Παγκόσμια Τράπεζα: 311 εκατ. δολ. για τη Στήριξη Έργων ΑΠΕ σε Τόγκο, Λιβερία, Τσαντ και Σιέρα Λεόνε

Παγκόσμια Τράπεζα: 311 εκατ. δολ. για τη Στήριξη Έργων ΑΠΕ σε Τόγκο, Λιβερία, Τσαντ και Σιέρα Λεόνε
energia.gr
Τετ, 28 Δεκεμβρίου 2022 - 10:45

Η Παγκόσμια Τράπεζα θα παράσχει 311 εκατ. δολ. (292,48 εκατ. ευρώ) για τη στήριξη έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο Τόγκο, τη Λιβερία, το Τσαντ και τη Σιέρα Λεόνε με στόχο την επέκταση της συνδεδεμένης ισχύος στο δίκτυο στις τέσσερις αυτές χώρες και την ενίσχυση του εμπορίου ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ τους. Η χρηματοδότηση θα χορηγηθεί για το νέο Περιφερειακό Έργο Επείγουσας Παρέμβασης Ηλιακής Ενέργειας (RESPITE) στο πλαίσιο του ταμείου

International Development Association που παρέχει επιχορηγήσεις και δάνεια χαμηλού έως μηδενικού επιτοκίου για έργα τόνωσης της οικονομικής ανάπτυξης και μείωσης της φτώχειας.

Οι πόροι θα χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη και λειτουργία περίπου 106 MW ηλιακής φωτοβολταϊκής ισχύος σε συνδυασμό με μπαταρίες και επέκταση της υδροηλεκτρικής ισχύος κατά 41 MW, καθώς και για την υποστήριξη παρεμβάσεων διανομής και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στις τέσσερις χώρες, ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα η Παγκόσμια Τράπεζα.

Με το RESPITE, η Παγκόσμια Τράπεζα στοχεύει να μετριάσει τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης στη Δυτική Αφρική μέσω της ανάπτυξης περισσότερων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην περιοχή όπου τα ποσοστά ηλεκτροδότησης είναι χαμηλά και το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας πολύ υψηλό.

Το πακέτο περιλαμβάνει επιχορήγηση ύψους $ 20 εκατ.   για τη στήριξη του μελλοντικού περιφερειακού εμπορίου ηλεκτρικής ενέργειας και την ενίσχυση των θεσμικών και τεχνικών ικανοτήτων του West Africa Power Pool (WAPP), μιας συνεργασίας των εθνικών εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας στη Δυτική Αφρική.