Το έργο πόντισης υποθαλάσσιου καλωδίου μήκους 200 χιλιομέτρων που θα συνδέει την Τυνησία με την Ιταλία για την εισαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ πρόκειται να χρηματοδοτηθεί από την ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Πέμπτη το πράσινο φως για χρηματοδότηση 307 εκατομμυρίων ευρώ (324 εκατομμύρια δολάρια) για το έργο

το οποίο αναμένεται να κοστίσει περίπου 850 εκατομμύρια ευρώ συνολικά. Η Terna, η ιταλική εταιρεία εκμετάλλευσης του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας που θα εκτελέσει το έργο μαζί με την τυνησιακή εταιρεία Steg, δήλωσε ότι το ιταλικό Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενεργειακής Ασφάλειας έχει ξεκινήσει τη διαδικασία έγκρισης για το έργο, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί εν μέρει από το πρόγραμμα Connecting Europe Facility για την ανάπτυξη βασικών έργων για την ενίσχυση των ενεργειακών υποδομών της Ένωσης.

Η νέα σύνδεση θα εκτείνεται από τη χερσόνησο Cape Bon στην Τυνησία έως τον ηλεκτρικό σταθμό Partanna στην επαρχία Trapani της Σικελίας.

Στην Partanna υπάρχει ήδη ένας σταθμός ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά θα κατασκευαστεί ένας νέος σταθμός για τη μετατροπή του συνεχούς ρεύματος σε εναλλασσόμενο. Η Terna διαβεβαιώνει ότι ο νέος σταθμός θα κατασκευαστεί «με αρχιτεκτονική και χρώματα σε αρμονία με το τοπίο και θα περιβάλλεται από ένα φυσικό φράγμα δέντρων».

 

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Giorgia Meloni επαίνεσε την υποστήριξη της ΕΕ για το έργο, το οποίο χαρακτήρισε «ιστορική επιτυχία».

Ο νέος υποθαλάσσιος ενεργειακός διάδρομος μεταξύ Αφρικής και Ευρώπης «θα προωθήσει την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού και θα αυξήσει την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές», πρόσθεσε ο Μελόνι.