Κομισιόν: Έρχεται Ευρωπαϊκό Ταμείο για την Ενεργειακή και Ψηφιακή Ανεξαρτησία της ΕΕ

Κομισιόν: Έρχεται Ευρωπαϊκό Ταμείο για την Ενεργειακή και Ψηφιακή Ανεξαρτησία της ΕΕ
energia.gr
Πεμ, 15 Δεκεμβρίου 2022 - 14:24

Ενόψει της συνόδου των ηγετών της ΕΕ την Πέμπτη (15 Δεκεμβρίου), η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι η πρόταση για ένα Ευρωπαϊκό Ταμείο Κυριαρχίας για τη στήριξη της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης της ευρωπαϊκής βιομηχανίας θα υποβληθεί το επόμενο καλοκαίρι

«Πρέπει να ενεργοποιήσουμε την ισχυρή ευρωπαϊκή βιομηχανική μας δύναμη στον παγκόσμιο αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής. Και αυτό απαιτεί κοινή ευρωπαϊκή βιομηχανική πολιτική με κοινή ευρωπαϊκή χρηματοδότηση», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν σε ομιλία της στο Κοινοβούλιο το πρωί της Τετάρτης.

Δεν δόθηκαν λεπτομέρειες σχετικά με το από πού θα πρέπει να προέλθει η «ευρωπαϊκή χρηματοδότηση». Ενώ ο συνάδελφός της στην Επιτροπή Τιερί Μπρετόν έχει υποστηρίξει δημοσίως τη δημιουργία ενός μεγάλου ταμείου που θα χρηματοδοτείται από κοινό ευρωπαϊκό χρέος, ορισμένα κράτη μέλη, όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, υποστηρίζουν ότι υπάρχουν ακόμη πολλά αχρησιμοποίητα χρήματα στο ταμείο της ΕΕ για την αποκατάσταση της πανδημίας.

«Ευρωπαϊκός ΙΡΑ»

«Νομίζω ότι η επικείμενη ενδιάμεση επανεξέταση του ΠΔΠ [πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, ο μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός της ΕΕ] γύρω στο καλοκαίρι θα είναι μια καλή ευκαιρία να παρουσιάσουμε την πρότασή μας με περισσότερες λεπτομέρειες», δήλωσε η ίδια.

Ωστόσο, ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων Ράσμους Άντερσεν ήταν επικριτικός. «Μια λύση στο ΠΔΠ έρχεται πολύ αργά και κινδυνεύει να είναι πολύ μικρή», είπε, υποστηρίζοντας ότι ο προϋπολογισμός της ΕΕ δεν έχει τη δύναμη να φέρει ένα φιλόδοξο Ευρωπαϊκό Ταμείο Κυριαρχίας (ΕΤΚ).

Η Φον ντερ Λάιεν πλαισίωσε το ΕΤΚ ως σημαντικό μέρος της ευρωπαϊκής αντίδρασης στην αμερικανική Πράξη Μείωσης του Πληθωρισμού (IRA). Η επικεφαλής της Επιτροπής κατήγγειλε τη λογική «αγόρασε Αμερικανικά» του IRA, τις φορολογικές ελαφρύνσεις, καθώς και τις επιδοτήσεις παραγωγής που θα μπορούσαν να θέσουν σε μειονεκτική θέση τις ευρωπαϊκές εταιρείες.

«Πρέπει να δώσουμε την απάντησή μας – τον ευρωπαϊκό μας IRA», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν στους νομοθέτες της ΕΕ στο Στρασβούργο.

Τόσο στην ομιλία της όσο και στην επιστολή της, η επικεφαλής της Επιτροπής τάχθηκε επίσης υπέρ της ενίσχυσης του RepowerEU, ενός προγράμματος της ΕΕ που θα βοηθήσει τις εταιρείες να διαχειριστούν τη μετάβαση προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Επιπλέον, τάχθηκε υπέρ της χαλάρωσης των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις που θα επέτρεπαν στα κράτη μέλη να επιδοτούν ευκολότερα εταιρείες.

Χαλαροί κανόνες κρατικών ενισχύσεων

Οι χαλαροί κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις αποτελούν βασικό αίτημα της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία απορρίπτει επί του παρόντος κάθε φιλόδοξο ταμείο της ΕΕ που θα χρηματοδοτείτο από νέο χρέος της ΕΕ.

Ωστόσο, ορισμένα κράτη μέλη φοβούνται ότι αυτό θα οδηγούσε σε έναν αγώνα επιδότησης μεταξύ κρατών μελών με πολύ διαφορετική αγοραστική δύναμη.

«Εντός της ΕΕ, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί για να διατηρήσουμε τους ίσους όρους ανταγωνισμού», δήλωσε ανώτερος διπλωμάτης κράτους μέλους της ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρχουν «σαφή όρια» για οποιαδήποτε χαλάρωση των κανόνων περί κρατικών ενισχύσεων.

«Ορισμένοι έχουν βαθιές τσέπες για να επιδοτούν τη βιομηχανία τους, άλλοι όχι».

Άλλα κράτη μέλη είναι επιφυλακτικά ως προς το αν υπάρχει καν ανάγκη για μια μεγάλης κλίμακας απάντηση της ΕΕ.

«Ας κάνουμε πρώτα τη σωστή ανάλυση», δήλωσε ανώτερος διπλωμάτης άλλου κράτους μέλους της ΕΕ, υπογραμμίζοντας την έλλειψη σαφών στοιχείων σχετικά με το πώς η ΙΡΑ θα επηρεάσει την οικονομία της ΕΕ.

Οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν την απάντηση της ΕΕ στο νομοσχέδιο για τις αμερικανικές επιδοτήσεις κατά τη συνάντησή τους την Πέμπτη, αλλά σύμφωνα με έναν ανώτερο διπλωμάτη κράτους μέλους, προς το παρόν δεν αναμένονται συγκεκριμένα συμπεράσματα.

Σύμφωνα με τον διπλωμάτη, το ΕΤΚ θα συζητηθεί, αλλά «είναι ακόμη μια πολύ εμβρυακή ιδέα».

(από euractiv.gr)