Η Ρουμανία θα λάβει 2,14 δισεκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης (JTF) για τη στήριξη μιας δίκαιης κλιματικής μετάβασης σε μια πιο πράσινη οικονομία, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το ταμείο θα στοχεύσει στις περισσότερο πληγείσες περιοχές, βοηθώντας έτσι τη χώρα να τηρήσει τη δέσμευσή της να καταργήσει σταδιακά τον άνθρακα έως το 2032.

Τα κεφάλαια θα διατεθούν σε έξι περιοχές, δηλαδή Dolj, Galaţi, Gorj, Hunedoara, Mureş και Prahova. Δύο από αυτά, συγκεκριμένα η Gorj και η Hunedoara, εξακολουθούν να εξορύσσουν άνθρακα, ιδίως στην κοιλάδα Jiu, ενώ οι Dolj, Galați, Prahova και Mureş διαθέτουν βιομηχανίες που χρησιμοποιούν άνθρακα όπου χρησιμοποιείται και για θέρμανση.

Το ταμείο «θα υποστηρίξει τους εργαζόμενους που επηρεάζονται από τη συνεχιζόμενη ενεργειακή μετάβαση για να αποκτήσουν νέες δεξιότητες και νέες θέσεις εργασίας, χωρίς να αφήσουν κανέναν πίσω. Θα στηρίξει επίσης τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) και, σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, τις μεγάλες εταιρείες για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη διαφοροποίηση της οικονομίας στις περιοχές παραγωγής ορυκτών καυσίμων και έντασης άνθρακα», ανέφερε η EC.

Ακριβώς, το JTF θα υποστηρίξει την αποκατάσταση των αγρών σχετικά με την εξόρυξη και την αποκατάσταση εγκαταλελειμμένων βιομηχανικών χώρων με τη δημιουργία νέων χώρων πρασίνου, όπως πάρκα, εμπορικές και οικιστικές περιοχές για κοινωνική στέγαση.

Επίσης, θα υποστηρίξει την οικονομική διαφοροποίηση χρηματοδοτώντας την ίδρυση ΜΜΕ σε τομείς που προωθούν, για παράδειγμα, την κυκλική οικονομία, τις παραδοσιακές δραστηριότητες όπως η βιοτεχνία ή την παραγωγή φιλικών προς το περιβάλλον δομικών υλικών. Το ταμείο θα επενδύσει επίσης σε τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και καθαρής ενέργειας όπως το υδρογόνο.