Το συνεχιζόμενο για εβδόμη ημέρα, Χριστουγεννιάτικο κύμα δριμέως ψύχους στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν δημιουργεί μόνο σοβαρές δυσκολίες για 160 εκατομμύρια Αμερικανούς αλλά και στην θεωρία της «κλιματικής αλλαγής». Όχι βεβαίως προς την άποψη της υπερθερμάνσεως του πλανήτου αλλά μάλλον της καταψύξεως του, με απρόσμενες συνέπειες. Ήδη, οι βόρειες Πολιτείες της Αμερικής δοκιμάζονται από την σφοδρότητα της τελευταίας χιονοθύελλας (Blizzard) κι αντιμετωπίζουν παρατεταμένες διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, παρεμπόδιση συγκοινωνιών

κώλυμα των «εφοδιαστικών αλυσίδων» - σπάνιν συνεπώς τροφίμων-  εξάρθρωση της οικονομίας εν τω συνόλω και πάνω απ’ όλα, δεκάδες θανάτων ανθρώπων και χιλιάδων μη-οικόσιτων ζώων.

Δεν περιορίζονται οι επιπτώσεις του ψύχους μόνον στις απώλειες της «ευημερίας» του πολιτισμού τον 21ου αιώνα μ.Χ. αλλά πλήττουν το βασικότερο , σύγχρονο αγαθόν: την ασφάλεια προσώπων και περιουσιών, εγείροντας σοβαρά ερωτήματα για την λειτουργία του κράτους αν όχι την ύπαρξη του.

Στο Μπάφαλο των ΗΠΑ, με χαμηλές θερμοκρασίες ρεκόρ – 50ο Κελσίου, η λωποδυσία των καταστημάτων διατροφής και των σταθμών καυσίμων έκαμε την εμφάνιση, χωρίς η αστυνομία να μπορεί να παράσχει προστασία.

Ο σώζων εαυτόν σωθήτω!

Την τελευταία δεκαετία, πολύ μελάνη και ψηφιακή πληροφόρηση «έτρεξε» για την διάδοση και επιβολή της απόψεως ότι ο πλανήτης μας «υπεθερμαίνεται». Μέτρα – άμετρα ελήφθησαν που ενέτειναν την  κλιματική κρίση και τις συνέπειες της .Μεταξύ αυτών, η στροφή εναντίον της καύσεως στερεών και υγρών καυσίμων και υπέρ των ανανεωσίμων μορφών ενεργείας (αιολικής, φωτοβολταϊκής, γεωθερμίας κλπ).

Ελαχίστη προσοχή εδόθη στην επάρκεια ενέργειας. Προγράμματα επενδύσεων ανεστάλησαν, πηγές καυσίμων έκλεισαν κι αγωγοί εξαρθρώθησαν, όπως πχ. ο Νορθ Στρημ Ι και ΙΙ ως κι ο Ηστ-Μεντ(ιτεράνιαν) που μας ενδιαφέρει οικονομικώς.

 Επεκράτησε η άποψη πως δεν μας χρειάζονται οι λιγνίτες, το υποθαλάσσιο πετρέλαιο, το φυσικό αέριο. Ανόητα επιχειρήματα ακούσθηκαν όπως η «κουζουλάδα» (κερκυραϊστί) ότι οι σεισμικές έρευνες υδρογονανθράκων  διαταράσσουν τις …συνομιλίες των κητών στα πέλαγα!

Αι μωραί παρθέναι, βέβαια, γρήγορα έχασαν τον Νυμφίον (γαμπρό) από την ανατίμηση των προϊόντων θερμάνσεως και κινήσεως – ακόμη και οι τιμές των …καυσόξυλων διπλασιάσθησαν στην ευφυή χώρα μας.

Δισεκατομμύρια, από την άλλη πλευρά, σπαταλήθησαν σε διασκέψεις άνευ σκέψεως, στοχευμένη δημοσιότητα και αμοιβές «ειδικών» των Ηνωμένων Εθνών και των ΜΚΟ προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, δίχως να αφεθεί χώρος για την άλλη άποψη - μήπως η υπερθέρμανση του πλανήτου είναι ηλιογενής και όχι ανθρωπογενής.

Όπως η προηγηθείσα εποχή των Παγετώνων, προ δέκα χιλιάδων ετών έως εκατόν (αν και τα ίχνη της απαντώνται ακόμη και σήμερα στους γρανίτες λχ. του Αγίου Όρους από τις χαράξεις που άφησαν σκληρά πετρώματα που είχαν εγκλωβισθεί μέσα στον πάγο), ελάχιστα  έχει αναλυθεί επιμελώς όπως κι η «κλιματική αλλαγή» αν υπάρχει.

Κάποιοι στην εποχή μας ωφελήθηκαν από την μόδα της «υπερθερμάνσεως» αλλ’ οι πιο πολλοί ζημιώθηκαν  από την ανατίμηση των καυσίμων κι από την παγκοσμία επιβολή των οργανωμένων ομάδων .

Η υπερβολή και έλλειψη μετριοπάθειας δεν απέτρεψαν το ψύχος που ενέσκηψε δριμύ στο βορειοδυτικό ημισφαίριο. Ας ελπίσουμε ότι θα παθήματα θα γίνουν μαθήματα και ότι θα παύσει ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν να παρεμβάλλει εμπόδια στην ανάπτυξη πηγών ενεργείας.

Δεν ξέρουμε αν επιστρέφουμε στην εποχή των παγετώνων – όπως υποστηρίζουν μερικοί κλιματολόγοι. Καλόν όμως θα ήταν να προετοιμαζόμαστε και γι’ αυτούς με τις κατάλληλες υποδομές όπως πχ. την πυρηνική ενέργεια και την μακράν θεώμενη σύντηξη πυρήνων υδρογόνου. Και την παλαιά συνταγή της γιαγιάς, να έχει στο ντουλάπι  μερικά κιλά μακαρόνια και κανένα μπουκάλι τσίπουρο για καλό ή κακό – να το πιούμε εις υγείαν της Γκρέτας.

Διαβάστε ακόμα