Σλοβακία: Κατέρρευσε Mαζί με την Kυβέρνηση η Συμφωνία για το Πλαφόν στις Τιμές της Ενέργειας

Σλοβακία: Κατέρρευσε Mαζί με την Kυβέρνηση η Συμφωνία για το Πλαφόν στις Τιμές της Ενέργειας
energia.gr
Τρι, 20 Δεκεμβρίου 2022 - 09:57

Μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης την περασμένη εβδομάδα, οι μέτοχοι του μεγαλύτερου παραγωγού ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, Slovenské elektrárne a.s., αποφάσισαν να μην εγκρίνουν τη συμφωνία για το ανώτατο όριο τιμών βάσει της οποίας θα παρέδιδε ηλεκτρική ενέργεια με περιορισμένες τιμές στα νοικοκυριά, όπως επιβεβαίωσαν διάφορες πηγές στη EURACTIV Σλοβακίας και στην εφημερίδα Denník N.

Με τη συμφωνία, η οποία τώρα ματαιώθηκε, το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος για τα νοικοκυριά θα ήταν σχεδόν το ίδιο με το φετινό, κάτι που ο υπουργός Οικονομικών Ίγκορ Μάτοβιτς χαρακτήρισε «ευρωπαϊκή μοναδικότητα».

Ωστόσο, εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία, οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος ενδέχεται να αυξηθούν κατά 380%, σύμφωνα με το γραφείο της κυβέρνησης.

Την Παρασκευή, ωστόσο, οι μέτοχοι της εταιρείας, στους οποίους περιλαμβάνονται ο ιταλικός ενεργειακός κολοσσός Enel, ο όμιλος EPH του Τσέχου δισεκατομμυριούχου Ντάνιελ Κρετίνσκι και το σλοβακικό υπουργείο Οικονομίας, οι οποίοι κατέχουν όλοι παρόμοιο μερίδιο της τάξης του ενός τρίτου στην εταιρεία, αποφάσισαν να μην προχωρήσουν στη συμφωνία.

Οι λόγοι για την απόφαση αυτή παραμένουν αβέβαιοι, αλλά εκτός από την κατάρρευση της κυβέρνησης, οι καθυστερήσεις στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τη νέα, τρίτη μονάδα του πυρηνικού σταθμού Mochovce ενδέχεται επίσης να επηρέασαν την απόφαση.

Σύμφωνα με τις πηγές, η συμφωνία μπορεί ακόμη να εγκριθεί από τους μετόχους της εταιρείας, καθώς θέλουν ισχυρότερες εγγυήσεις από το κράτος όσον αφορά τη φορολόγηση των έκτακτων κερδών.

Η κυβέρνηση θα μπορούσε επίσης να αναγκάσει τη Slovenské elektrárne να παραδώσει την ηλεκτρική ενέργεια, καθώς το κοινοβούλιο ενίσχυσε προηγουμένως τις εξουσίες της κυβέρνησης στο θέμα αυτό – αν και η ανάληψη τέτοιας δράσης θα μπορούσε να οδηγήσει σε αγωγές και πτώχευση της εταιρείας.

Σύμφωνα με την Denník N, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των μετόχων, του Υπουργείου Οικονομικών και του Υπουργείου Οικονομίας θα πρέπει να συνεχιστούν αυτή την εβδομάδα.

eutactiv.gr