Η κρατική επιχείρηση ηλεκτρισμού Holding Slovenske Elektrarne (HSE), ο μεγαλύτερος παραγωγός και πωλητής ηλεκτρικής ενέργειας από εγχώριες πηγές στη χονδρική αγορά της Σλοβενίας, έλαβε αύξηση κεφαλαίου σχεδόν μισού δισεκατομμυρίου από το κράτος για να στηρίξει τη ρευστότητά της εν μέσω σημαντικών προβλημάτων στις βασικές εγκαταστάσεις παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας και άνθρακα.

Η πρώτη δόση των 300 εκατ. ευρώ έχει ήδη καταβληθεί και ο δεύτερος γύρος των 192 εκατ. ευρώ θα ακολουθήσει στα μέσα Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε τη Δευτέρα (5 Δεκεμβρίου) η Slovenian Sovereign Holding, η οποία διαχειρίζεται κρατικές συμμετοχές σε εταιρείες.

Σκοπός της αύξησης κεφαλαίου είναι να «γεφυρωθεί το έλλειμμα ρευστότητας της HSE και να διασφαλιστεί η σταθερή λειτουργία της», δήλωσε η Slovenian Sovereign Holding.

Ο όμιλος HSE δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση και έχει πληγεί από τα χαμηλά επίπεδα νερού που σημείωσαν ρεκόρ, τα οποία μείωσαν σημαντικά την παραγωγή των υδροηλεκτρικών σταθμών του. Η παραγωγή άνθρακα του ομίλου αντιμετώπισε επίσης προβλήματα, ιδίως με τον σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα Šoštanj, ο οποίος επανεκκίνησε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, αφού χρειάστηκε να κλείσει για περισσότερο από ένα μήνα λόγω προβλημάτων εφοδιασμού με άνθρακα.

Επιπλέον, οι εμπορικές τράπεζες δεν ήταν πρόθυμες να παράσχουν πρόσθετη χρηματοδότηση ρευστότητας, παρά την κρατική εγγύηση ύψους 800 εκατ. ευρώ που τέθηκε σε εφαρμογή τον περασμένο μήνα, δήλωσε η HSE.

Η εταιρεία δήλωσε ότι η κρίση θα έχει αρνητικό αντίκτυπο ύψους 460 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους, ένα έλλειμμα που δεν μπορεί να αντισταθμίσει η ίδια.

«Επιπλέον, οι υψηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην αγορά και η αυξανόμενη μεταβλητότητα των τιμών έχουν σημαντική επίδραση στην έκτακτη αύξηση των απαιτούμενων κεφαλαίων ρευστότητας για την προστασία της πώλησης της ίδιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και των απαιτούμενων αγορών κουπονιών CO2», ανέφερε.

Τα χρήματα προέρχονται από ένα ειδικό κονδύλι ύψους 750 εκατ. ευρώ στον φετινό προϋπολογισμό που έχει σχεδιαστεί ειδικά για την ανακεφαλαιοποίηση των κρατικών εταιρειών ενέργειας.

Αρχικά θεωρήθηκε ότι η Geoplin, ο μεγαλύτερος έμπορος φυσικού αερίου της χώρας, θα έπρεπε να διασωθεί, αλλά αντ’ αυτού, αρκέστηκε σε ένα δάνειο ρευστότητας από τον μεγαλύτερο μέτοχό της, τον εν μέρει κρατικό ενεργειακό όμιλο Petrol.

Η Slovenian Sovereign Holding αναμένει ότι το πρόσθετο κεφάλαιο θα επιστραφεί στο κράτος το αργότερο στο τέλος του 2024.

euractiv.gr