Η Πορτογαλία θα στείλει γεννήτριες, θερμάστρες και λαμπτήρες LED στην Ουκρανία στο πλαίσιο του Μηχανισμού του Παρισιού για τον ενισχυμένο συντονισμό της διεθνούς βοήθειας προς την Ουκρανία, ανακοίνωσε την Τρίτη στο Παρίσι ο υπουργός Εξωτερικών Ζοάο Γκόμες Κραβίνιο

Στο συνέδριο «Αλληλεγγύη με την Ουκρανία» που διοργάνωσε την Τρίτη στο Παρίσι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, τα κράτη δημιούργησαν τον Μηχανισμό του Παρισιού για τον ενισχυμένο συντονισμό της διεθνούς βοήθειας προς την Ουκρανία με στόχο την κατανομή της βοήθειας που δίνεται στη χώρα αυτή με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και καλύτερη κατανομή επί τόπου.

«Θα συμβάλουμε στον νέο μηχανισμό συντονισμού με γεννήτριες και θερμάστρες. Θα προσπαθήσουμε να ανταποκριθούμε σε ένα νέο αίτημα του Προέδρου Ζελένσκι, που ζητά 50 εκατομμύρια λαμπτήρες LED για τη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Η Πορτογαλία θα συνεχίσει να κάνει το καθήκον της», δήλωσε ο Πορτογάλος υπουργός.

Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας εντοπίζει τώρα τοπικούς προμηθευτές γεννητριών για να τις στείλει στην Ουκρανία, με 650 θερμάστρες έτοιμες να ξεκινήσουν τώρα και άλλες 1.000 ανά μήνα από τον Φεβρουάριο, καθώς και λαμπτήρες LED που καταναλώνουν λιγότερο και θα βοηθήσουν την Ουκρανία να εξοικονομήσει ενέργεια.

Ο υπουργός υπενθύμισε επίσης την υπόσχεση της Πορτογαλίας για βοήθεια ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ, ένα «πρωτοφανές» ποσό για την πορτογαλική κλίμακα, με επιπλέον 30 εκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη των Ουκρανών προσφύγων που φτάνουν στην Πολωνία.

Η πρωτοβουλία του Παρισιού αναμένεται να συγκεντρώσει πάνω από 400 εκατ. ευρώ σε βοήθεια για το Κίεβο.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος μίλησε μέσω τηλεδιάσκεψης, ζήτησε από τους 46 αρχηγούς κρατών και εκπροσώπους στο Παρίσι 800 εκατομμύρια ευρώ, ώστε η χώρα του να μπορέσει να αντιμετωπίσει τον κρύο χειμώνα. Τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν για την αγορά φυσικού αερίου και την αποκατάσταση των ζημιών στο ενεργειακό σύστημα από τους διαδοχικούς ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Συνολικά, 17,7 εκατομμύρια Ουκρανοί χρειάζονται σήμερα ανθρωπιστική βοήθεια, ενώ 9,3 εκατομμύρια χρειάζονται τρόφιμα και στέγη. Ο πόλεμος έχει επίσης οδηγήσει στον εκτοπισμό πάνω από 14 εκατομμύρια ανθρώπους, εκ των οποίων 6,5 εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της χώρας, ενώ περισσότερα από 7,8 εκατομμύρια έχουν αναγκαστεί να καταφύγουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, γεγονός που σύμφωνα με τον ΟΗΕ έχει δημιουργήσει τη χειρότερη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία, τον οποίο ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δικαιολογεί για λόγους «αποναζιστικοποίησης» και αποστρατιωτικοποίησης, έχει καταδικαστεί από το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς κοινότητας, η οποία έχει απαντήσει με την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία και την αποστολή όπλων στην Ουκρανία.

Από την έναρξη του πολέμου, έχουν σημειωθεί 6.755 θάνατοι αμάχων και 10.607 τραυματίες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ που ο οργανισμός αναφέρει ότι απέχουν πολύ από την πραγματικότητα.

(από euractiv.gr)