Λιβύη: Η Κυβέρνηση Ντμπέιμπα Αίρει την Κατάσταση Ανωτέρας Βίας για Τις Έρευνες Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου

Λιβύη: Η Κυβέρνηση Ντμπέιμπα Αίρει την Κατάσταση Ανωτέρας Βίας για Τις Έρευνες Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου
energia.gr
Τρι, 6 Δεκεμβρίου 2022 - 16:31

Η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNU) της Λιβύης, η οποία εδρεύει στην Τρίπολη, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι αίρει την κατάσταση ανωτέρας βίας (force majeure) για τις έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου και κάλεσε τις διεθνείς εταιρείες πετρελαίου που έχουν συμβάσεις με την κρατική εταιρεία πετρελαίου (NOC) να συνεχίσουν τις εργασίες τους στη χώρα

Το ίδιο έκανε και η NOC, με δική της δήλωση προς τις εταιρείες, τις οποίες και διαβεβαίωσε για την ετοιμότητά της να παράσχει όλη την απαραίτητη υποστήριξη. Υπενθυμίζεται ότι η παραγωγή πετρελαίου έχει πληγεί επανειλημμένα στη βορειοαφρικανική χώρα –μέλος του ΟΠΕΚ, από ομάδες που αποκλείουν εγκαταστάσεις, όχι μόνο για να αποκομίσουν υλικά οφέλη αλλά συχνά και ως τακτική με στόχο την επίτευξη ευρύτερων πολιτικών σκοπών.

Η NOC τόνισε ότι θα συμβάλει στην επιστροφή των εταιρειών και θα παρέχει ένα ασφαλές εργασιακό περιβάλλον «σε συνεργασία με τις πολιτικές και στρατιωτικές αρχές στη Λιβύη».Κατά τη διάρκεια της τελευταίας μεγάλης σύγκρουσης, ομάδες που συνδέονται με τον στρατηγό Χαλίφα Χάφταρ, που ελέγχει το ανατολικό τμήμα της χώρας, διέκοψαν σχεδόν το σύνολο της παραγωγής πετρελαίου της Λιβύης για οκτώ μήνες.

«Αυτή η πρόσκληση εντάσσεται στις προσπάθειες της εταιρείας να άρει την κατάσταση ανωτέρας βίας μετά από αντικειμενική παρακολούθηση και αξιολόγηση που βασίζεται σε μια ρεαλιστική και λογική ανάλυση της κατάστασης ασφαλείας, η οποία έχει αρχίσει να βελτιώνεται δραματικά», αναφέρει η NOC. Παράλληλα, προσθέτει ότι η βελτίωση της κατάστασης ασφαλείας οδήγησε στην «έναρξη εργασιών εκσκαφής σε τοποθεσίες όπου ήταν δύσκολο να εργαστεί κανείς στο πρόσφατο παρελθόν, ενώ, πλέον, υπάρχουν πολλές διεθνείς εταιρείες παροχής υπηρεσιών». Η κατάσταση ανωτέρας βίας επιτρέπει σε μια επιχείρηση να ξεφύγει από τις συμβατικές υποχρεώσεις λόγω απρόβλεπτων περιστάσεων. 

Ο επικεφαλής της NOC Farhat Bengdara δήλωσε τον Νοέμβριο ότι η παραγωγή πετρελαίου της χώρας έχει αυξηθεί στα 1,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) από 600.000 bpd πριν από τρεις μήνες και ότι η NOC δεν αναμένει καμία διακοπή στην παραγωγή πετρελαίου.

Ο τελευταίος μεγάλος αποκλεισμός, επίσης από ομάδες προσκείμενες στον Χάφταρ, προκάλεσε την μείωση της παραγωγής πετρελαίου στη Λιβύη περίπου κατά το ήμισυ, ενώ έληξε όταν η κυβέρνηση της Τρίπολης διόρισε τον Bengdara επικεφαλής της NOC τον Ιούλιο.

Η κυβέρνηση του Αμπντουλχαμίτ Ντμπέιμπα είχε υπογράψει μια προκαταρκτική συμφωνία για την εξερεύνηση υδρογονανθράκων με την Τουρκία τον Οκτώβριο, την οποία το ανατολικό κοινοβούλιο της Λιβύης, το μοναδικό εκλεχθέν σώμα της Λιβύης απορρίπτει.