Reuters: Ποιες Είναι οι Κορυφαίες Πολιτείες των ΗΠΑ σε Δυναμικότητα Ηλεκτροπαραγωγής Από ΑΠΕ

Reuters: Ποιες Είναι οι Κορυφαίες Πολιτείες των ΗΠΑ σε Δυναμικότητα Ηλεκτροπαραγωγής Από ΑΠΕ
επιμέλεια: Δημήτρης Φάρος
Πεμ, 25 Ιουλίου 2024 - 15:22

Η Καλιφόρνια και το Τέξας αποτελούν τις δύο Πολιτείες των ΗΠΑ με τη μεγαλύτερη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και οι οποίες κυριαρχούν στις περισσότερες συζητήσεις για την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στη χώρα. 

Ωστόσο, και αρκετές άλλες Πολιτείες έχουν αναπτύξει πολύ μεγαλύτερα μερίδια ανανεώσιμης ισχύος στα συστήματα παραγωγής τους σε κλίμακα κοινής ωφέλειας, και έτσι αντλούν μεγαλύτερο ποσοστό καθαρής ενέργειας στα πολιτειακά τους ενεργειακά συστήματα.

Όπως σημειώνει το Reuters, η κατάταξη του μεγέθους της δυναμικότητας ΑΠΕ των συστημάτων παραγωγής κοινής ωφέλειας καθιστά σαφές ότι αρκετές άλλες πολιτείες πέρα ​​από την Καλιφόρνια και το Τέξας συμβάλλουν στην προώθηση των προσπαθειών ενεργειακής μετάβασης συνολικά στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η δυναμικότητα της πράσινης ενέργειας στις ΗΠΑ

Όσον αφορά τη συνολική δυναμικότητα ΑΠΕ σε επίπεδο υπηρεσιών κοινής ωφελείας, η Αϊόβα και το Νέο Μεξικό βρίσκονται στην κορυφή και είναι οι μόνες Πολιτείες που διαθέτουν περισσότερο από το 50% της δυναμικότητας παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.


Το μερίδιο της ηλιακής και της αιολικής ενέργειας σε επίπεδο παραγωγικής δυναμικότητας σε κλίμακα υπηρεσιών κοινής ωφέλειας στις κορυφαίες 25 Πολιτείες των ΗΠΑ


Συνολικά, το 55,43% της παραγωγικής ικανότητας της Αϊόβα προέρχεται από ΑΠΕ (συγκεκριμένα το 54,1% από αιολική και 1,3% από ηλιακή ενέργεια), σύμφωνα με την πλατφόρμα ενεργειακών δεδομένων Cleanview και την Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών (EIA).

Στο Νέο Μεξικό, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αντιπροσωπεύουν το 50,78% της παραγωγικής δυναμικότητας, με τα αιολικά να αντιπροσωπεύουν το 37,1% της συνολικής δυναμικότητας και την ηλιακή ενέργεια το 13,7%. Η Νότια Ντακότα, το Κάνσας και η Βόρεια Ντακότα συμπληρώνουν τις πέντε πρώτες θέσεις όσον αφορά τη δυναμικότητα των ΑΠΕ στα συστήματα παραγωγής ενέργειας σε κλίμακα κοινής ωφελείας και όλες διαθέτουν μερίδια ανανεώσιμων πηγών ενέργειας περίπου 44%.

Σημαντικές διαφορές στο ηλιακό δυναμικό

Ένα βασικό χαρακτηριστικό των αμερικανικών Πολιτειών με τη μεγαλύτερη δυναμικότητα παραγωγής ΑΠΕ είναι η υψηλή εξάρτηση από την αιολική ενέργεια, η οποία αντιπροσωπεύει κατά μέσο όρο το 80% της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις 10 κορυφαίες Πολιτείες.

Το Νέο Μεξικό και το Βερμόντ έχουν σημαντικά μεγαλύτερα μερίδια δυναμικότητας στην ηλιακή ενέργειας σε σχέση με τις άλλες Πολιτείες που βρίσκονται υψηλά στην κατάταξη, αλλά, παρ' όλ' αυτά, βασίζονται στην αιολική ενέργεια για το 73% και το 51% της εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ αντίστοιχα, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Cleanview.


Το μερίδιο της ηλιακής και της αιολικής ενέργειας σε επίπεδο παραγωγικής δυναμικότητας σε κλίμακα υπηρεσιών κοινής ωφέλειας στις υπόλοιπες 25 Πολιτείες των ΗΠΑ

Εκτός από τις 10 μεγαλύτερες πολιτείες σε δυναμικότητα ΑΠΕ, η ηλιακή ενέργεια παίζει μεγαλύτερο ρόλο στη δυναμικότητα σε κλίμακα υπηρεσιών κοινής ωφέλειας. Η Νεβάδα, η Καλιφόρνια, η Γιούτα, η Αριζόνα και η Βόρεια Καρολίνα έχουν όλες πολύ μεγαλύτερα μερίδια ΑΠΕ από μονάδες ηλιακής ενέργειας από ό,τι για τα αιολικά πάρκα, σε μεγάλο βαθμό επειδή αυτές οι περιοχές απολαμβάνουν περισσότερη ηλιοφάνεια από τις πιο βόρειες Πολιτείες.

