Μετά από πέντε συνεχόμενες ημέρες διαδηλώσεων στη Μογγολία, έξω από το Κοινοβούλιο στην πρωτεύουσα Ουλάν-Μπατόρ, με θερμοκρασίες γύρω στους -20 βαθμούς Κελσίου, οι διαδηλωτές πέτυχαν την πρώτη τους νίκη

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Λουβσαναμράιν Ογιούν-Ερντενέ, πήγε στους συγκεντρωμένους στο περιστύλιο της Βουλής και ανακοίνωσε ότι όλοι όσοι εμπλέκονται στο σκάνδαλο της υπεξαίρεσης των κρατικών εσόδων από την εξαγωγή άνθρακα θα παραπεμφθούν σε δίκη και θα τιμωρηθούν.

Οι δικαστικές αρχές ανακοίνωσαν την σύλληψη του διοικητή της κρατικής εταιρείας άνθρακα των ορυχείων Tavan-Tolgoi, των μεγαλύτερων ορυχείων της χώρας με υψηλής ποιότητας άνθρακα, της συζύγου, της αδελφής του, του γαμπρού του και λοιπών συγγενών, καθώς και των επικεφαλής δύο ιδιωτικών εταιρειών εξαγωγής, ενώ σειρά έχουν δεκάδες άλλοι πολιτικοί παράγοντες και επιχειρηματίες. Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης της Μογγολίας, από τις εισαγγελικές έρευνες έχουν προκύψει επιβαρυντικά στοιχεία για 40 πρόσωπα.
 
Σε ομιλία που απηύθυνε προς τους διαδηλωτές ο πρωθυπουργός, ανακοίνωσε ότι θα γίνει μία επιτροπή από βουλευτές και εκπροσώπους των διαδηλωτών για να εξετάσει όλη την υπόθεση και το πόρισμά της θα γίνει σεβαστό από την κυβέρνηση: «Είμαι ευγνώμων στους ανθρώπους που απαιτούν να αποκαλυφθεί η κλοπή του άνθρακα, ενός προϊόντος εξόρυξης που αποτελεί το κύριο συστατικό της οικονομίας της Μογγολίας. Ευχαριστώ κάθε πολίτη που εξέφρασε τη γνώμη του στην κεντρική πλατεία σήμερα.

(η συνέχεια στο slpress.gr)