Ο νεόκτιστος πυρηνικός σταθμός Mochovce, ο τρίτος πυρηνικός σταθμός της χώρας, θα αναγκαστεί να καθυστερήσει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας λόγω τεχνικής βλάβης που θα μπορούσε να προκαλέσει οικονομικές δυσκολίες στον ιδιοκτήτη του σταθμού. Οι τεχνικοί εντόπισαν μια μικρή διαρροή κατά τη διάρκεια δοκιμών πίεσης λίγες ημέρες μετά την επίτευξη της ελάχιστης ελεγχόμενης

 

παραγωγής. Ο αντιδραστήρας βρισκόταν ήδη σε αλυσιδωτή αντίδραση σχάσης, αν και η ισχύς του αντιδραστήρα ήταν πολύ κοντά στο μηδέν.

«Κατά τη διάρκεια της δοκιμής επανασυμπίεσης, εντοπίστηκε μια μικρή διαρροή στο ανώτερο μπλοκ του αντιδραστήρα. Αφού αναλύσαμε την κατάσταση, αποφασίσαμε να επανασφραγίσουμε αυτό το τμήμα της τεχνολογίας», δήλωσε στην TV Markíza η Olga Baková, εκπρόσωπος της εταιρείας Slovenske elektrárne a.s. που διαχειρίζεται το εργοστάσιο.

«Την επόμενη εβδομάδα συνεχίζουμε τις δοκιμές εκκίνησης της μονάδας και φυσικής εκκίνησης. Η πρώτη φάση και η σύνδεση με το δίκτυο προγραμματίζονται για τα μέσα περίπου του Ιανουαρίου», πρόσθεσε η ίδια.

Οι επισκευές, ωστόσο, θα καθυστερήσουν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στη Μονάδα 3 κατά τουλάχιστον μερικές εβδομάδες, ίσως και μήνες. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει οικονομικά προβλήματα στη Slovenské elektrárne, η οποία ανήκει εν μέρει στον ιταλικό ενεργειακό κολοσσό Enel και στην EPH του Τσέχου δισεκατομμυριούχου Daniel Křetinský.

Με την ολοκλήρωση της τρίτης μονάδας, η Σλοβακία θα γίνει καθαρός εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ αναμένονται ακόμη περισσότερες εξαγωγές όταν ολοκληρωθεί η τέταρτη μονάδα του εργοστασίου το 2024.

euractiv.gr