Η Αίγυπτος Παγκόσμιος Ενεργειακός Κόμβος με Σχέδια για Αύξηση της Ισχύος των ΑΠΕ κατά 55 GW

Η Αίγυπτος Παγκόσμιος Ενεργειακός Κόμβος με Σχέδια για Αύξηση της Ισχύος των ΑΠΕ κατά 55 GW
energia.gr
Τρι, 20 Δεκεμβρίου 2022 - 10:53

Η Αίγυπτος θα γίνει σύντομα ένας σημαντικός παγκόσμιος ενεργειακός κόμβος. H χώρα υπέγραψε πολλά έργα τον Νοέμβριο που θα αυξήσουν την τρέχουσα παραγωγή ηλιακής και αιολικής ενέργειας κατά πάνω από 55 GW. Ο Mohammed Al-Khayyat, Πρόεδρος της Αρχής Νέων και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της διάσκεψης COP27 στο Sharm El-Sheikh τον περασμένο μήνα (Νοέμβριος 2022), η πολυπληθέστερη αραβική χώρα υπέγραψε

16 συμφωνίες με διεθνείς και περιφερειακές εταιρείες για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου , καθώς και άλλες συμφωνίες για ηλιακά και αιολικά έργα.

Σύμφωνα με τον Khayyat, τέτοιες συμβάσεις θα άνοιγαν την πόρτα για ένα λαμπρό μέλλον για τον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Αιγύπτου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ήταν δυνατά στην Αίγυπτο λόγω της γεωγραφικής της θέσης, της υψηλής ταχύτητας ανέμου και των υψηλών ποσοστών ηλιοφάνειας, κάτι που θα προσέλκυε επίσης περισσότερες επενδύσεις.

Στη σύνοδο κορυφής της COP27, ισχυρίστηκε ότι η Αίγυπτος είχε υπογράψει 16 συμφωνίες με περιφερειακές, εθνικές και διεθνείς κοινοπραξίες εκτός από τοπικούς εταίρους. Υπήρχαν επίσης εννέα πρόσθετες συμφωνίες πλαίσιο.