Reuters: Η Ρωσική Transneft Έχει Λάβει Παραγγελίες Πετρελαίου Από Πολωνία και Γερμανία για το 2023

Reuters: Η Ρωσική Transneft Έχει Λάβει Παραγγελίες Πετρελαίου Από Πολωνία και Γερμανία για το 2023
energia.gr
Τρι, 20 Δεκεμβρίου 2022 - 18:56

Όπως μεταδίδει σήμερα το Reuters, η ρωσική Transneft (TRNF_p.MM) έχει λάβει παραγγελίες πετρελαίου από την Πολωνία και τη Γερμανία για το 2023, δήλωσε ο επικεφαλής του κρατικού μονοπωλίου αγωγών πετρελαίου στο Rossiya-24 TV, προσθέτοντας ότι οι προμήθειες μέσω του νότιου κλάδου του αγωγού Druzhba αναμένεται να παραμείνουν σταθερές το επόμενο έτος. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ έχει δεσμευτεί να σταματήσει να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο μέσω θαλάσσιων οδών από τις 5 Δεκεμβρίου, με τα δυτικά κράτη να επιβάλλουν επίσης ανώτατα όρια τιμών στο ρωσικό αργό πετρέλαιο, ωστόσο ο αγωγός Druzhba εξακολουθεί να εξαιρείται από κυρώσεις

Οι δηλώσεις του επικεφαλής της Transneft έρχονται σε αντίθεση με τις πληροφορίες του περασμένου μήνα ότι η Πολωνία είχε στόχο να εγκαταλείψει την ισχύουσα συμφωνία για την αγορά ρωσικού αργού. Πηγές που γνωρίζουν τις συνομιλίες είπαν στο Reuters ότι η Πολωνία επιδιώκει τη γερμανική υποστήριξη για κυρώσεις της ΕΕ στο πολωνο-γερμανικό τμήμα του αγωγού Druzhba, ώστε η Βαρσοβία να εγκαταλείψει τη συμφωνία αγοράς ρωσικού πετρελαίου το επόμενο έτος χωρίς να πληρώσει πρόστιμα. «Ανακοίνωσαν ότι δεν θα πάρουν πετρέλαιο από τη Ρωσία από την 1η Ιανουαρίου. Και τώρα λάβαμε αιτήματα από Πολωνούς καταναλωτές: δώστε μας 3 εκατομμύρια τόνους τον επόμενο χρόνο και 360.000 τόνους για τον Δεκέμβριο, και η Γερμανία έχει ήδη υποβάλει αίτημα για το πρώτο τρίμηνο», δήλωσε την Τρίτη ο επικεφαλής της Transneft, Νικολάι Τοκάρεφ.

Δεν απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο ανταλλαγής με το Καζακστάν αναφορικά με την προμήθεια πετρελαίου σε διυλιστήρια στη Γερμανία.

Ωστόσο, το πολωνικό διυλιστήριο PKN Orlen ανακοίνωσε σήμερα, Τρίτη, ότι δεν θα επεκτείνει τη σύμβαση για το ρωσικό πετρέλαιο που λήγει τον Ιανουάριο του 2023, ενώ μια δεύτερη μακροπρόθεσμη συμφωνία για το ρωσικό αργό θα πάψει να εφαρμόζεται μόλις επιβληθούν κυρώσεις.Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας είπε ότι οι αναφορές ότι η Γερμανία είχε παραγγείλει ρωσικό αργό πετρέλαιο ήταν ψευδείς και οι εταιρείες ορυκτελαίων στα διυλιστήρια της ανατολικής Γερμανίας στη Leuna και στο Schwedt δεν παραγγέλνουν πλέον ρωσικό αργό για τον επόμενο χρόνο.

Το Βερολίνο στοχεύει να μηδενίσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου μέχρι το τέλος του έτους και εδώ και μήνες συνεργάζεται με την Πολωνία στην προσπάθεια να εξασφαλίσει τον εφοδιασμό του Schwedt, που οποία παρέχει το 90% των καυσίμων του Βερολίνου.Το υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας είναι αισιόδοξο ότι το πετρέλαιο του Καζακστάν, το οποίο θα διέλθει μέσω του αγωγού Druzhba διά της Πολωνίας, μπορεί να βοηθήσει στη συμπλήρωση των αποστολών αργού πετρελαίου για την αντικατάσταση του Schwedt.Το Schwedt έχει κρατήσει αντίστοιχες χωρητικότητες για το πετρέλαιο του Καζακστάν στο σύστημα αγωγών από τον Ιανουάριο, είπε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου, ο οποίος πρόσθεσε ότι αυτές δεν αποτελούν παραγγελίες.

Προβλέψεις για το 2023

«Εξετάζουμε όλες τις επιλογές... οι συνθήκες εξελίσσονται με τέτοιο τρόπο που είναι μάλλον δύσκολο να προβλέψουμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση της αγοράς το επόμενο έτος, αλλά είναι προφανές ότι δεν θα είναι εύκολο», δήλωσε ο Τοκάρεφ. Η Transneft, η οποία διαχειρίζεται περισσότερο από το 80% του συνολικού πετρελαίου που παράγεται στη Ρωσία, έχει αυξήσει τις εξαγωγές πετρελαίου κατά ένα πέμπτο φέτος, πρόσθεσε.

Η Ρωσία αναμένει ότι θα μειώσει την πετρελαϊκή της παραγωγή το 2023 στους 490 εκατομμύρια τόνους ή 9,84 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd), από 525 εκατομμύρια σε 530 εκατομμύρια τόνους (10,54 εκατομμύρια bpd σε 10,64 εκατομμύρια bpd) που αναμένεται να φτάσει φέτος λόγω των δυτικών κυρώσεων.

Ο επικεφαλής της Transneft είπε επίσης ότι οι προμήθειες πετρελαίου μέσω του νότιου αγωγού της Druzhba, που μεταφέρει πετρέλαιο μέσω Ουκρανίας στη Σλοβακία και την Τσεχική Δημοκρατία, θα παραμείνουν αμετάβλητες το επόμενο έτος χάρη σε μια εξαίρεση των κυρώσεων κυρώσεων. Το λιμάνι του Νοβοροσίσκ, στη Μαύρη Θάλασσα, έχει επεκτείνει την εξαγωγική του ικανότητα για πετρέλαιο χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο σε 40 εκατομμύρια τόνους ετησίως, όπως δήλωσε ο Τοκάρεφ, προσθέτοντας ότι, λόγω επισκευών, οι προμήθειες πετρελαίου μέσω του Caspian Pipeline Consortium από τον τερματικό σταθμό της Μαύρης Θάλασσας αναμένεται να κυμαίνονται μεταξύ 50 και 51 εκατομμύρια τόνους αυτό

έτος, από τους 63 εκατομμύρια τόνους που είχαν προγραμματιστεί. Οι εξαγωγές μέσω του λιμανιού Kozmino στο ανατολικό τμήμα αναμένεται να ανέλθουν συνολικά σε 42 εκατομμύρια τόνους φέτος, υπερβαίνοντας τη συνήθη ετήσια δυναμικότητα των 30 εκατομμυρίων τόνων, δήλωσε ο Τοκάρεφ.