Όπως επισημαίνει η αρθρογράφος του Energia.gr, Μάχη Τράτσα στο σημερινό της κύριο άρθρο στο πόρταλ (εδώ) σήμερα Δευτέρα (19/12) είναι μια κρίσιμη ημέρα για τα Ευρωπαϊκά πράγματα καθότι θα πρέπει να αποφασισθεί από τους υπουργούς Ενέργειας το ανώτατο όριο (πλαφόν) που θα πρέπει να ισχύσει σύντομα στις ευρωπαϊκές αγορές φυσικού αερίου με στόχο τον έλεγχο των τιμών. Και αναφερόμαστε σε αγορές καθότι ως γνωστό πέρα από την προβεβλημένη πλατφόρμα TTF, με έδρα το Άμστερνταμ

λειτουργούν ακόμα 10 εμπορικοί κόμβοι συναλλαγών αερίου σε Γερμανία, Αυστρία, Γαλλία και ακόμα και στην Ελλάδα ( βλέπε Greek Trading Point στο ΕΧΕ). Από πλευράς μας θα προσθέταμε ότι είναι θέμα αρχής για την Ευρωπαϊκή Ένωση όπως υπάρξει μια ενιαία στάση στο θέμα του πλαφόν καθότι πέρα από τις πρακτικές επιπτώσεις της εν λόγω απόφασης, το όλο θέμα είναι άκρως πολιτικό και έχει σχέση με το μήνυμα που οι ηγεσίες των κρατών μελών επιθυμούν να στείλουν προς τους δοκιμαζόμενους, λόγω ενεργειακής ακρίβειας, πολίτες τους αλλά και στις επιχειρήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, όποιο πλαφόν αποφασιστεί θα πρέπει να εφαρμοστεί σε όλα τα Ευρωπαϊκά gas trading hubs και όχι μόνο στο TTF.

* Ολόκληρο το άρθρο στην στήλη Σχόλιο εδώ