Γερμανία: «Πολίτες του Ράιχ» με... Φιλοδοξίες - Η Πραγματική Απειλή για τη Δημοκρατία

Γερμανία: «Πολίτες του Ράιχ» με... Φιλοδοξίες - Η Πραγματική Απειλή για τη Δημοκρατία
τoυ Κώστα Ράπτη
Σαβ, 10 Δεκεμβρίου 2022 - 16:00

Κωμικοτραγική φάρσα ή απειλή με σοβαρότερα χαρακτηριστικά; Το ερώτημα αυτό απασχολεί όλη τη Γερμανία (και όχι μόνο αυτή), μετά την ανακοίνωση στα μέσα της εβδομάδας της εξάρθρωσης ένοπλου ακροδεξιού δικτύου, πανεθνικά οργανωμένου, το οποίο σχεδίαζε να επιτεθεί στην Μπούντεσταγκ και να ανατρέψει την κυβέρνηση με στόχο... την επαναφορά της μοναρχίας

Και τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο περίπλοκα, αφότου ως επικεφαλής του δικτύου κατονομάστηκε ο βουτηγμένος στα χρέη 71χρονος γόνος του ελάσσονος πριγκιπικού οίκου των Ρόις, ο οποίος σκόπευε να βασιλεύσει ως "Χάινριχ ο 8ος".

Άβολα συναισθήματα, άλλωστε, γεννά η γνώση της Ιστορίας, καθώς η εν λόγω υπόθεση λίγο απέχει από την εκατοστή επέτειο της απόπειρας πραξικοπήματος της "Μπυραρίας του Μονάχου", όταν ο Αδόλφος Χίτλερ επιχείρησε για πρώτη φορά την κατάληψη της εξουσίας, χωρίς, όπως γνωρίζουμε, να πτοηθεί εντέλει από τη θεαματική αποτυχία εκείνης της απόπειρας. Διέθετε άλλωστε ήδη ένα μαζικό ακροατήριο, στοιχείο το οποίο αναιρεί (αρκούντως καθησυχαστικά) κάθε περαιτέρω παραλληλισμό με το σήμερα.

Διευρύνονται οι έρευνες

Οι αστυνομικές έρευνες βρίσκονται ακόμη σε πλήρη εξέλιξη και περιβάλλονται από την αναμενόμενη μυστικότητα. Γεγονός που σημαίνει ότι οι πλήρεις διαστάσεις της συνωμοσίας δεν έχουν ακόμη φωτιστεί. Σε κάθε περίπτωση, γνωρίζουμε ότι την Τετάρτη κινητοποιήθηκαν 3.000 αστυνομικοί για τη διενέργεια ερευνών σε 150 ακίνητα σε 11 (από τα συνολικά 16) ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας, με αρχικό αποτέλεσμα τον εντοπισμό ολισμού σε 50 από αυτές και τη σύλληψη 25 ατόμων. Ωστόσο, ο κατάλογος των υπόπτων για συμμετοχή στο δίκτυο διαρκώς διευρύνεται και σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες περιλαμβάνει τουλάχιστον 54 υπόπτους.

Κατά τη γενική εισαγγελία, οι συλληφθέντες πραγματοποιούσαν μυστικές συναντήσεις από τον Νοέμβριο του 2021 και ασκούνταν στη σκοποβολή.

Ο Γκέοργκ Μάιερ, υπουργός Εσωτερικών της Θουριγγίας (ανατολικογερμανικού κρατιδίου το οποίο έχει ενσωματώσει το άλλοτε πριγκιπάτο των Ρόις και επιπλέον καταγράφει υψηλά ποσοστά ακροδεξιάς ψήφου), δήλωσε ευθέως ότι αναμένονται περισσότερες συλλήψεις, αφότου αναλυθεί το υλικό που συνελέγη κατά τις αστυνομικές επιδρομές και μελετηθούν τα στοιχεία από τις τηλεφωνικές επικοινωνίες των υπόπτων.

