Συμφωνία για επιβολή πλαφόν 180 ευρώ η μεγαβατώρα στο φυσικό αέριο επετεύχθη, τελικά στο σημερινό Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, με την θετική ψήφο και της Γερμανίας, που είχε εκφράσει και τις μεγαλύτερες αντιρρήσεις. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν για έναρξη ισχύος του μέτρου από τις 15 Φεβρουαρίου, ενώ  σε πρώτη φάση, δεν θα περιλαμβάνει τις συναλλαγές που γίνονται εξωχρηματιστηριακά (OTC)

Εξάλλου, και ο εκπρόσωπος της Τσεχίας, προεδρεύουσας χώρας αυτό το εξάμηνο στην ΕΕ, έγραψε στο Twitter ότι οι Υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκή Ένωσης συμφώνησαν για το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.

Το πλαφόν ή, αλλιώς, «μηχανισμός διόρθωσης της αγοράς» φυσικού αερίου έχει σχεδιαστεί για να αποτρέπει τις ακραίες διακυμάνσεις των τιμών, ενώ με τη σημερινή απόφαση θεσπίζεται όριο πολύ χαμηλότερα από την αρχική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για 275 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ωστόσο, το νέο ανώτατο όριο θα τεθεί σε ισχύ μόνο εάν η διαφορά τιμής με τις παγκόσμιες τιμές του υγροποιημένου φυσικού αερίου είναι κατά 35 ευρώ υψηλότερη. Οι τιμές στο συμβόλαιο TTF επόμενου μήνα θα πρέπει να παραμείνουν πάνω από τα δύο ανώτατα όρια για τρεις ημέρες ώστε να ενεργοποιηθεί.

Σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, υπέρ του μέτρου του πλαφόν ψήφισε και η Γερμανία, ενώ Ολλανδία και Αυστρία απείχαν από την ψηφοφορία. Κατά ψήφισε η Ουγγαρία.

Ενώ οι τιμές αναφοράς στην Ευρώπη του φυσικού αερίου μειώθηκαν τους τελευταίους μήνες σε περίπου 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα, παραμένουν πολύ πάνω από τον μέσο όρο για αυτήν την εποχή του χρόνου. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι αναλυτές αναμένουν επίσης ότι οι υψηλές τιμές θα διατηρηθούν το επόμενο έτος, καθώς αναζητούν εναλλακτικές λύσεις για τις ρωσικές προμήθειες.

Επίσης, η σημερινή συμφωνία ξεμπλοκάρει και ένα ευρύτερο πακέτο έκτακτης ανάγκης για να περιοριστεί η αστάθεια της αγοράς και να ανοίξει ο δρόμος για κοινές αγορές φυσικού αερίου, οι οποίες είχαν τεθεί σε αναμονή εν μέσω ρήγματος στο ανώτατο όριο τιμών. Η Γερμανία αναζητούσε απλούστερες διαδικασίες για την αξιολόγηση του αντίκτυπου των έργων ΑΠΕ στο περιβάλλον ως στοιχείο του ευρύτερου μέτρου.