Μπορεί η ΕΕ να έχει αρκετό φυσικό αέριο για τον φετινό χειμώνα, αλλά θα μπορούσε να αντιμετωπίσει έλλειψη το επόμενο έτος εάν η Ρωσία μειώσει περαιτέρω τις προμήθειες. Αυτό προβλέπει ο ΙΕΑ, σε έκθεση που δημοσίευσε χθες,  Δευτέρα, προτρέποντας τις κυβερνήσεις να δράσουν ταχύτερα για την εξοικονόμηση ενέργειας και την επέκταση των ΑΠΕ

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας αναγνωρίζει ότι εφέτος η Ευρώπη απέφυγε τις σοβαρές ελλείψεις στην προμήθεια φυσικού αερίου, αν και η Ρωσία έχει μειώσει τις παραδόσεις, ενώ τα κράτη – μέλη ξεκίνησαν τον χειμώνα με γεμάτες δεξαμενές αποθήκευσης φυσικού αερίου. Σε αυτό συνέβαλαν και τα έκτακτα μέτρα της ΕΕ για την πλήρωση των αποθηκών, αλλά και η ευτυχής συγκυρία των ήπιων, ως τώρα, καιρικών συνθηκών, που, σε συνδυασμό με τις υψηλές τιμές φυσικού αερίου, μείωσαν τη ζήτηση για το καύσιμο.

Όμως, το επόμενο έτος, εκτιμά ο ΙΕΑ, μπορεί να αποτελέσει ακόμη πιο σκληρή δοκιμασία από την ενεργειακή κρίση που φέτος αύξησε τους λογαριασμούς καυσίμων για τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά και ανάγκασε τις βιομηχανίες να κλείσουν προσωρινά για να αποφύγουν το εξοντωτικό κόστος του φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με την 38σέλιδη έκθεση με τίτλο «Πώς να αποφευχθούν οι Ελλείψεις Φυσικού Αερίου το 2023» (How to Avoid Gas Shortages in the European Union in 2023), αν η Ρωσία περικόψει το μικρό μερίδιο του φυσικού αερίου που εξακολουθεί να παραδίδει στην Ευρώπη και η κινεζική ζήτηση φυσικού αερίου ανακάμψει από τα χαμηλά επίπεδα που προκάλεσε το lockdown για τον COVID-19, η ΕΕ θα μπορούσε να αντιμετωπίσει έλλειμμα φυσικού αερίου 27 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων (bcm) το 2023, δήλωσε ο ΔΟΕ. Η συνολική κατανάλωση φυσικού αερίου της ΕΕ ήταν 412 δισ. κυβικά μέτρα το 2021.
«Πρόκειται για μια σοβαρή πρόκληση», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του ΙΕΑ Φατίχ Μπιρόλ σε συνέντευξη Τύπου με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες.

Η επένδυση των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ (106 δισεκατομμυρίων δολαρίων) που απαιτεί αυτό θα αποπληρωθεί μέσα σε δύο χρόνια μέσω των χαμηλότερων λογαριασμών φυσικού αερίου, δήλωσε ο Μπιρόλ.

Ο ΙΕΑ προτείνει μια σειρά από μέτρα, όπως κίνητρα ανακαινίσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε να επιταχυνθεί ο ρυθμός ανακαίνισης κτιρίων από το 1% στο 1,7%, με έμφαση στα κενά κτίσματα, τις εργατικές κατοικίες και την ενίσχυση των χαμηλότερων εισοδημάτων για να μειωθεί η ενεργειακή φτώχεια. 

Προτείνει επίσης κίνητρα αντικατάστασης ηλεκτρικών συσκευών χαμηλής ενεργειακής απόδοσης και την εγκατάσταση έξυπνων θερμοστατών που από μόνη της μπορεί να μειώσει το κόστος θέρμανσης κατά 10%.  

Επίσης, δίνει σημασία στην ενημέρωση των πολιτών ώστε να αλλάξουν τις ενεργειακές τους συνήθειες. Προτείνεται, επίσης, οι καταναλωτές να λαμβάνουν real time ενημέρωση μέσω εγκατεστημένων στις οικίες τους συσκευών για την κατανάλωση τους ώστε να την προσαρμόζουν ανάλογα.

Σημαντική παρέμβαση θεωρείται από τον ΙΕΑ η εγκατάσταση αντλιών θερμότητας καθώς υπολογίζεται ότι το 1/3 της κατανάλωσης του φυσικού αερίου στη Ευρώπη προορίζεται για θέρμανση. Όπως τονίζεται στην έκθεση, πρέπει να δοθούν κίνητρα, καθώς οι συσκευές αυτές έχουν σημαντικό κόστος για τον μέσο καταναλωτή, και, έτσι, μεταξύ άλλων, προτείνεται ο μηδενικός ΦΠΑ όπως συμβαίνει στην Αγγλία και τη Γαλλία. 

Τέλος, προτείνεται η επιτάχυνση αδειοδοτήσεων των ΑΠΕ και τα κίνητρα σε χώρες που εξάγουν φυσικό αέριό όπως η Αλγερία, η Αίγυπτος και η Αγκόλα ώστε να μην καίνε το φυσικό αέριο που δεν μπορούν να αξιοποιήσουν και να βελτιώσουν τις εγκαταστάσεις τους ώστε να περιοριστούν οι διαρροές μεθανίου, για να εξάγουν αυτές τις ποσότητες.