"Δεν κλονίζεται το σύστημα"

Να γίνεται λόγος για σενάρια πολιτειακής ανωμαλίας στη μεγαλύτερη και πολιτικο-οικονομικά ισχυρότερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι από μόνο του εφιαλτικό – ή σουρρεαλιστικό, αν το δεις κανείς από άλλη οπτική γωνία. Εξού και ο επικεφαλής της ομοσπονδιακής αστυνομίας (BKA), Χόλγκερ Μυνχ, προσπαθώντας να εμπνεύσει ψυχραιμία, τόνισε ότι "δεν μπορεί κανείς να πει ότι μια ομάδα με διψήφιο ή το πολύ τριψήφιο αριθμό μελών ήταν σε θέση πραγματικά να αμφισβητήσει, πόσω μάλλον να κλονίσει, το γερμανικό σύστημα".

Ωστόσο, πρόσθεσε ο ίδιος, "έχουμε ενώπιόν μας ένα επικίνδυνο μείγμα ανθρώπων, που διέπονται από παράλογες πεποιθήσεις και κάποιοι από αυτούς διαθέτουν αρκετά χρήματα, ενώ άλλοι κατέχουν όπλα, όλοι τους με ένα σχέδιο του τι επιθυμούν να πραγματοποιήσουν. Αυτό είναι επικίνδυνο και για αυτό έχουμε παρέμβει υψώνοντας μια μεγάλη πινακίδα Stop".

Όχι περιθωριακοί κύκλοι

Πράγματι, από όσα γνωρίζουμε για τους συλληφθέντες, βρισκόμαστε μακριά από τους γνώριμους κύκλους των περιθωριακών με τη σβάστικα σε τατουάζ και πιο κοντά σε χώρους ισχύος, που εκπροσωπούνται όλοι τους, έστω και δειγματοληπτικά. Εντυπωσιάζει δε περαιτέρω, όσο και αν τον θεωρήσουμε παραληρηματικό, ο λεπτομερής προκαταβολικός σχεδιασμός των συνωμοτών, όχι μόνο για το πώς θα επέδραμαν στον χώρο του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου, αλλά και για το πώς θα κατένειμαν μεταξύ τους τις θέσεις εξουσίας την επόμενη μέρα.

Μια εν ενεργεία ανώτερη δικαστικός στο Βερολίνο προοριζόταν για το υπουργείο Δικαιοσύνης. Ένα πρώην βουλευτής του νόμιμου ακροδεξιού κόμματος της "Εναλλακτικής για τη Γερμανία" (Afd) περιλαμβάνεται μεταξύ των υπόπτων καθώς και ένας απότακτος αστυνομικός, ο οποίος άλλοτε ήταν... υπεύθυνος ασφαλείας των εβραϊκών κοινοτήτων στη Σαξονία. Ένας πρώην διοικητής τάγματος αλεξιπτωτιστών στη Βάδη-Βυρτεμβέργη, ονόματι Ρύντιγκερ φον Πεσκατόρε, αποτελούσε τον "στρατιωτικό διοικητή" των επίδοξων πραξικοπηματιών και φέρεται να είχε στρατολογήσει εφέδρους. Και ένα στέλεχος των ειδικών δυνάμεων (KSK) του γερμανικού στρατού είχε αναλάβει, σύμφωνα με τη Sueddeutsche Zeitung, υπεύθυνος επιμελητείας, άρα, φαντάζεται κανείς, και της προμήθειας πυρομαχικών.

Ποιοι οι Reichsbürger

Ο επικεφαλής των εσωτερικών μυστικών υπηρεσιών Τόμας Χάλντενβανγκ τόνισε ότι θα πρέπει να ενταθούν οι έλεγχοι του υποβάθρου κάθε προσώπου που εργάζεται στους ομοσπονδιακούς ή κρατιδιακούς μηχανισμούς ασφαλείας, ενώ ο πρωθυπουργός του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Χένρικ Βυρστ στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι σε καιρούς με μεγάλη ζήτηση για προσωπικό ασφαλείας, πρέπει να διασφαλισθεί ότι όλοι οι προσλαμβανόμενοι υποστηρίζουν τη δημοκρατική τάξη. Ο ίδιος επέστησε την προσοχή στο κίνημα των Reichsbürger (Πολιτών του Ράιχ), με το οποίο, κατά τις υπάρχουσες αναφορές, φέρονται να συνδέονται οι συλληφθέντες.

