Reuters: Πλαφόν στα 180 Ευρώ το Πλαφόν Προβλέπει το Σχέδιο που Συζητούν οι Υπ. Ενέργειας – Σκρέκας: «Πολύ Κοντά» η Συμφωνία

Reuters: Πλαφόν στα 180 Ευρώ το Πλαφόν Προβλέπει το Σχέδιο που Συζητούν οι Υπ. Ενέργειας – Σκρέκας: «Πολύ Κοντά» η Συμφωνία
energia.gr
Δευ, 19 Δεκεμβρίου 2022 - 16:29

Στην τελική ευθεία για την επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου βρίσκονται οι συζητήσεις μεταξύ των υπουργών ενέργειας της ΕΕ που συνεδριάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες. Ο Υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε στο ΑΠE-MΠΕ ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία. Πρόσθεσε, επίσης, ότι υπάρχει ενισχυμένη πλειοψηφία όσον αφορά το πλαφόν και τώρα αναζητείται η κοινή τομή για να συμφωνήσουν η Γερμανία, η Ολλανδία και άλλες χώρες

Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί σε λίγες ώρες και έστω και αν το πλαφόν μπορεί να εγκριθεί με ενισχυμένη πλειοψηφία, υπάρχει αισιοδοξία ότι το μέτωπο των «27» θα είναι ενιαίο και ότι θα βγει λευκός καπνός με ομοφωνία. 

Στα 180 ευρώ το πλαφόν σύμφωνα με το Reuters

Οι υπουργοί Ενέργειας των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες για να λάβουν απόφαση σχετικά με την επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με το σχέδιο που βρίσκεται στο τραπέζι και είναι σε γνώση του πρακτορείου Reuters, το πλαφόν του φυσικού αερίου θα ενεργοποιηθεί αν οι τιμές στον ολλανδικό κόμβο αερίου TTF υπερβαίνουν επί τριήμερο τα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα, πολύ χαμηλότερα από τα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα που είχαν προταθεί αρχικά τον περασμένο μήνα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Άλλες προτάσεις και ζυμώσεις που προηγήθηκαν

Νωρίτερα σήμερα, οι Financial Times ανέφεραν ότι το προσχέδιο εγγράφου που τέθηκε ενώπιον των υπουργών και το οποίο είδε η αμερικανική εφημερίδα, καθορίζει έναν μηχανισμό που θα σταματούσε τις τιμές του φυσικού αερίου στα 188 ευρώ/MWh μόλις έφταναν σε αυτό το επίπεδο για τρεις ημέρες.  Το προτεινόμενο ανώτατο όριο θα καλύπτει συμβόλαια παραγώγων φυσικού αερίου που διαπραγματεύονται στον ευρωπαϊκό δείκτη αναφοράς TTF για προμήθειες έναν μήνα έως ένα χρόνο πριν. Αυτό σηματοδοτεί μια μετατόπιση από την αρχική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που πρότεινε ότι το όριο θα ενεργοποιηθεί όταν οι τιμές για συμβόλαια TTF για τον επόμενο μήνα φθάσουν τα 275 €/MWh για 10 ημέρες — ένα επίπεδο τόσο υψηλό, που, ίσχυε το περασμένο καλοκαίρι, δεν θα ενεργοποιείτο το πλαφόν.

Εξάλλου, ο κ. Σκρέκας, δήλωσε κατά την άφιξή του στη συνάντηση ότι ένα ανώτατο όριο τιμής 188 ευρώ/MWh «θα δώσει τα σωστά μηνύματα στην αγορά», αλλά πρόσθεσε επίσης ότι «οποιαδήποτε τιμή» μεταξύ 150 και 200 ευρώ /MWh «θα λειτουργούσε».

Έγγραφο που στάλθηκε από 11 χώρες - μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, του Βελγίου και της Πολωνίας σε άλλα κράτη μέλη το Σαββατοκύριακο, και το είδαν οι Financial Times, πρότεινε ένα ανώτατο όριο που θα ενεργοποιηθεί όταν οι τιμές έφτασαν τα 160 ευρώ/MWh για τρεις ημέρες και τα 20 ευρώ/MWh πάνω από τον μέσο όρο.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο οποίος ήταν σταθερά επιφυλακτικός σχετικά με το ανώτατο όριο της τιμής του φυσικού αερίου, υπαινίχθηκε, μετά τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ την Πέμπτη, ότι το Βερολίνο θα μπορούσε να είναι ανοιχτό σε μια συμφωνία.

«Στο περιθώριο του συνεδρίου. . . υπήρξαν κάποιες προτάσεις που ακούγονταν σαν μια καλή λύση», όπως είπε. Για να πεισθούν η Γερμανία, η Ολλανδία και άλλες χώρες που είναι επιφυλακτικές σχετικά με το ανώτατο όριο, έχουν εισαχθεί στον κανονισμό αρκετές διασφαλίσεις που κάνουν το ανώτατο όριο να αίρεται πιο γρήγορα σε περίπτωση που υπάρχουν ανησυχίες για ελλείψεις φυσικού αερίου στην ΕΕ. Οι έμποροι και οι φορείς της αγοράς φοβούνται ότι κάθε είδους παρέμβαση, όπως το ανώτατο όριο, θα αυξήσει τη μεταβλητότητα και θα αναγκάσει τους εμπόρους σε μη ρυθμιζόμενες εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές.

Μάλιστα, η ICE, η οποία διαχειρίζεται το TTF, προειδοποίησε την Πέμπτη ότι ενδέχεται να αποσύρει τις δραστηριότητές της από την ΕΕ εάν εισαχθεί ανώτατο όριο. Η Kadri Simson, η Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ, είπε ότι πιστεύει «ακράδαντα» ότι η συμφωνία ήταν εφικτή, αλλά πρόσθεσε ότι θα απαιτούσε «ένα πολύ ισχυρό πνεύμα συμβιβασμού από όλους».

Ο Τζόζεφ Σικέλα, ο Τσέχος Υπουργός Ενέργειας που προήδρευσε της συνεδρίασης της Δευτέρας, είπε ότι πιστεύει ότι «ο αριθμός [για το ανώτατο όριο] θα ξεκινήσει με ένα».