Επιβράδυνση Ανάπτυξης σε Ευρωζώνη

Η αμερικανική οικονομία βρίσκεται ήδη σε ύφεση με πιθανότητα πάνω από 90%. Σε αντίθεση με την άποψη των περισσότερων αναλυτών για μια ήπια επιβράδυνση, η Eurobank πιστεύει πως η ύφεση στην αμερικανική οικονομία θα είναι μεγαλύτερης έντασης και θα οδηγήσει σε μείωση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας από 2,2% το 2007 σε 1% το 2008.
Energia.gr
Παρ, 30 Μαΐου 2008 - 00:59

Η αμερικανική οικονομία βρίσκεται ήδη σε ύφεση με πιθανότητα πάνω από 90%. Σε αντίθεση με την άποψη των περισσότερων αναλυτών για μια ήπια επιβράδυνση, η Eurobank πιστεύει πως η ύφεση στην αμερικανική οικονομία θα είναι μεγαλύτερης έντασης και θα οδηγήσει σε μείωση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας από 2,2% το 2007 σε 1% το 2008. Αυτό επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, στην τριμηνιαία έκθεση για την παγκόσμια οικονομία και τις διεθνείς αγορές της EFG Eurobank από τη Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών και Προβλέψεων της Τράπεζας, της οποίας προΐσταται ο οικονομικός σύμβουλος του ομίλου, καθηγητής Γκίκας Χαρδούβελης.

Σύμφωνα με την έκθεση, παρά τον υψηλό ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης που σημειώθηκε κατά το πρώτο τρίμηνο του 2008 στην Ευρωζώνη, η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να επιβραδυνθεί σημαντικά κατά τα επόμενα τρίμηνα.

Οσον αφορά την Ιαπωνία, παρόλο που η αναπτυξιακή της πορεία συνεχίστηκε κατά το πρώτο τρίμηνο του 2008, αναμένεται επιβράδυνση της ανάπτυξης κατά τα επόμενα τρίμηνα.

Σύμφωνα με τη Eurobank, το κεντρικό θέμα που θα καθορίσει την πορεία των αγορών μεσοπρόθεσμα είναι τόσο το βάθος και η διάρκεια της ύφεσης στις ΗΠΑ όσο και η αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Χρηματιστήρια. Εκτιμάται ότι ο κίνδυνος περαιτέρω διόρθωσης των αγορών εξαιτίας της ύφεσης της οικονομίας των ΗΠΑ και της ραγδαίας αύξησης του πληθωρισμού είναι ιδιαίτερα αυξημένος.

Κρατικά ομόλογα. Η πρόσφατη αναζωπύρωση του πληθωρισμού, η οποία οδηγεί σε υψηλότερα ασφάλιστρα κινδύνου, θα οδηγήσει σε αύξηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων. Βραχυπρόθεσμα, οι αποδόσεις των κυβερνητικών ομολόγων πιθανόν να κινηθούν σε ένα χαμηλότερο εύρος τιμών, πριν αρχίσουν την ανοδική τους πορεία με την ανάκαμψη της οικονομίας κατά το 2009.

Συνάλλαγμα. Ο μακροχρόνιος πτωτικός κύκλος του δολαρίου πλησιάζει στο τέλος του, καθώς οι δυνάμεις οι οποίες πίεζαν το αμερικανικό νόμισμα χαμηλότερα φαίνεται να εξασθενούν.

Εμπορεύματα. Τα αγροτικά προϊόντα αποτελούν την κατηγορία εμπορευμάτων με τις περισσότερες πιθανότητες για περαιτέρω άνοδο των τιμών μέσα στο 2008. Εξαίρεση αποτελεί το σιτάρι, καθώς η προβλεπόμενη σημαντική αύξηση της παραγωγής κατά τη σοδειά 2008/2009 αναμένεται να ασκήσει καθοδικές πιέσεις στις τιμές. Σε βραχυπρόθεσμη βάση, αναμένεται να κινηθεί ανοδικά και η τιμή του χρυσού, καθώς το ράλι στις τιμές του πετρελαίου και άλλων σημαντικών πρώτων υλών αυξάνει συνεχώς τις ανησυχίες για πιθανή άνοδο του πληθωρισμού, ενώ η συναλλαγματική ισοτιμία του δολαρίου παραμένει σε ιστορικά χαμηλά. Τέλος, οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης στις αναδυόμενες οικονομίες αναμένεται να διατηρήσουν τις τιμές του πετρελαίου και των βιομηχανικών μετάλλων σε υψηλά επίπεδα.

(Από την εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 30/05/2008)