Η προοπτική να κατασκευασθεί πυρηνικός αντιδραστήρας πολύ κοντά στα ελληνικά σύνορα, και συγκεκριμένα στην Αλβανία, διαγράφεται άμεση, όπως προκύπτει από συνέντευξη του Σάλι Μπερίσα στην ιταλική εφημερίδα «Κοριέρε ντέλα Σέρα».

Η προοπτική να κατασκευασθεί πυρηνικός αντιδραστήρας πολύ κοντά στα ελληνικά σύνορα, και συγκεκριμένα στην Αλβανία, διαγράφεται άμεση, όπως προκύπτει από συνέντευξη του Σάλι Μπερίσα στην ιταλική εφημερίδα «Κοριέρε ντέλα Σέρα». Ο Αλβανός πρόεδρος αποκάλυψε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να φιλοξενήσει ατομικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρισμού που θα καλύπτει ενεργειακές ανάγκες της Ιταλίας, όπου η τρίτη κυβέρνηση Μπερλουσκόνι, ανατρέποντας την πολιτική που ακολουθούσαν οι προκάτοχοί της κατά τα τελευταία είκοσι χρόνια, τάχθηκε υπέρ της στροφής στην πυρηνική ενέργεια.

«Σε συνεργασία με την ιταλική κυβέρνηση, θα χρηματοδοτήσουμε την κατασκευή ενός εργοστασίου στην Αλβανία», δήλωσε ο Μπερίσα, προσθέτοντας ότι «υπάρχει μια ιταλική (επιχειρηματική) ομάδα, η οποία μας επισκέφθηκε για να συζητήσουμε την πιθανότητα οικοδόμησης εργοστασίου στη χώρα μας». Ο Αλβανός πρόεδρος διευκρίνισε ότι δεν έχει επιλεγεί συγκεκριμένη τοποθεσία για το πιθανολογούμενο έργο. Σημειώνεται ότι η Αλβανία δεν διαθέτει μέχρι στιγμής δικά της πυρηνικά εργοστάσια. Ωστόσο, τα Τίρανα επιδιώκουν συμφωνία- πλαίσιο με τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) με την οποία θα τους επιτραπεί η κατασκευή αντιδραστήρων.

Η Ιταλία εισάγει το 87% της ενέργειας που καταναλώνει και εξαρτάται κατά κύριο λόγο από το πετρέλαιο (43% της συνολικής κατανάλωσης) και από το φυσικό αέριο (36%). Το 1987, στον απόηχο του μεγάλου πυρηνικού ατυχήματος στο Τσερνομπίλ της Ουκρανίας, που είχε συμβεί ένα χρόνο νωρίτερα, οι Ιταλοί αποφάσισαν με δημοψήφισμα να εγκαταλείψουν την πυρηνική ενέργεια, με αποτέλεσμα να κλείσουν και οι τέσσερις πυρηνικοί αντιδραστήρες της χώρας.

Ωστόσο, η νεοπαγής κεντροδεξιά κυβέρνηση του Μπερλουσκόνι, υπό την επίδραση της διεθνούς, πετρελαϊκής κρίσης, ανακοίνωσε στις 22 Μαΐου ότι θα αρχίσει να κατασκευάζει ατομικά εργοστάσια προς το τέλος της πενταετούς θητείας της. Προεκλογικώς ο Τζούλιο Τρεμόντι, σήμερα υπουργός Οικονομικών, πιθανολογούσε την κατασκευή εργοστασίων σε γειτονικές βαλκανικές χώρες, στις ακτές της Αδριατικής.

Αν και είναι πολύ νωρίς να μιλήσει κανείς για συγκεκριμένες τοποθεσίες, φαίνεται ότι η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι έχει συγκεκριμένα σχέδια κατά νουν. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Λα Στάμπα», η επιστροφή στην πυρηνική ενέργεια θα στηριχθεί σε τρίτης γενεάς αντιδραστήρες οι οποίοι ελαχιστοποιούν, αν και δεν μηδενίζουν, τους κινδύνους ατυχήματος. Ο πρώτος από αυτούς κατασκευάζεται στη Φλαμανβίλ της Νορμανδίας από γαλλοϊταλική κοινοπραξία.

Πάντως, η πυρηνική επιλογή της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι αναμένεται να συναντήσει έντονες αντιδράσεις από την πλευρά της Κεντροαριστεράς. Για πρώτη φορά εδώ και αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, ευρύτατο φάσμα πολιτικών δυνάμεων και κοινωνικών φορέων, από το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα μέχρι την Κομμουνιστική Επανίδρυση, περνώντας από τους Πράσινους και το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF), συμπίπτει σε έναν αντιπολιτευτικό στόχο που συναντά ευήκοα ώτα σε μεγάλη μερίδα του ιταλικού λαού.

Στο μεταξύ, προβλήματα στην πυρηνική πολιτική της αντιμετωπίζει και η αριστερή κυβέρνηση της Σλοβακίας. Η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση «Γκρίνπις» ετοιμάζεται να καταθέσει προσφυγή εναντίον της κυβέρνησης στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας, ζητώντας να ανασταλεί η κατασκευή δύο πυρηνικών αντιδραστήρων.

(Από την εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 30/05/2008)