Όπως αναφέραμε χθες, τα συμβόλαια ηλιακής ενέργειας βρίσκονται σε φάση μείωσης χάρη στην αυξανόμενη παραγωγή της άνοιξης και του καλοκαιριού. Μία παρόμοια κατάσταση αναμένεται στα συμβόλαια φυσικού αερίου, καθώς οι ανάγκες θέρμανσης στην ήπειρο αποκλιμακώνονται. Χαρακτηριστικά, την Παρασκευή οι τιμές των συμβολαίων μελλοντικής παράδοσης μειώθηκαν ως και 1,5%, με την εβδομαδιαία μείωση να αγγίζει το 4%.
Εκτός από τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών, οι τιμές του καυσίμου έχουν μειωθεί λόγω της χαμηλής ζήτησης στην Ασία, και ιδιαίτερα την Κίνα. Με τις ευρωπαϊκές και τις ασιατικές αγορές να ανταγωνίζονται για τα συγκεκριμένα φορτία LNG που ταξιδεύουν ανά πάσα στιγμή, οι δύο προορισμοί λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία, επηρεάζοντας άμεσα η μία την άλλη. Έτσι, οι Ευρωπαίοι αγοραστές εκμεταλλεύονται τις μειωμένες τιμές στην Ασία ώστε να εξασφαλίσουν επιπλέον φορτία, κάτι που αποτυπώνεται και από τις αφίξεις στους τερματικούς σταθμούς της Ευρώπης. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, η Ευρώπη έχει εισάγει το 2025 τις μεγαλύτερες ποσότητες ΥΦΑ από την αρχή των δεδομένων αναφοράς το 2017.
Αν συνεχιστούν, οι αυξημένες εισαγωγές πιθανότατα θα καταλήξουν στα σχεδόν άδεια αποθέματα της ΕΕ, απαλύνοντας έναν από τους μεγαλύτερους πονοκεφάλους των ενεργειακών διαχειριστών της ηπείρου. Σύμφωνα με τον ισχύοντα κανονισμό, τα κράτη-μέλη οφείλουν να γεμίσουν τα αποθέματα φυσικού αερίου στο 90% μέχρι την 1 Νοεμβρίου, με ενδιάμεσους σταθμούς τον Μάιο, τον Ιούλιο, και τον Σεπτέμβριο. Η αναμονή για τις αυξημένες αγορές εκ μέρους των Ευρωπαίων πελατών είχε οδηγήσει σε εκτίναξη των συμβολαίων του καλοκαιριού, μία παράδοξη απόκλιση που ευτυχώς τείνει προς διόρθωση.