Σε επίπεδα-ρεκόρ θα φθάσει φέτος η παγκόσμια χρήση άνθρακα, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία και η αυξανόμενη ζήτηση στην Ινδία και στην Ευρώπη έχουν ωθήσει την κατανάλωση του συγκεκριμένου ορυκτού καυσίμου σε νέα ύψη

Και αυτό τη στιγμή που 194 χώρες στις περσινές συζητήσεις των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα δεσμεύθηκαν να σταματήσουν σταδιακά τη χρήση άνθρακα προκειμένου να περιοριστούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Η κατανάλωση άνθρακα θα αυξηθεί κατά 1,2% φέτος συγκριτικά με πέρυσι, υποσκελίζοντας το προηγούμενο ρεκόρ, του 2013, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ). «Η ζήτηση για άνθρακα συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό και θα φθάσει σε νέα ιστορικά υψηλά φέτος, αυξάνοντας τις εκπομπές ρύπων στην ατμόσφαιρα σε ολόκληρο τον κόσμο», επισημαίνει ο Κεϊσούκε Σανταμόρι, διευθυντής της ΙΕΑ για τις αγορές ενέργειας και την ασφάλεια, σε δηλώσεις του στους FT.

O ίδιος αναμένει ότι η χρήση άνθρακα θα παραμείνει υψηλή το επόμενο έτος και το 2024, εξαιτίας της αυξανόμενης ζήτησης από αναδυόμενες οικονομίες, όπως Ινδία, Κίνα και Νοτιοανατολική Ασία. «Ο κόσμος βρίσκεται πολύ κοντά στην κορύφωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων, με τον άνθρακα να είναι ο πρώτος που θα αρχίσει να μειώνεται, όμως ακόμη δεν έχουμε φθάσει σε αυτό το σημείο», αναφέρει ο αξιωματούχος.

Η αυξημένη χρήση του άνθρακα έχει να κάνει με τις υψηλές τιμές ενέργειας που πυροδότησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, με τις ανησυχίες για την ενεργειακή ασφάλεια να έχουν ωθήσει πολλές χώρες που παλαιότερα είχαν δεσμευθεί να σταματήσουν να καίνε άνθρακα, να τον χρησιμοποιήσουν ξανά και μάλιστα σε μεγάλες ποσότητες. Στην Ευρώπη, η κατανάλωση άνθρακα θα αυξηθεί το 2022 για δεύτερη συναπτή χρονιά, αφού η μείωση της προσφοράς από τη Ρωσία και οι συνεπαγόμενες αυξήσεις των τιμών έκαναν τους παραγωγούς ενέργειας να στηρίζονται περισσότερο στον άνθρακα για θέρμανση και ηλεκτρική ενέργεια.

Η αυξημένη χρήση του άνθρακα λαμβάνει χώρα παρά τις τιμές-ρεκόρ του θερμικού άνθρακα, που χρησιμοποιείται κατεξοχήν στους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής. Οι τιμές άγγιξαν υψηλά έτους τον Μάρτιο και τον Ιούνιο. Και καθώς πολλές ευρωπαϊκές χώρες έσπευσαν να προμηθευτούν επαρκείς ποσότητες άνθρακα πριν από το καλοκαίρι, οι μεγάλοι εξαγωγείς άνθρακα, όπως Κολομβία, Νότια Αφρική και Αυστραλία, δυσκολεύονται να καλύψουν τη ζήτηση. Οι τρεις μεγαλύτεροι παραγωγοί, Κίνα, Ινδία και Ινδονησία, θα φθάσουν στο ζενίθ της δυναμικότητάς τους το 2022, σύμφωνα με την ΙΕΑ.

Ωστόσο, η Ινδονησία δεσμεύθηκε πρόσφατα να κάνει επενδύσεις ύψους 20 δισ. δολαρίων για να αυξήσει τη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ η Ινδία έχει θέσει στόχο να επιτύχει μηδενικές εκπομπές έως το 2070, παρότι θα αυξήσει την κατανάλωση άνθρακα τα επόμενα έτη. Επίσης, η ΙΕΑ προβλέπει ότι το παγκόσμιο εμπόριο σε θερμικό άνθρακα θα μειωθεί κατά 10% από τώρα έως το 2025, ενώ το εμπόριο σε μεταλλουργικό άνθρακα, που χρησιμοποιείται στη χαλυβουργία, θα αυξηθεί κατά 6% την ίδια περίοδο.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")