Συνάντηση του Επικεφαλής της Gazprom με τον Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη για τη Δημιουργία Κόμβου Φυσικού Αερίου στην Τουρκία

Συνάντηση του Επικεφαλής της Gazprom με τον Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη για τη Δημιουργία Κόμβου Φυσικού Αερίου στην Τουρκία
energia.gr
Παρ, 9 Δεκεμβρίου 2022 - 17:11

Ο επικεφαλής του ρωσικού κρατικού ενεργειακού κολοσσού, Gazprom, Alexei Miller, είχε σήμερα, Παρασκευή, συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Όπως μεταδίδει το Reuters, η Gazprom ανακοίνωσε ότι αντικείμενο της συνάντησης ήταν οι προοπτικές δημιουργίας κόμβου φυσικού αερίου στην τουρκική επικράτεια αλλά και οι προμήθειες φυσικού αερίου από την Ρωσία στην Τουρκία.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει προτείνει η Τουρκία να αποτελέσει τη βάση για τις προμήθειες φυσικού αερίου τον Οκτώβριο, μετά τις ζημιές που υπέστησαν οι αγωγοί Nord Stream τον Σεπτέμβριο από εκρήξεις. Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έχει δηλώσει ότι συμφωνεί με την ιδέα.

Συγκεκριμένα, μετά από συνάντηση των δύο ηγετών στο Καζακστάν, τον Οκτώβριο, ο Πούτιν είχε προτείνει τη δημιουργία κόμβου φυσικού αερίου στην Τουρκία, με τον Ερντογάν να λέει πως η Άγκυρα και η Μόσχα θα συνεργαστούν για την κατασκευή κόμβου φυσικού αερίου στην Ανατολική Θράκη, κατόπιν ρωσικής πρότασης.

Λίγες ημέρες αργότερα, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, του  Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο στην Αστάνα, ο Ερντογάν σημείωσε ότι «ο Πούτιν ανακοίνωσε στον κόσμο, σύμφωνα με τα δικά του λόγια, πως 'η Ευρώπη μπορεί να παίρνει το αέριό της από την Τουρκία».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε επίσης πως στις δυτικές χώρες αυξάνονται οι ανησυχίες εν μέσω ενεργειακών κρίσεων ενώ η Τουρκία «δεν έχει τέτοιο πρόβλημα».