Οι Reichsbürger αποτελούν ένα "νεφέλωμα" διαφορετικών τάσεων, που συνενώνονται στην κοινή πεποίθηση ότι η μεταπολεμική Γερμανία παραμένει "κατεχόμενο κράτος" μέχρι και σήμερα και ότι η Γερμανική Αυτοκρατορία θα πρέπει να αποκατασταθεί στα σύνορα του 1937.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των μυστικών υπηρεσιών, αλλά και ακαδημαϊκές έρευνες, η "σκηνή" αυτή περιλαμβάνει περίπου 21.000 άτομα, εκ των οποίων 500 φέρουν άδεια οπλοφορίας, ενώ ένα ποσοστό 5%-10% του συνόλου φέρεται προσανατολισμένο σε ακραίες απόψεις και τη χρήση βίας.

Η πρώτη φορά που καταγράφηκε βίαιη ενέργεια (φόνος αστυνομικού στο πλαίσιο κατ' οίκον έρευνας) από μέλος των Reichsbürger ήταν το 2017 ενώ τα περιστατικά άρχισαν να πληθαίνουν μετά το 2020, οπότε και παρατηρήθηκε διείσδυση του "κινήματος" σε διαδηλώσεις κατά των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία.

Ωστόσο, η εμφάνιση ακροδεξιών πυρήνων στον ένοπλο βραχίονα του κράτους δεν είναι πρόσφατη υπόθεση. Η τότε υπουργός Άμυνας Άνεγκρετ Κραμπ-Καρεμπάουερ διέλυσε το 2020 ολόκληρη μονάδα των ειδικών δυνάμεων για χρήση ναζιστικών συμβόλων. Σάλο δε προκάλεσε η αποκάλυψη, με αφορμή τη δολοφονική δράση της νεοναζιστικής οργάνωσης NSU ότι οι μυστικές υπηρεσίες είχαν διεισδύσει στον "χώρο" και αδρανούσαν για να προστατεύσουν τους πληροφοριοδότες τους.

Τα σενάρια της επικοινωνίας με AfD και Ρωσία

Μέγα ερώτημα αποτελεί αφενός το αν υπάρχει επικοινωνία ανάμεσα στη νόμιμη (βλ. Afd) και τη βίαιη ακροδεξιά και αφετέρου το κατά πόσον διατηρούνται επαφές με το εξωτερικό. Μολονότι οι Reichsbürger, που σε κάποιες περιπτώσεις έχουν κηρύξει τις κατοικίες τους "ανεξάρτητα εδάφη", φυσιογνωμικά παραπέμπουν σε Αμερικανούς αρνητές του ομοσπονδιακού κράτους, δημοσιεύματα αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο κάποιας διασύνδεσης με τη Ρωσία, η οποία θα είχε προφανείς γεωπολιτικούς λόγους να ενισχύσει τάσεις εσωτερικής αποδυνάμωσης της εξουσίας. Οι δε Γερμανοί ιθύνοντες ρητά αναφέρουν ότι το προηγούμενο της εισβολής οπαδών του Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο στις 20 Ιανουαρίου 2021 αποτελεί βασική πηγή ανησυχίας τους.

Από την άλλη, η πραγματική ρωγμή στη συνοχή της γερμανικής κοινωνίας μάλλον βρίσκεται αλλού: στη κοινωνική δυσαρέσκεια που γεννά η ραγδαία ενεργειακή και οικονομική κρίση. Και είναι μεγάλο για τους κυβερνώντες το δέλεαρ της διόγκωσης πραγματικών ή φανταστικών απειλών "ανατροπής του πολιτεύματος", ώστε να περιχαρακωθούν και απονομιμοποιηθούν οι αναμενόμενες αμφισβητήσεις και να δικαιολογηθεί η λήψη προκαταβολικών κατασταλτικών μέτρων.  

(από capital.gr)