Ο «πατέρας» της κυπριακής ΑΟΖ δεν είναι πια εδώ. Ο Σόλων Κασίνης, ένα από τα σημαντικότερα πρόσωπα της ενεργειακής διπλωματίας της Κύπρου, «έφυγε» απ’ τη ζωή χθες, σε ηλικία 70 ετών. Είχε πρωτοστατήσει στις διεθνείς διαπραγματεύσεις για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων της χώρας μας, που οδήγησαν στις συμφωνίες για την οριοθέτηση των Ζωνών Αποκλειστικής Οικονομικής Εκμετάλλευσης (ΑΟΖ) με την Αίγυπτο και το Ισραήλ.

Με την πολυετή εμπειρία και τη βαθιά γνώση του για τον συγκεκριμένο κλάδο, κατόρθωσε να οδηγήσει την χώρα στην υπογραφή σημαντικών διμερών συμφωνιών με γειτονικές χώρες και πετρελαϊκούς κολοσσούς.

Όραμα του ήταν η μετεξέλιξη της Κύπρου σε ενεργειακό κόμβο της Μεσογείου και η σύνδεσή της με την Ελλάδα, σχηματίζοντας ένα γεωστρατηγικό δίχτυ ασφάλειας για ολόκληρο τον ελληνισμό.

Το 2016 είχε εκλεγεί αριστίνδην Βουλευτής. 

Ως βουλευτής διετέλεσε μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού. Ο Σόλων Κασίνης παραιτήθηκε τον Νοέμβριο του 2019.

Διετέλεσε,

- Μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Κυπριακής Εταιρείας Αποθήκευσης Πετρελαιοειδών (Κ.Ετ.Α.Π.) (2004-Οκτώβριος 2014).

- Πρόεδρος του Ιδρύματος Ενέργειας (2005-2010).

- Πρόεδρος του Ειδικού Ταμείου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΕΞΕ) (2005-2010).

- Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Κρατικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου (ΚΡ.ΕΤ.Υ.Κ.) (Μάρτιος-Σεπτέμβριος 2013).

- Σύμβουλος για θέματα ενέργειας του πρώην Πρωθυπουργού της Ελλάδας Αντώνη Σαμαρά (Απρίλιος 2014-Ιανουάριος 2015).

Συγγραφικό έργο:

- Ένας εκ των συγγραφέων του βιβλίου “ΑΟΖ-από τη Στρατηγική Κίνηση στην Οικονομική Λύση”, Κεφάλαιο με τίτλο 'Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας: από τη Θεωρία στην Πράξη’ (Ιανουάριος 2012).

- “Περί Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου-Χημεία του Πετρελαίου. Τομείς Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου” (Δεκέμβριος 2015).

- Ένας εκ των συγγραφέων του βιβλίου “Intractable Dilemmas in the Energy Rich Eastern Mediterranean” (Chapter 3: Natural Gas: Fundamentals, Geopolitics and the way forward) (Μάρτιος 2016).

Ο Σόλων Κασίνης, ως Διευθυντής Ενέργειας, παραιτήθηκε το 2012 από την ΚΡΕΤΥΚ. Ο Κασίνης τότε είχε επικαλεστεί προβληματικές πρόνοιες του Καταστατικού της εταιρείας τα οποία εμπόδιζαν τη διαφάνεια. 

Ο Σόλων Κασίνης είχε γεννηθεί στην Κάτω Ζώδεια στις 15 Απριλίου 1952. Σπούδασε μάρκετινγκ στο Chartered Institute of Marketing στο Ηνωμένο Βασίλειο, διοίκηση επιχειρήσεων στο The Philips College στη Λευκωσία και χημική μηχανική στο Πανεπιστήμιο του Σάρρεϋ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ήταν νυμφευμένος με την Κίκα Χριστοφόρου και είχε δύο γιους και μια κόρη.