Νέο Φωτοβολταϊκό στη Βουλγαρία για Αύξηση της Παραγωγής Ηλιακής Ενέργειας της Χώρας Κατά 12%.

Νέο Φωτοβολταϊκό στη Βουλγαρία για Αύξηση της Παραγωγής Ηλιακής Ενέργειας της Χώρας Κατά 12%.
energia.gr
Δευ, 19 Δεκεμβρίου 2022 - 13:07

Η κατασκευή του μεγαλύτερου σταθμού ηλιακής ενέργειας της Βουλγαρίας πρόκειται να ολοκληρωθεί μέχρι την άνοιξη του 2023. Ο νέος σταθμός ηλεκτροπαραγωγής, νότια της Σόφιας, θα παράγει πράσινη ηλεκτρική ενέργεια ισχύος 124 μεγαβάτ. Ηδη από τον Σεπτέμβριο του 2022, έως και 90 εργαζόμενοι της Sunotec εργάζονται για την κατασκευή ενός επίγειου φωτοβολταϊκού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής στη Βουλγαρία. Η μεγαλύτερη

 πρόκληση που αντιμετωπίζει ο κατασκευαστής του έργου είναι η φύση του εδάφους - μια λοφώδης τοποθεσία στην οροσειρά Verila, ανατολικά της μικρής πόλης Dupnitsa, περίπου μία ώρα οδικώς νότια της πρωτεύουσας Σόφιας.

Ο Valentin Gospodinov, Country Manager για τη Βουλγαρία δηλώνει ότι: «Η τοποθεσία του ηλιακού σταθμού σε υψόμετρο μεταξύ 700 και 1.000 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, με πλαγιές τόσο απότομες όσο 18 μοίρες, είναι μια από τις πιο περιπετειώδεις και μοναδικές στην Ευρώπη. Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες που προκαλούνται από το μεγάλο υψόμετρο συμβάλλουν στην παραγωγή πρόσθετης ισχύος. Ωστόσο, αυτό σημαίνει επίσης ότι πρέπει να προσαρμόσουμε τα μηχανήματα καθώς και τη σειρά υλοποίησης στην προκλητική τοπογραφία της τοποθεσίας. Ως εκ τούτου, είναι εξαιρετικά σημαντικό να υπάρχουν έμπειροι εργαζόμενοι για την υλοποίηση».

Με ονομαστική ισχύ αιχμής 124 μεγαβάτ (MWp), ο ηλιακός σταθμός της Verila θα συμβάλει σημαντικά στο πράσινο μείγμα ηλεκτρικής ενέργειας της Βουλγαρίας από την άνοιξη του 2023 και μετά. Κατασκευασμένο από τη Sunotec, το νέο ηλιακό πάρκο θα παράγει ενέργεια που ισοδυναμεί με το 12% της τρέχουσας συνολικής παραγωγής όλων των φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων στη χώρα. [i] Αυτό το καθιστά μακράν το μεγαλύτερο μεμονωμένο εργοστάσιο στη Βουλγαρία. Είναι μόνο ένα από τα επτά έργα που αναλαμβάνει αυτή τη στιγμή η Sunotec στη χώρα. Η συνολική ισχύς ΦΒ στη Βουλγαρία είναι 1.033 MW.