Ωστόσο, οι πρόσφατες ραγδαίες μειώσεις που σημειώθηκαν στο κόστος των ηλιακών συστημάτων σε κλίμακα υπηρεσιών κοινής ωφέλειας έπαιξαν επίσης βασικό ρόλο στην ενίσχυση της παραγωγικής δυναμικότητας των ΑΠΕ σε αυτές και σε άλλες Πολιτείες των ΗΠΑ.

Ένας συνδυασμός κρατικών φορολογικών ελαφρύνσεων και εκπτώσεων στους κατασκευαστές ενθάρρυνε τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να αναπτύξουν δυναμικότητα στην ηλιακή ενέργεια γρηγορότερα από ό, τι σε οποιαδήποτε άλλη πηγή ενέργειας τα τελευταία πέντε χρόνια, ακόμη και σε περιοχές με σχετικά μικρότερο δυναμικό ηλιακής παραγωγής σε σύγκριση με τις περιοχές των νοτιοδυτικών ΗΠΑ όπου υπάρχουν εκτάσεις ερήμου.

Στην Αϊόβα, για παράδειγμα, η δυναμικότητα ηλιακής παραγωγής αυξήθηκε κατά 2.238% από το 2019 έως το 2024, σε σύγκριση με την αύξηση κατά 30% στην ικανότητας παραγωγής αιολικής ενέργειας την ίδια περίοδο. Παρόμοια απότομα άλματα στην δυναμικότητα ηλιακής ενέργειας έχουν επίσης καταγραφεί στο Ιλινόις, στο Οχάιο, στο Ουισκόνσιν και στο Μέιν κατά την περίοδο 2019-2024, όπως δείχνουν τα στοιχεία της ΕΙΑ.

Αιολικά: όχι και τόσο ..ούριοι άνεμοι;

Η παραγωγική δυναμικότητα της αιολικής ενέργειας έχει επίσης καταγράψει ευρεία αύξηση τα τελευταία πέντε χρόνια, αλλά με σημαντικά χαμηλότερο ρυθμό. Σε εθνικό επίπεδο, η δυναμικότητα παραγωγής αιολικής ενέργειας σε κλίμακα κοινής ωφέλειας έχει αυξηθεί κατά 46% από το 2019, σε σύγκριση με 171% για την αύξηση της ηλιακής δυναμικότητας κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου.

Βασικός ανασταλτικός παράγοντας στην αύξηση της αιολικής δυναμικότητας ήταν τα πολύ μεγαλύτερα χρονοδιαγράμματα ανάπτυξης για τα αιολικά πάρκα από ό,τι για τα ηλιακά πάρκα, εν μέρει λόγω των αυστηρότερων απαιτήσεων αδειοδότησης και της πιο έντονης αντίθεσης των τοπικών κοινωνιών σε σύγκριση με τα ηλιακά έργα.

Οι επενδυτές αντιμετώπισαν επίσης διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας σε βασικά εξαρτήματα ανεμογεννητριών, που αύξησαν το κόστος εγκατάστασης και ώθησαν τους δυνητικούς πελάτες να επιλέξουν εναλλακτικές πηγές για την αύξηση της δυναμικότητας τα τελευταία χρόνια. Η ηλιακή ενέργεια είναι η κύρια εναλλακτική στην αιολική ενέργεια τα τελευταία χρόνια, ειδικά για τις επιχειρήσεις κοινής ωφελείας που θέλουν να δημιουργήσουν παραγωγική δυναμικότητα εντός αυστηρών προθεσμιών, όπως επισημαίνει ο αρθρογράφος του Reuters, Gavin Maguire.

Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας με μεγαλύτερα χρονοδιαγράμματα ανάπτυξης πιθανότατα θα εξακολουθήσουν να εξαρτώνται από την αιολική ενέργεια ώστε να επιτύχουν μεγάλο μερίδιο αύξησης στη δυναμικότητα καθαρής ενέργειας, εκτιμά ο Maguire, καθώς τα αιολικά πάρκα έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα παραγωγής σε 24ωρη λειτουργία, ενώ τα ηλιακά πάρκα σταματούν να παράγουν τη νύχτα.

Και μαζί με τη συνεχή προσθήκη δυναμικότητας στην αποθήκευση ενέργειας σε μπαταρίες, στις οποίες μπορεί να αποθηκευθεί το πλεόνασμα ανανεώσιμης ενέργειας ώστε να είναι διαθέσιμο για μελλοντική χρήση, οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας φαίνεται ότι θα συνεχίσουν να επεκτείνουν το μερίδιο των ΑΠΕ στη συνολική ικανότητα παραγωγής με στόχο να σημειώσουν περαιτέρω πρόοδο στο πλαίσιο της επίτευξης των στόχων της ενεργειακής μετάβασης, καταλήγει ο αρθρογράφος του Reuters.