa και στο Ενεργειακό Πάρκο San Roque της εταιρείας στο Κάντιθ.

Το εργοστάσιο της Huelva θα ξεκινήσει να λειτουργεί το 2026, με πλήρη δυναμικότητα το 2028, ενώ το Cádiz θα λειτουργήσει το 2027.

Το έργο, μέρος της στρατηγικής της Cepsa 2030 Positive Motion, θα συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια και ανεξαρτησία της Ευρώπης, σύμφωνα με τους στόχους της στρατηγικής REPowerEU της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η επένδυση είναι το μεγαλύτερο ορόσημο μέχρι σήμερα του ενεργειακού μετάβασης του σχεδίου θετικής κίνησης της Cepsa για να οδηγήσει τη βιώσιμη κινητικότητα και την παραγωγή πράσινου υδρογόνου και προηγμένων βιοκαυσίμων στην Ισπανία και την Πορτογαλία αυτή τη δεκαετία.